Ennyi az esélye, hogy elkapod a koronavírust, ha valaki az otthonodból fertőzött

Az angol Cosmopolitan kifaggatott a témával kapcsolatban egy háziorvost a tapasztalatairól és a téma szakértőinek véleményeiről.

Ennyi az esélye, hogy elkapod a koronavírust, ha valaki az otthonodból fertőzött

A koronavírus-járvány csaknem 2 millió ember halálát okozta eddig, iparágak omlottak össze, munkahelyek szűntek meg, vagy alakultak át teljesen, átállva home office üzemmódba. És bár soha ekkora hangsúlyt nem fektettünk még kézmosásra, fertőtlenítésre, és a maszkra is úgy tekintünk már, mint a szettünk teljes értékű tagjára, ami értünk van, vajon mennyi esélyünk van rá, hogy megússzuk, ha a lakótársunk/szerelmünk/velünk élő családtagunk megbetegszik? Dr Rachel Jarvis szerint sokkal alacsonyabb, egészen pontosan 40% rá a sansz, hogy te is beteg leszel egy ilyen helyzetben.

De vajon mi az oka, hogy míg mondjuk a barátod nagyon beteg lesz, te akkor sem kapod el a koronavírust, ha őt ápolod, egy légtérben vagytok és közös ágyban alszotok? A doktornő elárulta a brit Cosmónak, hogy szakértők szerint a jelenség oka a vírusmennyiséghez köthető. Vagyis, ha a vírusterhelés (minél kevesebb vírus van orrban és a torokban) minimális a beteg lakótársadnál, akkor nem valószínű, hogy lebetegszel mellette.

Egy másik lehetséges ok pedig az lehet, hogy valaki elkapja ugyan egy vele élő betegtől a vírust, viszont semmilyen tünete nincs. A doktornő szerint meglepően sokan, a fertőzöttek egyharmada semmit nem érzékel abból, hogy koronavírusos, ettől viszont ugyanúgy megfertőzhetnek másokat, ezért is hívja fel a figyelmet a társadalmi távolságtartásra, a maszkhasználatra és a kézfertőtlenítés fontosságára.

Még több

Te Te Te