„A testpozitív Insta-mozgalom tette tönkre az önbizalmam”

Még a jónak tűnő dolgoknak is lehet negatív hatása…

„A testpozitív Insta-mozgalom tette tönkre az önbizalmam”

A Popsugar újságírója, Katherine McLaughlin elképesztően őszintén írt arról a küzdelemről, amit az önbizalomhiánya és az Instagram nézegetésének összecsapása okoz. Katherine ugyanis egészen gyerekkora óta másokhoz hasonlítgatta magát: a csapattársaihoz, akik gyorsabban futnak nála, a nővéréhez, aki rengeteget fogyott a gimi előtt és (nem feltétlenül ennek eredményeként) szupernépszerű lett.

„Naivan azt hittem, hogy ezek a dolgok a többiek testalkatából fakadnak. Egész gyerekkoromban azt gondoltam: ha jó életet akarsz, vékonynak kell lenned” vallotta be az újságíró. Ennek következtében pedig folyamatosan küzdött a megjelenésével, a testével. „Annyiszor fogytam le és híztam vissza, hogy már számon tartani sem tudom, sírtam, amikor a régi ruháim nem jöttek rám, és extrán tudatában voltam a testtartásomnak is emberek között.”

Egy idő után ez az alacsony önbecsülés odáig vezetett Katherine-nél, hogy szinte szabályosan félt attól, ha lefotózták. Már annak a gondolatát is utálta, hogy talán valakinek a telefonjában ott figyel róla egy előnytelen fotó. Így a nő megörült, mikor az Instagramon ő mondta meg, milyen képet közvetítsen magáról.

Ám nem élvezhette sokáig a dolgot, ugyanis megérkezett a testpozitív trend, ahol az influenszerek sorra osztották meg a „kevésbé jól sikerült” képeiket. Felvállalták magukat smink nélkül, pocakkal, és azt, hogy a tökéletes kép csak ezredjére sikerült.

View this post on Instagram

Same girl. Same body. Same day. Same belly. Just different positions. Different posture. Less body tension. Please don’t get fooled by photos on Instagram. We‘re all just humans • When I saw the photos of those young, beautiful girls Rankin took, I really felt sad. It’s horrible how young people are influenced by fake instagram beauty standards. I’m not gonna lie, I also like pictures of myself in a good light, with a tense body and without bad skin. But I want you to know that those are just pictures!! We all have bad skin and a bloated belly sometimes. We all struggle with cellulite, losing or gaining weight, mental stuff and so on. Don’t forget that. It’s time for more reality on Instagram. It’s time for more self-love and self-acceptance in general!

A post shared by @ minnahigh on

És bár a legtöbb Instázó mentális egészségének pont, hogy ezzel tettek jót, Katherine-nél épp az ellenkezőjét érték el.

„Az egyetlen üzenet, ami nekem átjött, az az volt, hogy van az Instagram és van a valóság. Ezért elkezdtem kamunak tekinteni azokra a fotókra, ahol jól néztem ki. A rosszabbul sikerült képek pedig a valódi énemet tükrözték számomra. Ha két felvétel közül kellett választanom, a bénábbat mondtam hitelesnek. Ha jól sikerült egy fotó, csak a szerencsének tudtam be.”

Katherine újra megutálta a fényképeket, és az a maradék önbizalma is eltűnt. Idővel azonban rájött, pont ennek az Insta-mozgalom a hatására, hogy lehetséges minden szögből, minden fotón, minden pillanatban szeretni a tested, még akkor is, ha nem érted el az álomalakod.

Még több

Te Te Te