2021.01.06.@ 16.01

5 dolog, amivel úgy kerülsz a kirúgás szélére, hogy észre sem veszed

Hogy tud ilyen élesen elmenni egymás mellett két valóság, a tiéd és a főnöködé? Máris soroljuk kedvenc karrier-gurunkkal.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Egyik nap még teszed a dolgod, a következőn meg közli veled a főnököd, hogy nem elégedett a munkáddal. Megsértődsz vagy elgondolkodsz a meglátásain? Esetleg totál ráparázol a dologra, vajon mit rontottál el? Kifaggattuk Képes Judit HR szakértőt, mik azok a lépések, amikkel úgy csinálod ki a karriered és ásod el magad a főnök előtt, hogy közben észre sem veszed. FYI: megsértődni semmiképp ne sértődj meg, hiszen, ha csak nincs saját szigeted, vagy nem szakadt rád a semmiből egy olyan összeg, ami vetekedne az All I Want for Christmas Is You jogdíjaival, kétségkívül szükséged van az állásodra – és a fizetésedre. És ezzel együtt a kihívásokra, a sikerekre, vagyis mindenre, amiből nem csak megélsz, de amitől több leszel. De jöjjön az összes olyan karrier-gyilkos tényező, ami para lehet egy pályakezdőnél.

Fotó: Getty Images

1. Szerintem nem volt fontos…

Szerinte, mármint a főnököd szerint viszont igen. A prioritások szabadon kezelése a legtipikusabb hiba a kezdőknél Képes Judit szerint, ami miatt akár fontos munkafolyamatok is elcsúszhatnak. „Gyakran kapom vissza, hogy szerinte ez nem volt olyan fontos, ezért nem fejezte be a feladatot. Vagy szerinte az adott dolog egyáltalán nem prioritás, ezért hátrébb sorolta és inkább mással foglakozott, mert ahhoz volt kedve.” Tudjuk, hogy már unod a klasszikusokat, de hidd el, Steven Covey táblázata nem véletlenül lett milliók time management könyvjelzője. A napi to do listádat rendezd 4 csoportba aszerint, hogy mennyire fontos és sürgős, mennyire fontos, de nem sürgős, mennyire kevésbé fontos, de viszonylag sürgős, illetve mennyire nem fontos és nem is sürgős az adott feladat.

2. Timothée Chalametre várva

Nehéz elfogadni a tényt, de Timothée Chalamet sosem hív el minket randizni. Vagyis nem kizárt, de legalább akkora erre az esély, mint arra, hogy a főnökünk elvégezze helyettünk a munkánkat. Az pedig, ha mindennel az ő jóváhagyására vársz, mert egyedül képtelen vagy döntéseket meghozni, pont ezt jelenti. „A zéro proaktivitás gyakran oka az elbocsátásoknak. Sokszor a felettest hibáztatják, amiért miatta áll egy munkafolyamat, holott a munkavállaló délután kettőtől már feltűnően unatkozott és csak azért nem haladt tovább, mert a főnöke jóváhagyására várt.”

3. Nekem jó

Amennyire megnyugtató tud lenni számodra, ha egy akváriumnyi halat nézel, annyira nyomasztó a főnöködnek, ha a Zoom értekezleten pont ugyanennyi aktivitást tapasztal. „Az egyik legnagyobb kirúgáshoz vezető hiba, ha valaki nem kérdez vagy nem mutat érdeklődést a cég vagy a feladatok iránt. Ebből ugyanis egyértelműen lejön, hogy csak a pénzért csinálja az illető, ugródeszkának használja a helyet, és ebből nem is csinál különösebben titkot.” – árulja el a szakértő. Hogy ezzel mi a legnagyobb baj? A mérgező hozzáállás ragadós, könnyen átveszik a többiek, tehát csapatdinamika szinten is veszélyt jelent az illető.

Fotó: Getty Images

4. Van róla képed?

Ha egy munkavállalónak nincs különösebb életcélja, de még hobbija se nagyon, az nem csak azt mutatja meg, hogy fogalma sincs, mit kezdjen az életével, de azt is, hogy nincs motivációja, amire alapozhatná a munkáját. Sokkal vonzóbb vagy akkor is, ha néha belebuksz a céljaidba, esetleg azt érzed, sosem éred el őket, de legalább vannak, mintha lebegnél – ezzel a kategóriával ugyanis Képes Judit szerint egyetlen főnök sem tud hosszú távon tervezni.

5. Mennyit is érsz?

Elvégzi valaki a feladataidat napi 8 órában, szerinte jól, valójában korrekten, ezért úgy érzi, minden IS kijár neki. Félévente bekopog a főnökéhez egy fizetésemelésért, pluszpénz helyett viszont egy szép napon közlik vele, hogy nem szeretnének tovább foglalkoztatni. Most akkor mi is történt? „Gyakran fordul elő, hogy egy alkalmazott túlértékeli magát, a képességeit és a munkáját. Amikor pedig nem kapja meg, vagy megsértődik és felmond, vagy olyan szinten válik motiválatlanná, hogy szépen lassan, de biztosan ez vezet a kirúgásához.” – magyarázza Képes Judit.

