Milyen hatással vannak a mentális egészségre az Insta-filterek?

A képszerkesztés egy teljesen új dimenzóba lépett, hiszen akár két mozdulattal úgy nézhetünk ki, mintha Kylie Jenner ikertesói lennénk. De ez tuti, hogy jó dolog? Mellesleg mi a helyzet az önbizalmunkkal?

Milyen hatással vannak a mentális egészségre az Insta-filterek?

„Nude smink kész, haj belőve! Teló feloldva, Insta megnyitva, jöhet is egy szelfi! Nem jók a fények, a homlokom fénylik, a karikák a szemeim alatt pedig bosszút állnak, amiért tegnap este túltoltam a Netflixet. Ez így használhatatlan! Mindig ilyen széles volt a fejem? Egy kis filter talán segíthet ezen. Na végre, sokkal jobb! Akkor már jobb lenne egy kicsit élesebb álcsúcs és keskenyebb orr, de aztán tényleg ennyi! Jó, még max egy kis dúsítás az ajkaimnak. Az összhatást most már kár lenne elrontani azzal, hogy egy Insta-kész pofihoz egy ultra sápadt bőr társul, nem? Egy kis barnítás még nem is számít igazi szerkesztésnek… Kész is! Kiírom a képhez, hogy #nomakeup, meg #naturalbeauty, mert én tényleg hiszek a természetességben, a plasztikai műtéteket pedig határozottan ellenzem! Mindenkinek el kéne fogadnia magát olyannak, amilyen!”

Oké, talán nem veszi minden nő ennyire extra komolyan egy szelfi elkészítését, de az tény, hogy 10 évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy 2 perc alatt szupermodellé szerkesszük magunkat, és valljuk be, a csábítás olyan erős a filterre való rákattintásra, mintha Zac Efron akarna folyamatosan randira hívni minket.

De milyen hatása lehet az önbizalmunkra és a mentális egészségünkre az, ha a filter által látunk egy tökéletes – vagy általunk tökéletesnek tartott – „önarcképet”, ami igazából köszönő viszonyban sincs a valódi kinézetünkkel? Mi van az egész dolog mögött, mennyivel nőtt emiatt a beavatkozások száma és mit tehetünk azért, hogy egészségesebb legyen a hozzáállásunk a mai szépségideállal kapcsolatban? Ezekre a kérdésekre próbáltuk megkeresni a válaszokat, a Women’s Health menőbbnél menőbb szakértőinek segítségével.

Profimedia – Red Dot

Mindig IS online

A képszerkesztő alkalmazások már régóta az aranykorukat élik, az elmúlt egy évben azonban valami extrán megváltozott; a legtöbb ismerősünkkel, de még a munkatársainkkal is leginkább csak az online platformokon tartjuk a kapcsolatot. Így legyen szó egy melóval kapcsolatos Zoom-meetingről, egy haveri videóchatről, vagy egy Insta-posztról, minden esetben ránk törhet az az érzés, hogy tökéletesen KELL kinéznünk, amire már az ügyesen megválasztott smink és egy tuti frizura sem elég.

Dr. Peace Amadi, a Hope International University pszichológus professzora szerint már az a tény is aggasztó, hogy a pandémia miatt sokkal többet lógunk a social médián, a nagyobb baj viszont csak ezután jön:

„Sajnos megalapozott kapcsolat van a közösségi média és a különböző pszichológiai problémák között. Az Instagram és az ott használt filterek szorongáshoz, depresszióhoz és alacsony önértékeléshez vezethetnek, az utóbbi időben pedig bizonyítottan többet és intenzívebben használják az emberek ezt a platformot és persze a filtereket. Amikor újra normalizálódni fog a helyzet, valószínűleg sokkal több mentális problémával küzdő fiatal lesz a világon, mint a koronavírus előtti időszakban!”

Az „Instagram Face” születése

Bár a média töménytelen mennyiségben tolja az arcunkba Hailey Bieber és Kendall Jenner csini pofiját, ami miatt akaratlanul is, de olyanok akarunk lenni, mint ők, Dr. Shereene Idriss szerint viszont egy teljesen új szépségideál született, aminek már köze sincs a sztárokhoz.

