2020.12.11.@ 18.12

Ebből tudhatod, hogy szükséged van egy coach-ra

Elfáradtál az év végi hajrában vagy komolyabban megkopott a motivációd? Profi coach-nak tettük fel a kérdéseidet, érdemes-e belevágnod a közös munkába, vagy szimplán megoldja majd őket egy kis ünnepi lazítás vagy kiadós barátnős beszélgetés.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ebből tudhatod, hogy szükséged van egy coach-ra

Megvan az érzés, amikor tologatod magad előtt a dilemmáidat, aztán jön az év vége és szembesülsz azzal, hogy senki nem oldotta meg őket helyetted? Kipipálni nem tudod őket, úgyhogy maximum sorozatozásba vagy karácsonyi készülődésbe menekülsz, a problémáid pedig majd felszívódnak januárban. Vagy nem. Bakos Zsuzsi life coach szerint ez az a pont, amikor érdemes elgondolkodnod azon, hogy bevonsz segítségként egy profit, aki új megvilágításba helyezi az életed nagyobb kérdéseit.

Honnan tudod, hogy rá van szükséged?

Több nagyon egyértelmű jele is van: érzed, hogy túlterheled a környezetedet a problémáiddal, vagy ők maguk jeleznek erről vissza neked, például mert hetek óta kizárólag a szakításodról beszélsz, ráadásul ugyanúgy és mindig ugyanoda lyukadsz ki. Olyan érzés, mintha megrekedtél volna egy adott probléma körül, és ugyanazt a lemezt játszanád le magadban újra meg újra anélkül, hogy megoldást találnál vagy tovább lépnél. Ha meguntad a lemezt, és körülötted mindenki, plusz tudod, hogy egyedül nem tudsz átlendülni rajta, mert szükséged van új nézőpontokra, a hallgatóság pedig már nem elég, érdemes coach után nézned.

Coach vagy pszichológus?

„A pszichológus a múltaddal foglalkozik, megnézitek, mi lehet egy adott problémád gyökere, a coach viszont a jelenedre és a jövődre koncentrál, miközben megfogalmaztok egy célt és közösen dolgoztok rajta.” – mondja Bakos Zsuzsi. Ezen a célon azonban csak akkor tudtok közösen dolgozni, ha te munkaképes állapotban vagy. Elég egyértelmű tünetei vannak, ha ez nincs így (rémálmok, rosszullétek, pánikreakciók, kimerültség, állandó lehangoltság). Ezek olyan problémák jelei, amiken elsősorban pszichológus vagy pszichiáter tud segíteni, és ha az első ülésen egy coach felismeri, hogy nem ő a megfelelő szakember az elakadásodra, azt mindenképpen jeleznie kell – mivel pontosan tudja, meddig terjed az a kör, amíg támogatni tud téged.

Getty Images

Dönthet helyetted, ha neked nehezen megy ez a műfaj?

Mielőtt megörülsz, hogy valaki egy bizonyos óradíjért cserébe döntéseket hoz meg helyetted, és ezzel leveszi rólad a felelősségeid súlyát, jó, ha tudod: sokkal inkább egy kísérő szerepről van szó, mint készen kapott instant megoldásról, amit elviteles kávéként kifizetsz és rohansz vele tovább. Sőt, kifejezetten a te feladatod és felelősséged, hogy a coach-tól kapott feladatokban mennyire merülsz el, ami nyilván komolyan befolyásolja majd, mennyire érzed sikeresnek a folyamat végét. Tekintsd térképnek, aki segít eljutni a célodhoz, de semmi esetre se egy sofőrnek, aki úgy juttat el A pontból B-be, hogy az részedről nem kerül különösebb energiabefektetésbe. „Az igazán nagy munka nem abban a 60-90 perces ülésben van, amin részt veszel, hanem abban, mennyit dolgozol magadon a két találkozás között.” Ilyen például az életkerék elkészítése, ahol egy körön jelölöd az életed legfontosabb területeit, majd megnézed, melyik szelettel mennyire vagy elégedett. Ha pedig például karrierrel kapcsolatos célon dolgozunk, nagyon fontos, hogy az illető önbizalmát fejlesszük, feltárva az erőforrásait.” – magyarázza Bakos Zsuzsi.

Akkor mégis hogyan segít, ha két dolog (munka, pasi) között őrlődsz?

