Olvass bele Kordos Szabolcs Airport, Hungary című könyvébe!

Megjelent az átdolgozott kiadás, melyben magyar pilóták, légiutaskísérők, repülőtéri dolgozók mesélik el, milyen az életük a magánrepülő, fapados járat, vagy éppen a cargogép fedélzetén, milyen kalandokat élnek át a betonon, a VIP várókban és a terminálokban. Az alábbi részletben Kira osztja meg a tapasztalatait, a hölgy azon kevés magyar stewardess egyike, akik egy business jeten teljesítenek szolgálatot.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Olvass bele Kordos Szabolcs Airport, Hungary című könyvébe!

Luxusszállodába sokan eljuthatnak, magánrepülőt bérelni, pláne vásárolni azonban végtelenül drága mulatság. Így nem csoda, hogy a személyzet szerződésének legsarkalatosabb pontja a titoktartás. Másrészt pedig nagyjából mindössze két tucat honfitársunk dolgozik ma a légi közlekedés legmagasabb szférájában…

Mindezek tudatában alig hittem el, amikor Kira igent mondott a beszélgetésre. Amíg vártam a kávézóban, folyton az órámat néztem, mert aggódtam, hogy az utolsó percben lemondja. De végül megjelent, és a férfi vendégek elismerő pillantásainak kíséretében leült az asztalomhoz.

A privát gépes világban kétféle állás kínálkozik a stewardessek számára.

A kisebbség egy-egy dúsgazdag ember vagy egy cég szolgálatában áll, és mindig ugyanazzal a géppel szeli a felhőket. Négy ilyen magyar nőről és egy férfiról tudok, és egy kivételével mindannyian külföldön dolgoznak. A fizetésük igen jó: egyikük a Közel-Keleten például majdnem kétmillió forintot keres havonta. Egy hónap munka után egy hónap szabadság jár neki fele fizetéssel, azaz a pihenés ideje alatt csupán egymillió forint üti a markát. A munkában töltött időszakban azonban napi huszonnégy órában rendelkezésre kell állnia, mert bármikor megcsörrenhet a telefonja, hogy induljon azonnal a repülőtérre. Ilyenkor még csak azt sem tudja, hogy mennyi ideig lesz távol: meglehet, hogy csak pár órát, de az sem kizárt, hogy hetek múlva érkezik vissza. Ez nagyon izgalmas életforma, de kizárja a gyereket, a családot.

Kira másfajta pályát futott be. Ő egy nívós külföldi légitársaság munkatársaként jelentkezett a magángépeket üzemeltető cég álláshirdetésére.

A vállalat elegáns business jetjei folyamatosan repülnek szerte a világon, amolyan légi taxiként fuvarozzák a globális felső két százalék tagjait. A tizennégy fős repülőgép költsége óránként ötmillió forint – minimum háromórás bérlés esetén. Természetesen a magángépet oda is kell repíteni az ügyfél kiindulási pontjához, aminek a költségeit szintén a bérlő állja, ami általában újabb egy-két órát jelent a számlán.

A vonzó külsejű, nagy dumás Kira húsz napig dolgozik egyhuzamban. Ahogyan ő fogalmaz, ilyenkor a sorsra, pontosabban a cég logisztikusaira bízza, hogy a világ melyik pontjára vetődik.

A munkába álláshoz először utasként kell repülőre ülnie – hogy eljusson a saját gépe fedélzetére. A kávézóban kiterítette elém törzsutas-kártyáinak tiszteletre méltó gyűjteményét, és megállapítottam, hogy az Egek ura című film főszereplője jelentéktelen kezdőnek tűnik mellette. Kira olyan sokat ült már repülőn, hogy valószínűleg sosem tudja leutazni a bónusz kilométereit, a szállodatársaságok pedig platinafokozatú törzsvendégként kezelik szerte a világon.

– A diszpécserek próbálnak a lehető legközelebb parkoló géphez irányítani, tehát Magyarországról valószínűleg egy másik európai országba vezényelnek, de megesett már, hogy Indiában tudtam csak elcsípni a gépemet – mesélte.

Kira a munkanapja reggelén jó eséllyel Moszkva felé veszi az irányt. Oroszországban igen magas az egy főre jutó eurómilliomosok száma, nem véletlen, hogy az ügyfélkör nagy része is innen származik: a szakmabeliek úgy saccolják, hogy a business jetes utazások hetven százaléka után orosz ember fizeti a számlát.

Az „unalmasabb” időszakokban Kira az orosz főváros és Szibéria olajmezői között ingázik kollégáival és hallgatag, komor, öltönyös utasaival. Máskor váratlan fordulatot vesz a monoton fuvarozás, és pár nap alatt körberepülik a Földet. Előfordult már, hogy Moszkvából a karibi térségbe repültek egy nyaralni vágyó orosz társasággal, onnan Los Angelesbe mentek, hogy felvegyék amerikai utasaikat, akikkel aztán meg sem álltak Tahitiig – Kira végül Francia Polinéziából vergődött haza Budapestre. Egy másik alkalommal – ugyancsak moszkvai indulással – Délkelet-Ázsiát „turnézták” végig egy befektetési bankár és kísérete társaságában.

A több tucat repülőgépet és népes személyzetüket mozgató társaság mumusa egy – minő meglepetés! – orosz férfiú, aki heti rendszerességgel repked a társasággal.

– Az illetőtől rajtam kívül mindenki retteg, mert nyers és mogorva kis öregember. Akit lehet, maga alá gyűr. Elég hamar rájött, hogy rajtam nem talál fogást, én nem félek tőle, hiába is próbálkozik az olcsó pszichológiai trükkjeivel. Így aztán gond nélkül elvagyunk mi ketten, a kolléganőim pedig komoly pénzt ajánlanak azért, hogy átvegyem tőlük az útjaikat, ha vele kellene repülniük.

