Hatástalan lesz a fogamzásgátló, ha rosszul tárolod?

Néhány szabállyal érdemes tisztában lenni.

Hatástalan lesz a fogamzásgátló, ha rosszul tárolod?

Könnyű őket használni és majdnem teljes biztonságot, a statisztikák szerint 99 százalékos védelmet nyújtanak a nem kívánt terhességekkel szemben. Nem csoda, hogy a fogamzásgátló tabletták az egész világon rendkívül elterjedtek.

És bár tényleg egyszerű a használatuk, néhány szabályt még így is be kell tartanod, ha nem akarod, hogy csökkenjen a tabletták hatása. Ha például nem figyelsz rá, hogy minden nap ugyanabban az időben vedd be őket, akkor a hatékonyságuk akár 91 százalékra is lecsökkenhet. És bár ez elsőre nem tűnik vészesnek, azt tudnod kell, hogy minél jobban lecsökken ez a százalék annál nagyobb a teherbeesés esélye.

Oké, ezt a szabályt a legtöbb fogamzásgátlót szedő csaj általában azért ismeri is, de azt tudtad például, hogy az sem mindegy, hogy hogyan és hol tárolod a tablettáidat? A legtöbb csomagolásra a gyógyszergyártó rá szokta írni, hogy 25–30 ° C-os hőmérsékleten és fénytől védve kell tárolni.

Mi történik, ha nem figyelsz oda és nem tartod be ezt az előírást?

Dr. Karin O’Sullivan nőgyógyász az angol Cosmónak azt nyilatkozta, hogy a nem megfelelő tárolás is csökkenti a fogamzásgátlók hatékonyságát. A szakértő szerint a tablettákat úgy tudod a legegyszerűbben megvédeni a nem kívánatos fényhatástól, ha az eredeti dobozában hagyod őket. De arra is érdemes figyelned, hogy a dobozt még véletlenül se hagyd a felforrósodott kocsiban, ne tedd a radiátor mellé, vagy ne hagyd kint a konyhaasztalon, ha éppen nagy főzőcskézésben van. Ezeken a helyeken ugyanis olyan hő érheti a bogyókat, ami egyáltalán nem használ nekik.

Még több

Te Te Te