„A lányok ma már nem Gigi Hadid vagy Kim Kardashian fotójával érkeznek a rendelőmbe, hanem az Instagrammal megszerkesztett saját képükkel. Ez nagyon új, de egyben nagyon félelmetes is, a lányok ugyanis mind ugyanazt a tökéletesnek gondolt kinézetet akarják, amit az Insta-filterek adnak nekik, vagyis dús ajkakat, keskeny orrot és hegyes, kontúros állat, arccsontot.”

Vigyázat! Az agyunk is filterezve van!

Hiába hatalmas divat manapság a #nomakeup hasthag, a fotókon visszaköszönő arcok még így sem felelnek meg a valóságnak, ha ugyanis nincs rajtunk smink, azt valamivel ellensúlyozni akarjuk (hát persze, hogy megszerkesztjük!). Az IGI Global kutatása szerint ugyanis a #nomakeup és a #nofilter hashtagek csupán 12 %-a valós, a többi mind filterekkel felturbózott. Dr. Amadi szerint viszont ez súlyos mentális problémákhoz is vezethet:

„Nagy különbség lehet a valódi én és a digitálisan továbbfejlesztett én között, ez a szakadék pedig komoly depressziót okozhat. Aki pedig hajlamos a mentális betegségekre, arra ez még fokozottabban igaz, beleértve a szorongást, az OCD-t és az étkezési zavarokat is.”

De akkor mit csináljunk annak érdekében, hogy mentálisan is a toppon legyünk és az önbizalmunk is szárnyaljon?

Csekkold a tényeket!

„Annyira hozzászoktunk már, hogy a negatív énkép és a szűrő lencséjén keresztül nézzük a megjelenésünket, hogy már nem is látjuk a valóságot, az elménk ugyanis teljesen eltorzítja azt!” – fejti ki véleményét Alyssa Lia Mancao, Los Angeles-i tereapeuta.

Plusz tipp: Állj a tükör elé, nézd meg jól magad és írd le a megjelenésedet objektíven, mindenféle kritikát mellőzve, például, hogy milyen színű a szemed! Ezzel „elhalkítod” azt az énedet, aki csak a rosszat keresi a kinézetedben.

Unfollow

Nem szabad olyan embereket követned az Instagramon, akik negatív érzéseket, önértékelési problémákat váltanak ki belőled! Ettől még nem leszel irigy vagy rossz ember, egyszerűen csak fontos számodra a mentális egészséged!

Plusz tipp: Ne csak az unfollow-val bánj bátran! Mérlegelés nélkül nyomj rá a follow gombra, ha meg látsz egy olyan fiókot, amitől kicsit is jobban érzed magad, megnevettet vagy csak simán megnyugtat (nem erről kéne szólnia a közösségi médiának?!).

Mint a felhők

Hallottál már arról a kifejezésről, hogy „mindfulness”? Dr. Amadi szerint az éberség gyakorlása lehetővé teszi a negatív gondolatok és érzelmek elmúlását:
„Tekints úgy a gondolataidra, mint az égen áthaladó felhőkre – vedd észre a formájukat és a színüket, de hagyd elgurulni!”

Plusz tipp: Ha olyan képet látsz az Instán, ami szorongást, szomorúságot vagy irigységet vált ki benned, vegyél egy nagy levegőt, és mondd ki vagy írd le, milyen érzések vannak benned!

Ami IGAZÁN számít

A hiúság alapú célok (ráncok csökkentése) helyett összpontosíts a fontos dolgokra, mint például az egészség, a család vagy a karrierépítés. A BFF-ed sem azért szeret téged, mert tökéletes szimmetrikus az orrod.

Plusz tipp: Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket: Mi az igazán fontos neked? Mi okoz örömet? Kik szeretnek téged és kik tesznek boldoggá? Ha azokra a dolgokra fókuszálsz, amik tényleg igazán számítanak, akkor kevésbé koncentrálsz majd a Insta-filterek által létrehozott vadiúj és nem éppen pozitív világra.

Még több

Te Te Te