4 kérdés, amit eddig nem mertél feltenni a főnöködnek, pedig választ akarsz rá kapni

Pénz, előléptetés, belsős státusz – ti kérdeztetek, a Cosmo karrier guruja pedig válaszolt!

4 kérdés, amit eddig nem mertél feltenni a főnöködnek, pedig választ akarsz rá kapni

Nyilván nem ok nélkül ülsz hónapok óta ugyanazon a témán anélkül, hogy bedobnád a felettesednek, hiszen egy csomó dologra tudnod kéne a választ, mielőtt előállsz a kérdéssel. Mondjuk azt, hogy szóban, vagy írásban közelíts? Vagy mi lehet a legrosszabb reakció? Esetleg el kéne végre felejtened, hogy mindenki helyett IS jobban tudsz mindent és elengedni azokat a válaszokat és kifogásokat, amik csak a saját fejedben léteznek? Hogy felszámoljuk benned a karrier-káoszt, feltettük a Cosmo.hu olvasóinak leggyakoribb kérdéseit kedvenc HR szakértőnknek, Képes Judithnak.

A szitu: „Fizetésemelést szeretnék kérni, de nem tudom, hogy ebben a mostani helyzetben lehet-e egyáltalán ilyet, vagy örüljek, hogy van még munkám?”

A szakértő szerint mindenképpen végezz egy villámgyors piackutatást a saját területedre koncentrálva. Szuper a fizetesek.hu, a glassdoor.com, vagy a payscale.com, ahol országonként tüntetik fel, mennyi az átlagkereset egy adott poziban. Ami pedig a fellépésedet illeti, törekedj arra, hogy „magabiztos és tiszteletteljes legyél, de semmiképp se túl alázatos. Szükséged lesz egy határozott fellépésre, hogy a felettesed lássa, tényleg megéred a pénzed. Ne nagyon legyen más választása, mint emelni, de ezt elsősorban a magabiztosságoddal érheted el.” – magyarázza a szakember, aki szerint mindenképpen érdemes személyesen, egy kávé mellett bedobni a témát, és amennyiben lehet, reggelre időzíteni a találkozót.

 

A szitu: „Szeretnék fizetés nélküli szabira menni, mert úgy érzem, totálisan kiégek, ha minden marad a régiben, de nem akarom, hogy kirúgjanak. Hogyan kezdjek neki a beszélgetésbe?”

Sok múlik rajta, mennyire sikerült jó kapcsolatot kiépíteni a főnivel és a kollégákkal, plusz mennyire pörgős időszakot éltek projektek szempontjából a melóban. Mindenképpen készülj fel rá, hogy ha a másik fél bele is megy a dologba, nem feltétlenül lesz elragadtatva az ötlettől. „Akkor vannak jó esélyeid, ha konkrét megoldási javaslatokkal közelíted meg a kérdést, például úgy, hogy előre átgondolod, ki vehetné át a feladataidat a távolléted alatt (esetleg ötlet szintjén már vele is egyeztettél), vagy hogy miért fontos, hogy kivond magad a forgalomból egy időre.” A lényeg, hogy a boss ne érezze azt, neked minden mindegy, és úgy jegeled a melót, hogy mindent elrendezve lépsz ki belőle.

 

A szitu: „Megbízási szerződésem van évek óta, de szeretnék belsős státuszt – nőként sokkal nagyobb biztonságot jelentene számomra.”

Nagy levegő, elérkeztünk a legneccesebb kérdéshez, pláne akkor, ha sanszos, hogy egy éven belül elmész babázni, és ebből nagyon titkot sem szeretnél csinálni. „Mielőtt felteszed a kérdést, próbáld meg kideríteni, milyen anyagi helyzetben van a cég. Ha megszorítások vannak, több embert is elküldtek leépítés miatt, akkor sok jóra sajnos nem számíthatsz. Ha ennek ellenére is bevállalod a babát, a legfontosabb, hogy hangsúlyozd a felettesednél, szeretnél játékban maradni és motivált vagy, ami a visszatérést illeti. Érdemes előre bevállalnod nagyobb projekteket, amiket akár gyerek mellett, otthonról is el tudsz végezni, és nem szorítanak napi határidők.” A HR szakértő továbbá azt is hangsúlyozza, fontos, hogy a főnök érezze, téged nem a pénz motivál, hanem az, hogy továbbra is aktív legyél a munkaerőpiacon és ne ess ki teljesen a körforgásból.

 

A szitu: „Úgy érzem, kicsit megrekedt a karrierem a mostani munkahelyemen. Alapvetően imádom, és nem akarok elmenni, de jó lenne szintet lépni és pozit váltani. Ha a főnökömnek nem jut eszébe ez automatikusan, hogyan jelezhetném felé?”

Trükközés helyett állj teljesen őszintén a helyzethez: küldj neki naptár meghívót, a tárgy pedig legyen teljesítmény értékelés. (Ezt akár félévente is eljátszhatod, amíg révbe nem ér a célod.) Ha nem történik semmi, Képes Judith szerint bedobhatod a kisebb trükköket is, mondjuk úgy, hogy kollégáknak csepegteted el egy-egy mondat erejéig, szívesen kipróbálnád magad cégen belül más feladatkörben is. Ugye nem árulunk el túl nagy spoilert, ha azt mondjuk, előbb vagy utóbb eljut hozzá a hír? Ha pedig elsőre lepattan róla a dolog, érdemes bedobni – persze csak finoman –, hogy ebben az esetben mindenképpen körbe nézel a piacon, és mérlegelni fogsz. Ha mindezt tényleg nem sértő stílusban teszed, át fogja gondolni a dolgot, hiszen nem érdeke, hogy elveszítsen egy bejáratott és motivált munkaerőt.

Ha csak hat ruhadarabot veszel télre, ez a hat legyen az! (x)

Az F&F új kollekciójából kiválogattuk a szezon legtrendibb darabjait.

Még több

Te Te Te