2020.07.15.@ 12.07

„Büszkén vállalom, hogy férfi vagyok, aki menstruál”

Egy transznemű férfi a brit Cosmónak írta meg a történetét.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

„Büszkén vállalom, hogy férfi vagyok, aki menstruál”

Vic Jouvert ismeri a férfi és a női lét kihívásait is: transzneműként fiúnak érzi magát, akként is él, miközben hónapról hónapra újra bekopognak nála a piros napok is. Tiniként az első menstruációja igazi traumaként hatott rá, mivel titokban abban reménykedett, hogy ő lesz a kivétel, akit elkerül a pubertáskor, így megmaradva annak a fiús lánynak, aki addig volt.

„Úgy éreztem magam, hogy a világ belekényszerít egy olyan felnőtt létbe, ami nem én voltam, de más választásom nem volt. Egy bizonyos kor felett pedig már a fiús lány-viselkedés sem volt elfogadott. Ezt a legjobb barátnőmön is tapasztaltam, aki egy idő után elkezdett egyre nőiesebbé válni, én pedig még mindig próbáltam ragaszkodni a fiús énemhez. A boxerhez, amit akkoriban hordtam, viszont nem tapad meg rendesen a betét, így bugyira kellett váltanom, ami ismét a felszín alá nyomta a valódi nemi identitásomat.”

Vic idővel megtanult hozzászokni ahhoz, hogy állandó tagadásban él. Elfogadta azokat a társadalmi elvárásokat, amiktől ugyan rosszul érezte magát, de úgy gondolta, hogy mivel ezek általános igazságok, nem lehet őket megtagadni. „A menstruáció számomra mélyen zavarba ejtő, kínos és érzelmes volt, és fizikai korlátokat jelentett. Amikor megjött, irracionálisan viselkedtem, amivel hoztam a női sztereotípiákat, viszont mégsem tudtam felelősségteljes nőként viselkedni. Nem figyeltem oda például a betét rendszeres cseréjére sem, inkább folyton feketében jártam.”

18 évesen Vic coming outolt. Akkoriban viszont még csak maszkulin leszbikusként tudta meghatározni magát. Ezzel a lépéssel viszont kinyílt előtte egy olyan világ, aminek segítségével végre rájött, ki is ő valójában. „Férfinek éreztem magam egész életemben, egyszerűen csak a testem nem akart egyetérteni velem, amire a menstruáció volt a fájdalmas emlékeztető. Mikor előléptem transznemű férfiként, még kényelmetlenebb volt az, amikor megjött.”

Viszont ahogy elkezdte az orvosi kezeléseket a nemváltáshoz, egyre jobban elfogadta saját magát. Ami pedig ahhoz vezetett, hogy Vic már a piros napokkal is megbarátkozott. „Szeretném visszanyerni és magamévá tenni a menstruáció fogalmát, mert ez számomra nem egy női dolog. Hanem egy transz dolog, és nekem a transzneműség már önmagában is ajándék. Szóval ezért elmondhatom, hogy büszke vagyok arra, hogy egy olyan férfi vagyok, aki menstruál.”

Címkék: lmbtq menstruáció őszinte vallomás transznemű transznemű férfi

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Madonna olyan lazán villantott bugyit, hogy leesik az állad

Madonna olyan lazán villantott bugyit, hogy leesik az állad

Van mit tanulnunk a pop királynőjétől!

Ennyi az esélye, hogy elkapod a koronavírust, ha valaki az otthonodból fertőzött

Az angol Cosmopolitan kifaggatott a témával kapcsolatban egy háziorvost a tapasztalatairól és a téma szakértőinek véleményeiről.

Hogyan oszd be a pénzed fiatal felnőttként?

Money, money, money – a húszas éveinkben erről már nemcsak a Mamma Mia! jut eszünkbe, hanem a hatékony spórolás visszatérő problémája is. No para, azért vagyunk, hogy megmutassuk, hogy alapozd meg az anyagi biztonságod!

4 kihívás, amit érdemes kipróbálnod, ha feldobnád a szexet

Izgalmas kalandban lehet részed, ha bevállalod őket!

Nem hiszed el, mekkora The Weeknd vagyona!

Előre szólunk, hogy szinte felfoghatatlanul nagy az összeg.

6 menő hajkiegészítő 4000 Ft alatt, ha már unod a klasszikus hajgumit

Valami újra vágyik a copfod? Ideje beszerezni néhány csini kiegészítőt a legkülönfélébb színekben és textúrákban!

A Harry Potter sztárja elárulta: fájdalmas visszanézni magát a filmekben

Eddig nem tudtuk, hogy mi játszódott le a színészben a forgatásokon.

Ezek a mondatok tökéletesen összefoglalják a Riverdale-t

Ma végre debütál a Riverdale folytatása, úgyhogy segítünk felidézni a sorozat négy évadnyi hullámvasútját!

Greta Thunberg még egyszer utoljára beszólt Donald Trumpnak

Ő így búcsúzott a leköszönő elnöktől.

Ismerd meg a világ legcukibb robotállatkáját, Moflint!

Baby Yoda után pont erre, egy újabb olvadási hullámra volt szüksége a világnak!