Kimondani nem fogja helyetted, mire van szükséged, mert nem ez a feladata. „Viszont különböző technikákkal felvázolja, hogyan éreznéd magad, ha A, és hogyan, ha B irányba indulnál el. Például vizualizációs technikával (képzeld el, hogyan érzed magad az adott szituációban), az állítás nevű technikával (ahol néha ki kell választanod magad figurák közül, és el kell helyezned magad egy mezőn). És vannak az egyszerűbb, de nagyon hatékony lista-módszerek, amikkel pro-kontra közelítünk meg egy adott helyzetet.” – részletezi a coach.

És mikor lesz eredménye?

Ez nagyon egyén és célfüggő. Bizonyos esetekben elég akár egyetlen ülés is, hogy megtörténjen az a bizonyos „pozitív átkattanás” átkeretezés, ami segít, hogy megtaláld a legrövidebb utat a célodhoz. „Nagyon más a változási képességünk: valaki lassabban építi be az életébe a coachingon tapasztaltakat, mások gyorsabban, míg valakinek tényleg csak arra van szüksége, hogy meghallgassák. Változás viszont csak akkor történik, ha átülteted az itt tanult technikákat a hétköznapjaidba” – részletei Bakos Zsuzsi, aki szerint 10 alkalomnál azért nem lehet több egy célon való munkafolyamat, mert az azt jelenti, hogy az illető nem teszi bele az energiáját és az idejét az üléseken kívül, és valójában nem is olyan fontos neki az adott cél.

Getty Images

Mégis mennyit kell rászánnod?

Teljesen változó, mennyit kér el egy szakember, 10 ezer forinttól 25 ezer forintig terjed egy life coaching ülés ára, a business coaching díjak magasabbak. (Ha túl olcsó egy szakember, az általában gyanús). Az első alkalom gyakran ingyenes vagy kedvezőbb a tarifája, így nem buksz rajta, ha mégsem működik köztetek a kémia. Utóbbi Bakos Zsuzsi szerint nagyon fontos, hiszen egy olyan embert kell a bizalmadba fogadnod, akivel heteken keresztül kapcsolatban leszel. Semmi gáz nincs benne, ha őszintén visszajelzel, ha esetleg nem ő számodra a megfelelő profi segítő.

Címkék: busness coach cél célok coach dilemma év végi fáradtság kiégés life coach megrekedés motiváció önfejlesztés személyiség választás

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Milyen hatással vannak a mentális egészségre az Insta-filterek?

Milyen hatással vannak a mentális egészségre az Insta-filterek?

A képszerkesztés egy teljesen új dimenzóba lépett, hiszen akár két mozdulattal úgy nézhetünk ki, mintha Kylie Jenner ikertesói lennénk. De ez tuti, hogy jó dolog? Mellesleg mi a helyzet az önbizalmunkkal?

8 tulajdonság, amivel sikeresebb lehet a karriered 2021-ben

Nem, nem főnök-bűvölő trükkök következnek, hanem olyan skillek, amikkel bármilyen területen megállod a helyed. Sőt, ha tudatosan gyúrsz rájuk, biztosra veheted, hogy megállíthatatlan leszel a karrieredben.

Lehet, hogy eddig rosszul mostad a törölköződ és észre sem vetted

Mutatjuk, hogyan őrizd meg kedvenc törölközőid puhaságát!

5 trükk, amivel tényleg megtanulhatsz korán kelni

Ha te is éjjeli bagolyként élsz, de változtatnál rajta, akkor a legjobb helyen jársz!

A legjobb filmek ma estére, ha bekuckóznál a tévé elé

Csekkold le, mik lesznek ma este a legszuperebb filmek a tévében!

Imádja a net ezt a sütés nélküli mályvacukros sajttortát

Fogadjunk, hogy te is azonnal el akarod majd készíteni!

6 inspiráló reggeli rutin nőktől, akik otthonról dolgoznak

Ne hagyd, hogy teljesen szétessen körülötted minden ebben az időszakban, vesd be ezeket a szuper tippeket!

5 film, amiért érdemes bekapcsolni a tévét szombat este

Attól még, hogy nem mehetsz ezen a hétvégén sem sehova, nem muszáj unatkoznod. Mutatjuk, mitől lehet ma este jobb kedved!

Így hárítsd profin a kérdést, hogy szingli vagy-e

Jegyzetelj, mutatjuk a legfrappánsabb válaszokat!

5 éttermi kaja, ami olyan drága, hogy azonnal eldobod az agyad

Hiányoznak az éttermi látogatások és az utazás? Nekünk is, úgyhogy megspékeltük a témát, és elhoztuk neked Amerikai legdrágább éttermeinek legpuccosabb fogásait. Felkészültél?

Ezért lesz január 11. a hónap legszerencsésebb napja

Oké, pont hétfőre fog esni, de ez most ne zavarjon!