2020.12.21.@ 10.12

Így nézett ki egy karácsonyi menü 100 évvel ezelőtt

El sem tudod képzelni, mi volt akkor a vacsi sztárja!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Így nézett ki egy karácsonyi menü 100 évvel ezelőtt

Mi volt a nagyid asztalán?

Mivel 100 évvel ezelőtt a vallás sokkal fontosabb szerepet kapott, mint ma, talán nem fogsz meglepődni azon, hogy régen egészen másképp nézett ki az ünnepi menü. Szenteste például szentelt ostyával kezdett a család (igen, ez teljesen komoly), majd jöhetett a mézbe mártott fokhagyma, dió, alma és az aszalt szilva.

Az almának mágikus szerepet tulajdonítottak, szépséget reméltek tőle, a palócoknál pedig annyi szeletre vágta a családfő, ahányan voltak, hogyha valaki eltéved, a közösen megevett gyümölcs segítse hazatértét. Képzeld, a diót egészségügyi jóslásra használták: a rossz dió betegséget, a jó egészséget spoilerezett a következő évre. Plusz lencséből, borsóból, mákból, és babból készült ételeket ettek, hiszen az apró szemű ételek a pénzbőséget jelentették. Később a hal vette át ezt a szerepet, ma ezt tekintik pénzmágnesnek.

Mi a helyzet Európával?

A franciák egy évszázada is nagyon szerették az ínyencségeket, így nem fogsz meglepődni azon, ha eláruljuk, náluk a 20. század elején a fésűkagyló, az osztriga és a füstölt lazac volt extra menő. Desszert gyanánt egzotikus gyümölcsöket és aszalványokat ettek, valamint sok-sok csokoládét.

A német karácsonyi vacsora sztárja a liba volt, ehhez általában valamilyen krumplis köretet készítettek káposztasalátával. Kedvenc süteményeik közé tartozott a mézeskalács és a stollen, vagyis a mazsolás-marcipános gyümölcskenyér. A hagyománykövető német családok egyébként a mai napig szívesen csemegéznek belőle szentese.

Az osztrákok a magyarokhoz hasonlóan előszeretettel ettek diós és mákos ételeket az ünnepekkor, a magyarok egyik kedvenc karácsonyi süteménye, a bejgli például az ő találmányuk, tőlük került hozzánk – tudtad?

Az olaszok évtizedekkel ezelőtt még karácsonykor is tésztaételeket ettek, a lasagne, a bolognai, a ravioli igazi ünnepi ételnek számított. Manapság viszont inkább halra, kacsára, vagy libára szavaznak ilyenkor.

Helló, Amerika!

Profimedia – Red Dot

Egy 1920-as években megjelent szakácskönyv, a Mrs. Wilson’s Cook Book szerint a karácsonyi menü akkoriban a paradicsomlevest, a káposztasalátát, a tonhalat, a krumplis ételeket, a sült pulykát, a  spenótot, kukoricát, különféle pudingokat, sült spárgát és természetesen a kávét, konyakot jelentette. A pulyka azóta az egész világot meghódította, nagyjából mindennél népszerűbb alapanyag az évnek ebben a szakaszában.

Címkék: 100 éve alma bab bejgli dió ételek fokhagyma hagyományok hal karácsony karácsonyi lencse mák menü mézes most ostya pulyka régen szilva tok

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Imádsz olvasni? Vágj bele a Cosmo 2021-es könyves kihívásába!

Jöjjön egy kis játék azoknak, akik falják a könyveket, és egy izgalmas challenge azoknak, akiknek tényleg kihívást jelent az elmélyült olvasás!

Bőven 70 kg felett vannak, mégis mindenkit inspirálnak ezek a modellek

Elhoztuk neked azokat a plus size modelleket, akik szerintünk legalább annyira kellenek, hogy jó legyen a napod, mint egy forró kávé.

Itt a meló, ahol csak pizzát kell enned és Netflixet nézned!

És ezért még egy rakás pénzt is fizetnek!

8 dolog, amit tudnod kell 2021 új befutójáról, Claudia Jessie-ről!

Tedd fel a kezed, ha neked is Eloise volt a kedvenc Bridgerton-tesód!

Itt a bizonyíték arra, hogy Armie Hammerrel komoly gondok vannak

Elég durva dolgokat követ az Instán...

A netezők szerint Jennifer Lopez botoxoltatott, így reagált az énekesnő

Nem hagyta szó nélkül, hogy már megint beleálltak!

Phoebe Dynevor már most retteg a Bridgerton 2. évada miatt

A színésznő nagyon aggódik – és most már mi is!

Kaley Cuoco gyászol

Elveszített egy hűséges barátot, aki nagyon közel állt hozzá.