Ez a pszichológiai oka, amiért imádod az őszt

Nem csak a Pumpkin Spice Latte a magyarázat!

Ez a pszichológiai oka, amiért imádod az őszt

Odáig vagy a forró italokért (azon belül is különösen a Pumpkin Spice Latteért), imádod felvenni a pihe-puha kötött pulcsid és megőrülsz az almás MINDENért? Akkor te egyértelműen azok közé tartozol, akik már alig várták, hogy végre beköszöntsön az ősz, lehűljön kicsit a levegő és elkezdjenek színesedni a levelek. Na de miért van az, hogy ekkora az ősz-imádók tábora?

A Chapman Egyetem professzora, Dr. Amy Jane Griffiths szerint azért szeretik az emberek a hűvösebb időt, mert ezeket az évszakokat olyan eseményekkel és hagyományokkal kötik össze, amik boldog emlékeket idéznek bennük. „Mindannyian vágyunk a tradíciók és kiszámíthatóság jelentette kényelemre és biztonságra. Olyan dolgokra utalhatnak ezek, amikről a barátaink és a családunk jutnak eszünkbe” – ezek lehetnek az iskolakezdés pillanatai, amikor újra találkoztunk a barátainkkal, az ünnepek vagy az évszakra jellemző finomságok.

De az olyan személyes meggyőződések, mint „az ősz a családdal töltött időt jelenti”, „a tökös fűszerezés a legfinomabb” vagy „az őszi levelek a legszebbek” is indokolhatják, miért szereted annyira ezt az évszakot. Ilyenkor ugyanis gyerekkori élményeket hívhat elő az agyad, ha az őszre gondolsz; a nosztalgia pedig megint csak egy nagyon erős pszichológiai eszköz.

Biológiai szempontból a hidegebb hőmérséklet pozitív reakciót vált ki az emberekből. Egy 2012-es kutatás kimutatta, hogy a hidegben a többség hamarabb néz olyan filmet, ami pszichológiai melegséget közvetít, mint például a romkomok. Amikor odakint kevesebbet mutat a hőmérő, általában olyan tevékenységet választunk, ami közelebb hoz másokhoz. Tehát, ha az őszt a bekuckózással, a „comfort fooddal” és szívmelengető filmekkel azonosítod, akkor ez lehet a magyarázat.

via GIPHY

Még több

Te Te Te