Kapcsolatuk olyannyira jónak mondható, hogy Kira kimondottan örül, amikor a „rém” nevét látja a beosztáson, mert percre pontosan felkészülhet a repülésre. Felismeri, hogy mikor kell felvágnia apró darabokra a salátát az argentin bélszínhez, mikor érdemes kávét főznie, és mikor a legjobb bezárkóznia a konyhába, hogy ne zavarja az utasát.

A fontos közéleti szerepet betöltő, hazájában meglehetősen ismert férfi egyébként mindig tömött hűtőszekrénnyel és „spájzzal” száll fel, amit segédei rendelnek meg neki. Ám ehhez a rengeteg élelmiszerhez hozzá sem nyúl, mivel általában ő is visz magával ennivalót. Kiráék pedig, miután az ügyfelet kitették a célállomáson, este a szállodában felbontják a hűtőben érintetlenül megmaradt pezsgőket, és falatoznak a szarvasgombás sajtokból, kiváló orosz kaviárokból.

Természetesen orosz az a gazdag házaspár is, amelyik majdnem minden hétvégén elruccan Moszkvából Londonba, hogy meglátogassák ott tanuló fiukat, valamint az az üzletember, aki a repülőút után az egész legénységet meghívta a Görögországban horgonyzó hajójára.

Az az amerikai milliomos is Oroszországban született, aki mutatós barátnőjét küldte le egyedül a mexikói tengerpartra, míg ő a jó ég tudja, mivel foglalatoskodott odahaza Los Angelesben. Felszállás előtt megkérte a kapitányt, hogy tartsa rajta a szemét a lányon, mert nagyon nyílt személyiség, és túlságosan könnyedén ismerkedik férfiakkal. (Persze a kapitánynak esze ágában sem volt óvó bácsit játszani egy 90-60-90-es topmodell mellett, inkább öt napig süttette magát a tengerparton.)

Minden idők legszürreálisabb repülőútját Kira szintén egy orosz család „jóvoltából” élhette át.

Címkék: Airport életmód hungary könyv könyvrészlet Kordos Szabolcs olvasnivaló program programajánló

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Ezekkel az olcsó és finom vacsikkal bárkit levehetsz a lábáról

Ezekkel az olcsó és finom vacsikkal bárkit levehetsz a lábáról

Gondban vagy, mi legyen ma a vacsi, ami olcsó is, finom is, és nem is túl bonyolult? Garantáljuk, hogy a következő receptekkel szerezhetsz néhány jó pontot.

4 módszer, amivel azonnal jobban érzed magad

Nehéz volt a heted, megbántott valaki, vagy pillangók helyett egyszerűen denevérek röpködnek a gyomrodban a stressztől? Van 4 módszerünk, ami villámgyorsan segít.

6 trükk, hogy gyorsan és könnyen környezettudatosabb legyen az otthonod

A környezettudatos otthon megteremtése sokkal egyszerűbb, mint hinnéd, néhány apró változtatással is rengeteget tehetsz a fenntarthatóbb életmódért.

A legfinomabb tésztaételek, ha már hiányzik Olaszország

Ha nem tudsz ellenállni a legfinomabb olasz tésztaételek csábításának, egyszerűen dobd be magad és csempészd be otthonodba a nyár és Itália ízeit receptjeinkkel!

Kösz, Covid – Egy érettségiző lány nyílt levele

Te is nagyon szorítottál az érettségizőknek? Nem is tudod, mekkora szükségük volt rá! Idén sokkal nehezebb dolguk volt, mint eddig bármikor, Lili pedig elmesélte, hogy miért.

6 egyszerű trükk, amitől a pizzád olyan lesz, mintha profi készítette volna

Jó és finom pizzát készíteni nem nagy ügy, ha betartasz néhány aprócska jó tanácsot. Légy résen, mert most eláruljuk a titkot!

4 egyszerű Nutellás desszert, ha AZONNAL finomságra vágysz

Imádod a Nutellát? Mutatunk 4 egyszerű és villámgyors receptet, hogy a legtöbbet hozd ki a krémes finomságból!

Megvan a tökéletes palacsinta receptje!

Ne is keresd tovább, mert mutatjuk a receptet, amivel tökéletes palacsintát készíthetsz!

5 film, ha tökéletes vasárnap estére vágysz

Ideje egy kicsit megpihenni és rákészülni testben és lélekben is a hétfőre. Kuckózz be a tévé elé, válassz ki egy filmet az ajánlónkból, és indulhat a mozizás!

Ezekre a csillagjegyekre rátalál a szerelem májusban

A tavasz utolsó hónapja néhány csillagjegy számára hatalmas meglepetést tartogat. Könnyen lehet ugyanis, hogy ők most fognak rátalálni arra a személyre, akivel az egész életüket szívesen leélnék. Te köztük vagy?

Így nézett ki Meghan Markle, mikor még csak miniszoknyában statisztált az Áll az alkuban

Volt idő, amikor Meghan Markle-nek bizony olyan munkákat is el kellett vállalnia, aminek nem sok köze volt a tehetségéhez, nem úgy, mint a szexi lábaihoz. Nézd meg a videót, hogyan nyitogatta a táskákat 15 éve az Áll az alku című műsorban!

Ezek minden idők legrosszabbra értékelt filmjei

Tudod, ezek azok az alkotások, amikre tényleg semmi, de semmi szükség nem volt! Íme minden idők legrosszabbra értékelt filmjei...

Sosem találod ki, mennyibe kerül a Prada legolcsóbb kiegészítője

Az új TikTok-trendnek köszönhetően megtudod, mik a menő luxusmárkák legolcsóbb, bárki által beszerezhető termékei.