Maradj vagy menekülj, ha sóher a srác?

Lehet, hogy a külseje alapján kiköpött Harry herceg, de ha vele vagy, királyi randi helyett újra és újra melegszendvics a menü, amit ráadásul te fizetsz…

Maradj vagy menekülj, ha sóher a srác?

Pedig menő a munkája, és nem úgy tűnik, mint akinek hónap végén a szüleitől kell kölcsönkérnie. Alapjáraton okos, vicces és jófej, de ha kiadásokról van szó, azonnal fékez egy nagyot. Mielőtt azt gondolnád, hogy azért nem invesztál a kapcsolatotokba, mert nem vagy neki fontos, jobb, ha tudod: egy ilyen típusú srác Meghan Markle-nek is lazán hagyná, hogy állja a vacsit, akár egy év randizás után is. Sőt saját magára is utál költeni. Hallottál már az oversaving jelenségről? Röviden az a lényege, hogy valaki egészségtelen mértékben túlzásba viszi a spórolást, pedig nem feltétlenül van rá szüksége. Az egyik legnagyobb svéd cég alapítójának például hiába volt 46 milliárdos vagyona, csakis leárazásokkor volt hajlandó ruhákat venni magának. Charlie Chaplin pedig állítólag filmes díszletépítőkkel építtette az egyik villáját, hogy spóroljon a költségeken.

via GIPHY

Pénzes parák

Nagyon korán kialakul, milyen lesz a kapcsolatunk a pénzzel, így valószínűleg nem ok nélkül játssza a barátod ugyanazt a sóher lemezt randiról randira. Devon Prince pszichológus, aki sokáig maga is betegesen spórolt, egy cikkben vallotta be, mennyire megalázta gyerekként a saját apukája, amikor egy szimpla fagyi helyett egy egész fagyikelyhet kért. A kínos élmény olyan meghatározó volt, hogy később évekig a spórolás volt az egyik legfontosabb elv az életében. De ugyanezt válthatja ki, ha valaki túl sokat hallgatja gyerekként a háborúkat megélt dédnagyijától, milyen nehéz volt régen. Egy biztos: a pénz, és minden, ami ezzel kapcsolatos, tudat alatt gigantikus stresszt jelent egy ilyen srácnak. Néhány módszerrel viszont segíthetsz neki átprogramozni a szokásait. A cél, hogy ő maga jöjjön rá, teljes anyagi biztonságban lesz akkor is, ha megenged magának, és persze magatoknak néhány élményt. Akkor is, ha pénzbe kerül. De azzal sincs gond, ha inkább olyan lovagra vágysz, akinél alap a gondoskodás.

Egy nyelvet beszéltek?

Lehet, hogy az előző barátod meglepetés koncertjegyekkel és wellness hétvégékkel mondta el, mennyire szeret, de a jelenlegi pasidnak egész más a szeretetnyelve. Mielőtt végleg leírnád, derítsd ki, hogyan fejezi ki, hogy odavan érted. Veled tölti legszívesebben a szabadidejét? Esetleg tőle kapod a legmotiválóbb elismeréseket, amikor a melódról mesélsz?

Money honey

Ha randi, akkor reflexből mozizni mennél, vagy a kedvenc olasz kis éttermedbe ugranál be? Nézd meg, mit hoztok ki az együtt töltött időből, ha nem a pénz játssza a kulcsszerepet. Lehet, hogy az ő erkélyéről nyílik a legtutibb kilátás a városban és órákig beszélgettek, miközben egyetlen üveg bort kortyoltok órákon át.

Élmény matek

Egy ilyen típusú srác folyton azt nézi, mi mennyibe kerül, és a legkisebb kiadását is átgondolja. Neked viszont semmi kedved mirelit pizzát venni, amikor a sarki pizzériából sokkal finomabbat rendelhettek, igaz, valamivel drágábban. Ajánld fel, hogy felezzetek: és nem csak a pizza, de később akár egy utazás árát is.

Fecni fickó

Kezded unni, hogy a találkozóitok kimerülnek a nála vagy nálad felállásban? Kérd meg, hogy listázza azt a 3 dolgot, amit szívesen megtenne/kipróbálna veled az adott hónapban. Egy szabályhoz viszont ragaszkodj: kötelező kimozdulni. Állítsd össze te is a saját álomrandi listádat, majd javasold, hogy tegyetek félre minden hónapban közösen bizonyos összeget. A cél, hogy ebből a pénzből minél több programot kipipálhassatok.

Szerelem keretben

Mielőtt ajándékoznátok, egyezzetek meg egy nem túl magas keretben. Így biztosan nem fogod csalódottan kicsomagolni a tőle kapott sálat, amikor te a teljes Narnia krónikái gyűjteményt rendelted meg neki a neten – ötszörös áron.

Tartalék játékos

Egy oversaver fiú mindig attól retteg, hogy nem marad pénze, és úgy érzi, mindig fel kell készülnie a legrosszabbra.(Sajnos bizonyított tény, hogy aki túlzásba viszi a spórolást, az pesszimista és depresszióra hajlamos.) Dobd be úgy a félretett pénz témát, hogy segítségkérésnek álcázod, így motivált és nyitott lesz: „Szerinted a fizu hány százalékát célszerű elrakni és mennyit érdemes felélni?” Ha szóba hozza a saját konkrét számát, ismerd el, mennyire tudatos, és hívd fel a figyelmét, mennyi mindent megengedhetne magának a tartalékán felül is.

Ugye, hogy jó?

Simán lehet, hogy a szülei nem engedhették meg maguknak a családi kiruccanásokat, és ezért érzi úgy a srác, hogy neki sincs rá igénye. Pont ezért karácsonyra vagy a következő szülinapodra (a lényeg, hogy egy komolyabb alkalom legyen), kérj olyan ajándékot, ami mindkettőtöknek örömöt okoz. Mondjuk egy 2 napos belföldi kiruccanást, ami pont elég lesz rá, hogy a barátod is ráérezzen: nem éri meg spórolni a közös élményeken.

Még több

Te Te Te