5 NEM amerikai sorozat, amit egyszerűen imádni fogsz!

Alapvetően bírod, ha egy film vagy sorozat hemzseg az ismert hollywoodi arcokban, de úgy érzed, mostanában sikerült kicsit túltolnod őket? Akkor mutatunk 5 olyan sorit, amit nem a filmipar mennyországában forgattak, mégis zseniális. PS: ráérsz később is megköszönni!

5 NEM amerikai sorozat, amit egyszerűen imádni fogsz!

Money Heist (spanyol)

A legaddiktívabb sorozat, ami a közelmúltban készül. És bár elég furcsa, hogy olyan rablókért izgulsz, akik minden évadban a rendszer ellen kampányolnak, lopnak és túszokat ejtenek, a Money Heist amellett, hogy szörnyen manipulatív, borzasztóan izgalmas és szórakoztató is. Mint minden sikerszéria, ez is folytatásért kiáltott: talán ezért nem tudta egyetlen későbbi évad sem felülmúlni az első zsenialitását és frissességét. A rablást irányító Professzor karakterét ráadásul úgy gyúrták össze (félénk + titokzatos + okos + kisfiús + nagyon édes), hogy visszafordíthatatlanul beleszeress, az őt alakító Alvaro Morte pedig tökéletes választás volt a karakter megformálásához.

Cosmo-pontszám: 10/8

The Head (dán)

Az idén júniusban debütáló misztikus thriller mindössze 6 részes, de készülj, hogy kénytelen leszel egyetlen nagy film-masszaként ledarálni. A The Head ugyanis addig nem hagy békén, amíg csontig le nem rágod, ki nem vesézed a barátaiddal, és végül el nem felejted. A jeges krimi úgy kezdődik, hogy rögtön lelövi a poént (jobban mondva áthelyezi azt): a sarkvidéki kutatócsoport 3 hete nem ad életjelet magáról, és amikor megtalálják őket, már mindenki halott. Kivéve egy fiatal doktornőt, aki visszaemlékezései révén próbálja felidézni, mi történt. Így repülünk vissza 3 héttel ezelőttre, ahol hiába tudjuk, hogy szépen lassan mindenki meghal, reflexszerűen izgulunk, mi állhat a háttérben.

Cosmo-pontszám: 10/8

Ragnarok (norvég)

Elsőre kicsit furcsa lehet nem olyan sztárok megformálásában látni Thort és Lokit, mint Chris Hemsworth vagy Tom Hiddleston, de hidd el, a Netflix változata pont olyan lesz, mint egy frissítő jeges kávé több ezer bögre forró tea után: KELL ÉS KÉSZ! Egyszerre hozza a young adult sorozatok frissességét, de közben nem túl tinis, benne van a szuperhősfilm-gén, viszont nem érzed azt, hogy ezt már milliószor láttad. És ami igazán újszerű benne, az az, hogyan építi be a sztoriba a környezetvédelmet úgy, hogy az szervesen a forgatókönyv része lesz, és nem egy súlytalan bulshit. Plusz minimál zöld háttér és CGI, plusz maxra tekert csodás norvég tájak. Ami pedig a szívedet illeti, az elsőre kevésbé mainstream pasivonások között elég gyorsan megtalálod majd a befutót: a sorozat rosszfiúját alakító Herman Tommeraast érdemes lesz bekövetned az Instán, ha nagyobb dózisban is el bírnád viselni.

Cosmo-pontszám: 10/10

Dark (német)

Utálod az olyan sorozatokat, amiket mindenki látott, mindenki ért, és mindenki gyorsan elfelejt? A német Stranger Thingsként emlegetett Dark nagyon nem ilyen! Pont olyan, mint egy állásinterjú: csak az ér a végére, és annak válik élvezhetővé, aki elég kitartó és kellően okos. A 2017-ben induló német sorozatnak már a felütése sem egyszerű, de a 3. évadra totálisan elszabadul a történet. Ahonnan viszont kiindul az egész, az egy eltűnt kisfiú szála, akit 4 család próbál megtalálni, róluk 3 generációnyi képet kapunk, és miközben részeken keresztül matatsz a sötétben, hirtelen kitapintod a nagybetűs rejtélyt.

Cosmo-pontszám: 10/9

Fekete tó (svéd)

A skandináv sorozat annyira népszerű volt 2016-ban, hogy 2018-ban folytatást kapott. Nem szeretnénk spoilerezni, de elég éles dramaturgiai ugrás kellett ahhoz, hogy mindez kivitelezhető legyen. Az első sztori helyszíne a Fekete tó síközpont, ahol egy csapat fiatal bulizná végig a hetet, egyikük ugyanis megvásárolta a helyet, hogy újranyissa a szállodát. Csakhogy egyre több furcsa esemény árnyékolja be az ott töltött időt, és hamar kiderül, szörnyű tragédia történt az előttük ott élő családdal. A sorozat para ugyan, de csak annyira, hogy ösztönösen a pasid karjaidba menekülj.

Cosmo-pontszám: 10/7

Még több

Te Te Te