Botránykönyv lett J.K.Rowling legújabb regénye

A sztori főgonoszával vannak problémák.

Botránykönyv lett J.K.Rowling legújabb regénye

Nem csillapodik a botrány J. K. Rowling körül: ezúttal egészen konkrétan a #RIPJKRowling lett Twitteren az egyik legnépszerűbb hashtag. De csakúgy, mint legutóbb Ellen DeGeneres esetében, most sem az írónő haláláról van szó, hanem arról, hogy a rajongóknak belőle is elegük lett.

Ha még emlékszel (és ekkora botrányt ugye hogyan is felejthetnél el?), Rowling azzal haragította magára a netezőket, hogy transzfób megjegyzéseket tett. Kirakott egy cikket, amiben az állt: „emberek, akik menstruálnak”, szerinte pedig egyszerűen csak annyit kellett volna írni: nők. Ebből robbant ki a hatalmas vita, hiszen transznemű férfiak is menstruálhatnak. Az írónő ellenérvként pedig azt hozta fel, hogy a biológiai nem fontosságát próbálta hangsúlyozni.

Ennek ellenére még a Harry Potter-filmek sztárjai is elhatárolódtak Rowlingtól, így gyakorlatilag nem csoda, hogy az új könyvét sem fogadja lelkesen a nagyközönség. Csakhogy a Troubled Blood című krimijében egy transzneműekre nézve káros sztereotípia szerepel – ez pedig már több volt a soknál a netezők számára.

Az angolul a mai napon megjelent regényben egy cisznemű (tehát olyan ember, aki azonosul a születéskor kapott nemével) férfi sorozatgyilkos nőnek öltözve végez az első, női áldozatával. Így azt az üzenetet közvetíti – ahogy a Telegraph kritikája is írja –, hogy „soha nem bízz meg egy női ruhát viselő férfiban”.

A kritika azonnal hangos kiállást generált az LMBTQ+-közösség és az őket támogatók részéről, hiszen nem elég, hogy ez a fajta sztereotípia rendkívül veszélyes a transzneműek számára (hiszen gonosztevővé degradálva a társadalom még nehezebben fogadja be/el őket), már egy rég lejárt lemez: a Psychótól kezdve a Bárányok hallgatnakig rengetegszer láthattunk hasonló karaktereket…

Még több

Te Te Te