6 jel, hogy már rég munkahelyet kellett volna váltanod!

Ha azon kapod magad, hogy csak gyűlnek a pipák, van egy jó és egy rossz hírünk!

6 jel, hogy már rég munkahelyet kellett volna váltanod!

A jó hír az, hogy ezekből a jelekből egyértelműen tudni fogod, hogy nem vagy a helyeden. A rossz viszont az, hogy már hónapokkal ezelőtt váltanod kellett volna. Képes Judith HR szakértő szerint különösen fontos, hogy folyamatosan monitorozd magad és az érzéseidet, ezzel elkerülve, hogy szépen lassan kiégj a melóban. PS: Fusd át a listát, és csak remélni tudjuk, hogy minél kevesebb pontnál ismersz majd magadra!

1. Pluszmeló – de minek?

Kapsz egy feladatot, amivel bizonyítod, mennyire klassz vagy, majd bizonyítasz fizuemelésért, előléptetésért, és így tovább. Egy következetes és jó főnök rendszerében valahogy így néz ki a munka. Ha viszont azt érzed, hogy a felettesed folyamatosan visszaél azzal, hogy minden kérését teljesíted akár munkaidőn kívül is, egy olyan ördögi körbe kerültél, ami minden, csak nem egészséges. „Alkalomadtán belefér a pluszmunka, de ha huzamosabb ideig nő feléd az elvárás anélkül, hogy jutalmaznának, vagy legalább elismernének érte, az intő jel lehet, mit várhatsz az adott helytől vagy főnöktől a továbbiakban.” – magyarázza a szakértő.

 

2. Kávé helyett KO

Képzeld el, amint belehörpintesz reggel a fincsi kávédba a legszebb bögrédből. És most képzeld el, hogy egyetlen korty sem megy le a torkodon, mert a gyomrod képtelen bármit is befogadni. Képes Judith szerint egy passzív agresszív főnök csak tovább ront a helyzeten, különösen akkor, ha maximalista és kudarckerülő vagy. Hiszen legyen bármennyire beteg is egy munkahelyi légkör, te elsősorban megfelelni akarsz majd benne, így magadban keresed a hibát, és nem a rendszerben.

 

3. Családban marad panasz

Ismerős a helyzet, amikor le kell ráznod az anyukádat telefonon, mert még mindig bent ülsz a melóban, pedig már este 8? És csak egy darabig magyarázat, hogy mindezt a karrieredért és az előrejutásodért teszed. Mert valójában csak egy olyan káros és rossz szokást rögzítesz magadban és a környezetedben, amivel utóbbi visszaél, te pedig értékes időt veszítesz, amit a pasiddal, vagy a legjobb barátnőddel is tölthettél volna – teszi hozzá Képes Judith. Szóval, amikor legközelebb beszól a BFF-ed, maradj higgadt, és ne kezdj el azonnal magyarázatot gyártani, mert munkaidő után is a melóhelyeden ülni nagyon nem oké. Inspirációként ott vannak például a svédek, akiknek 4 órakor simán kiesik a toll a kezükből, és már rohannak is haza. És nem azért, mert lusták, vagy nem fontos a munkájuk, hanem mert szerintük régen rossz, ha az időbeosztásoddal és a tempóddal nem fértél bele a napi 8 órába.

 

4. Hova tovább?

Szuper a kapcsolatod a főnököddel, kedvesek a kollégáid, viszont évek óta nincs részed kihívásokban. És ami ennél is rosszabb, nem nagyon van előtted olyan pozi, amit megpályázhatnál, és ami további motivációt jelentene. „Hiába megfelelőek a körülmények az adott munkahelyen, ha megszokásból és rutinból dolgozol, egy pont után eltűnik az örömöd, és vele együtt minden lendületed, ami az egyik legfontosabb érték ma a munkaerőpiacon” – árulta el a HR szakértő. Amikor legközelebb azért szkippelsz egy remek állásajánlatot, mert minden oké a jelenlegi helyed, gondolj arra, hogy ha sokáig ülsz a langyos vízben, előbb-utóbb megfázol.

 

5. Toxikus társaság

Hány órát is töltesz naponta a kollégáiddal? Ha főállásban vagy, 8-at, ami heti 56 órát jelent, havi szinten pedig kb. 224-et. Ez eleve bőven több annál, mint amit felnőttként a családoddal, a barátaiddal, vagy a saját szerelmeddel töltesz. Tényleg olyan emberekre akarod pazarolni, akik kibeszélnek a hátad mögött, és napi főállásban fúrnak téged, vagy bárki mást? Ha már az időd és az energiád adod valamiért, tudd, hogy megérdemelsz egy olyan környezetet, ahol a kollégák nem gyilkolják egymást – vagy téged – két kávé között.

 

6. Mindig ugyanaz a merevlemez

Reggel 8-ra kaptál időpontot a dokidtól, és szerinted alap lenne, hogy elenged, de a főni hallani sem akar róla. Ahogy arról sem, hogy hirtelen orvoshoz kell vinni a cicádat, vagy hazaugranod egy váratlan családi probléma miatt. „A munkahely rugalmatlansága és a magánélethez való hozzáállás is egy elég egyértelmű jele, hogy ideje új hely után nézned” – hívja fel a figyelmet Képes Judith.

Még több

Te Te Te