Ezek lesznek az ősz legmenőbb desszertjei

Az összeset el akarod majd készíteni!

Ezek lesznek az ősz legmenőbb desszertjei

Tökös cookie

Te sem tudod megunni a fincsi csokis, omlós kekszeket? Képzeld, elég egy kis sütőtökpürével felturbóznod, hogy őszi hangulatba kerülj, nem mellesleg szuper puha és édes lesz tőle.

Hozzávalók:

  • 2 és 1/4  bögre liszt
  • 1 bögre szobahőmérsékletű vaj
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1/2 tk. só
  • 3/4  bögre barnacukor
  • 1/2  bögre kristálycukor
  • 1  nagy tojás
  • 3/4 bögre sütőtökpüré
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 1 mkk. fahéj
  • szerecsendió, szekfűszeg ízlés szerint
  • 2 bögre csokipasztilla

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
  2. Egy tálban keverd össze a lisztet, sót, szódabikarbónát és a fűszereket.
  3. A puha vajat és a cukrokat habverővel vagy konyhai robotgéppel keverd simára. Majd add hozzá a tojást, vaníliakivonatot és a sütőtökpürét.
  4. Keverd össze a két mixet, majd ha már egyenletes, add hozzá a csokit.
  5. Tedd a hűtőbe minimum 30 percre a tésztát, de még jobb ha 2-3 órát pihenteted.
  6. Készíts belőle egyenlő tésztagolyókat, kb. 2 centi átmérőjűeket. Tedd a sütőpapírral bélelt tepsire, majd lapítsd ki egyesével. Mehet a sütőbe, 15-20 percre, vagy amíg aranybarna nem lesz.

 

US Getty Images

Francia álompite

A galette, másnéven francia pite nem hiányozhat az őszi receptjeid közül! Nagyon könnyű elkészíteni, ráadásul millióféleképpen variálhatod a tölteléket, így igazi jolly joker süti.

Hozzávalók:

  • 1 bögre liszt
  • 1 ek. cukor
  • 1/2 tk só
  • 6 ek. hideg vaj kockára vágva
  • 3-5 ek. jeges víz

+ töltelékhez:

  • 3 alma felszeletelve
  • 3 ek. barna cukor
  • 1 tk. fahéj
  • 1 csipet só
  • 1/2 citrom leve
  • 1 tojás felverve egy kanál vízzel

Elkészítés:

  1. Keverd össze a lisztet, a cukrot és a sót. Majd morzsold hozzá a hideg vajat, önts rá 3 evőkanál jeges vizet és kezd el tésztává gyúrni. Folyamatosan adagold hozzá a maradék 3 evőkanál jeges vizet, míg egyenletes nem lesz a massza.
  2. A tésztát csomagold frissentartó fóliába és pihentesd 30 perdig a hűtőben.
  3. Keverd össze a citromlevet, barnacukrot, fahéjat és sót, majd öntsd rá az almaszeletekre és óvatosan kavarj rajta egyet-kettőt.
  4. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  5. Nyújtsd ki a tésztát körarlakúra, helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. A tölteléket kanalazd a közepére, majd hajtsd rá a tészta szélét.
  6. A tetejét szórd meg extra cukorral. A felvert tojással pedig kend meg a tésztaszegélyt.
  7. Süsd addíg, amíg a gyümölcslé fel nem forr a közepén, a tészta pedig aranybarna nem lesz.

 

US Getty Images

Őszi fánkocskák

Nincs is istenibb édesség a kedvenc kávéd mellé, mint egy fincsi fánk! Mutatjuk a sütőtökös verzióját.

Hozzávalók:

  • 2 bögre liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tk. só
  • 1/4 tk. szódabikarbóna
  • 2 nagy tojás
  • 3/4 bögre sütőtökpüré
  • 1/2 bögre kristálycukor
  • 1/3 bögre barnacukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1/4 bögre olvasztott vaj
  • 1-1 csipet fahéj, gyömbér, szerecsendió
  • kevés olvasztott vaj és fahéjas cukor a mázhoz

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
  2. Keverd össze a lisztet, fűszereket, sütőport, sót és szódabikarbónát.
  3. Fogj egy nagy tálatt, habverővel dolgozd össze a tojásokat, sütőtökpürét, cukrokat és a vajat. Öntsd össze a száraz és a nedves mixet.
  4. Töltsd a tésztát habzsákba, és nyomd ki sütőben süthető fánkformákba.
  5. Süsd 8 percig, majd még 5 percig hagyd a sütőben kikapcsolás után. Hagyd kihűlni a formákban.
  6. A fánkok tetejét egyesével mártsd olvasztott vajba, majd forgasd meg fahéjas cukorban.

US Getty Images

Még több

Te Te Te