Melópara vs. pandémia

Mennyit változott a munkaerőpiac, mióta a Covid-19 szépen lassan térdre kényszerítette a világot és mire számíthatsz, ha most válsz álláskeresővé? Jelentősen átalakult a piac, sokan átképezték magukat és így találtak új munkát. Úgy látom, hogy a jó szakemberek, akik specializálódtak és valóban jók a szakmájukban, gond nélkül váltottak munkahelyet vagy léptek előre és kaptak magasabb fizetést, hogy maradjanak az adott cégnél. Kevesebb munkaadó van a piacon és jóval kevesebb a munkahely is, ráadásul nem ritka, hogy bizonyos munkaköröket automatizáltak a pandémia alatt. Több az álláskereső, van, hogy háromszor annyian jelentkeznek egy hirdetésre, mint a válság előtt. Többnyire a pályakezdőknek nehéz ebben a helyzetben, és azoknak, akiknek kevés és nem specializált tapasztalata van.”

Ha hasonló helyzetbe kerültél, ráadásul újra és újra visszapattansz a megpályázott pozikról, a legfontosabb, hogy ne hagyd összeomlani az önbizalmad és a motivációd. „Ebben az időszakban is próbáld megtalálni, mi lenne az a munka, amit szívesen csinálnál, és kisebb piackutatás után hangold össze a mostani lehetőségekkel. Vagyis hallgass a szívedre és utána hangold össze az agyaddal. A kettő eredményeképpen egy kompromisszum születik majd. Lehet, hogy nem tesz 100%-osan boldoggá, de megfelel elindulásnak és segíti a kitartást.” Ami pedig az önmarcangolást illeti: felejtsd el, amilyen gyorsan csak tudod. „A legjobb, amit tehetsz – és ez egyébként mindig hasznos –, ha önfejlesztésbe vágsz. De nem csak egy adott területen, hanem önismereti téren is, és gyakorold az elengedést. Tanulj meg tovább lépni, újrakezdeni és újat építeni. Ezek a lépések hozzák majd meg az önbizalmad és a legnagyobb sikereidet.” – biztat a szakember.

Címkék: állás álláskereső felettes főnök karrier kirúgás motiváció munka munkaerőpiac munkdaadó pályakezdő pandémia

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

A legújabb netes kihívással 1 perc alatt újjá varázsolhatod a régi melltartódat

A legújabb netes kihívással 1 perc alatt újjá varázsolhatod a régi melltartódat

Persze, hogy a TikTok-on bukkant fel ez a szuper kreatív trükk!

Milyen hatással vannak a mentális egészségre az Insta-filterek?

A képszerkesztés egy teljesen új dimenzóba lépett, hiszen akár két mozdulattal úgy nézhetünk ki, mintha Kylie Jenner ikertesói lennénk. De ez tuti, hogy jó dolog? Mellesleg mi a helyzet az önbizalmunkkal?

8 tulajdonság, amivel sikeresebb lehet a karriered 2021-ben

Nem, nem főnök-bűvölő trükkök következnek, hanem olyan skillek, amikkel bármilyen területen megállod a helyed. Sőt, ha tudatosan gyúrsz rájuk, biztosra veheted, hogy megállíthatatlan leszel a karrieredben.

Lehet, hogy eddig rosszul mostad a törölköződ és észre sem vetted

Mutatjuk, hogyan őrizd meg kedvenc törölközőid puhaságát!

5 trükk, amivel tényleg megtanulhatsz korán kelni

Ha te is éjjeli bagolyként élsz, de változtatnál rajta, akkor a legjobb helyen jársz!

A legjobb filmek ma estére, ha bekuckóznál a tévé elé

Csekkold le, mik lesznek ma este a legszuperebb filmek a tévében!

Imádja a net ezt a sütés nélküli mályvacukros sajttortát

Fogadjunk, hogy te is azonnal el akarod majd készíteni!

6 inspiráló reggeli rutin nőktől, akik otthonról dolgoznak

Ne hagyd, hogy teljesen szétessen körülötted minden ebben az időszakban, vesd be ezeket a szuper tippeket!

5 film, amiért érdemes bekapcsolni a tévét szombat este

Attól még, hogy nem mehetsz ezen a hétvégén sem sehova, nem muszáj unatkoznod. Mutatjuk, mitől lehet ma este jobb kedved!

Így hárítsd profin a kérdést, hogy szingli vagy-e

Jegyzetelj, mutatjuk a legfrappánsabb válaszokat!

5 éttermi kaja, ami olyan drága, hogy azonnal eldobod az agyad

Hiányoznak az éttermi látogatások és az utazás? Nekünk is, úgyhogy megspékeltük a témát, és elhoztuk neked Amerikai legdrágább éttermeinek legpuccosabb fogásait. Felkészültél?