3 egyszerű őszi leves, amit ki kell próbálnod

Nincs is jobb egy hűvös őszi napon egy tányér forró levesnél, igaz?

3 egyszerű őszi leves, amit ki kell próbálnod

Pikáns édesburgonya-krémleves

Hozzávalók:

  • 4 szelet bacon apróra vágva
  • 1 közepes lilahagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva
  • 1 tk. só
  • 1/2 tk. frissen őrölt feketebors
  • 1  csipet cayenne  vagy csilipor
  • 3 db. édesburgonya hámozva és felkockázva
  • 8 dl csirke alaplé
  • 1  lime leve

Elkészítés:

  1. Egy nagy lábosban pirítsd meg a bacont. Ha már ropogós, tedd egy konyhai törlőre.
  2. A kisült zsiradékon puhítsd meg a hagymát (kb. 5 perc), add hozzá a fokhagymát (kb. 2 perc), majd a fűszereket.
  3. Mehet bele a felkockázott édesburgonya, keverj rajta egyet, utána pedig öntsd fel az alaplével. Főzd közepes lángon, amíg az édesburgonya megpuhul (kb. 25-30 perc).
  4. Az egészet turmixold le, végül öntsd át egy nagy tálba és keverd simára, miközben a lime levét is hozzá csepegteted.
  5. Tálald a pirított baconnel a tetején. Ha csípősen szereted, extra bors vagy csilipehely is mehet rá, vagy akár paradicsom darabok és zöld fűszerek.

US Getty Images

Őszi gombakrémleves

Hozzávalók:

  • 0,5 kg gomba (vegyesen, például csiperke, sampion)
  • 5 dkg  vaj
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva
  • 1 db vöröshagyma apróra vágva
  • 1-1 csipet só, bors
  • 5 dl zöldség alaplé
  • 1 tk. szárított kakukkfű
  • 2 dl tejszín

Elkészítés:

  1. Egy nagy lábosban olvaszd fel a vajat, majd pirítsd a gombát aranyszínűre, és jöhet rá a só és a bors. Vegyél ki belőle 2-3 evőkanálnyit és tedd félre.
  2. A maradék gombához mehet a felaprított hagyma és fokhagyma. Miután összeforgattad őket, szórd rá a kakukkfüvet, majd öntsd fel az alaplével. Főzd kb.  8-10 percig közepes lángon, amíg a gomba megpuhul.
  3. Turmixold teljesen simára az egészet, majd tedd vissza a lábosba, öntsd hozzá a tejszínt és főzd össze még pár percig.
  4. Pirított gombával és friss kakukkfűvel, vagy petrezselyem levéllel a tetején tálald.

US Getty Images

Egyszerű sütőtökleves

Hozzávalók:

  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 nagyobb vöröshagyma apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma zúzva
  • 1  nagy sütőtök
  • 6 dl csirke alaplé
  • csipet só
  • frissen őrölt fekete bors
  • 2 dl tejszín

Elkészítés:

  1. A sütőtököt pucold meg, távolítsd el a magrészt, majd kockázd fel.
  2. Egy lábosban hevítsd fel az olajat, add hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd pirítsd meg kicsit.
  3. Dobáld bele a sütőtökdarabokat, öntsd fel az alaplével, és főzd puhára.
  4. Turmixold le, öntsd vissza a lábosba és keverd hozzá a tejszínt. Végül fűszerezd!
  5. Szuperül áll neki a pirítött tökmag, baconchips, pirított kenyérkockák, extra tejszín vagy tejföl, de még a csilipehely is.

US Getty Images

Még több

Te Te Te