2021.01.21.@ 14.01

Hogyan oszd be a pénzed fiatal felnőttként?

Money, money, money – a húszas éveinkben erről már nemcsak a Mamma Mia! jut eszünkbe, hanem a hatékony spórolás visszatérő problémája is. No para, azért vagyunk, hogy megmutassuk, hogy alapozd meg az anyagi biztonságod!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Hogyan oszd be a pénzed fiatal felnőttként?

Emlékszel a Twin Peaks Cooper ügynökének bölcsességére? „Minden nap, naponta egyszer ajándékozd meg magad. Ne tervezd el, ne várj rá, legyen az egy meglepetés!” – tanácsolja a seriffnek az egyik epizódban, nekem pedig ez a mantrám amióta meghallottam.

via GIPHY

Legyen szó egy fincsi Pumpkin Spice Lattéról a Starbucksban, randikról menő éttermekben, már meg is van a napi ajándékom. De a személyes boltkórosságom a könyvesboltokban tetőzik, így már kígyóznak az elolvasásra váró könyvek, amikkel sehogy sem tudom utolérni magam – mert tudjuk, hogy a könyvvásárlás és az olvasás két külön hobbi! A vírus lecsapása előtt viszont már kezdtem érezni, hogy néha a kelleténél többször kap el a #treatyoself-érzés.

Kezdetben a karantén segített a fizum okosabb beosztásában, hiszen kevesebbet kellett költenem a home office-ban. Ám mikor már épp elhittem, hogy a járványnak még jó oldala is lehet, felfedeztem az online vásárlás örömeit… Most tedd a szívedre a kezed, és mondd, hogy én voltam az egyetlen 2020-ban, akihez már szinte hazajárt a futár! Oké, valójában pontosan tudom, hogy nem, hiszen a barátaim is sikeresen megtanulták tavaly a csomagküldő cégek beosztását.

És az is megvan, hogy a generációnk, azaz a 19-29 éves korosztály 60%-a hozzám hasonlóan elégedetlen az anyagi helyzetével – ez a K&H 2019-es felméréséből derült ki. Fogadjunk, hogy egyáltalán nem lepett meg ez a szám a többségi csapat tagjaként! Hiszen te is biztos hiába spórolsz, és rakod el a fizud egy részét – ahogy egyébként teszi ezt a korosztályunk picivel több, mint a fele (53%-a) –, a világ tele van kísértéssel…és hiába vagyunk pénzügyileg egyre tudatosabbak, mégis van még hová fejlődni!

De pontosan mit is jelent pénzügyileg tudatosnak lenni?

„A pénzügyi tudatossághoz pénz kell, pénzünk pedig akkor lesz, ha képesek vagyunk megtakarítani. Már önmagában az, ha sikerül elérni egy olyan helyzetet, hogy ne máról holnapra éljünk, pénzügyi tudatosságra vall”– magyarázza Dörner Csenge, a Corvinus Egyetem pénzügyi mesterszakának hallgatója és nem mellesleg Youtuber, akinek a gazdasági témájú videói több tíz, sőt százezer megtekintésnél járnak.

Csenge szerint „minél hamarabb kezdünk félrerakni és befektetni, annál jobban járunk”, ezért is érdemes már a húszas éveinkben is elmerülni a témában, és megtalálni a lehető legjobb módszert a pénzünk beosztására, illetve a megtakarításaink növelésére.

A bevételeim és a kiadásaim nyomon követésére nekem a kiadáskövető alkalmazások váltak be, viszont vannak, akik az offline módszerekre esküsznek. Bármelyik mellett is teszed le a voksod, a lényeg, hogy legyen egy költségvetési kereted. Hogy miért? Mert ha nagyobb cipőmániás vagy, mint Carrie Bradshaw, vagy a Wish cukiságainak nem bírsz ellenállni, a budget akkor is kordában tart: kiemeli a rossz szokásaidat, felkészít a vészhelyzetekre és segít abban, hogy ne téveszd szem elől a célod. Ezáltal könnyebb szívvel intesz majd búcsút a kirakatból veled szemező kasmír pulcsinak, mert tudod, hogy a vírus utáni kiruccanás a spanyol riviérára már csak egy karnyújtásnyira van.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Engem tehát erre a célra az appok nyertek meg: hiszen ha már a telóm amúgy is a kezemhez van nőve, akkor miért ne legyen valami haszna is? Nemcsak azt mutatják, mennyi pénzed van, illetve mire költöttél az adott hónapban a legtöbbet, hanem arra is figyelmeztetnek, ha egy előfizetéses szolgáltatás – mint a Netflix vagy a Spotify – automatikusan levonni készül a számládról.

Ajánlunk is néhány kiadáskezelő appot, nehogy elvessz a bőség zavarában:

  • Mint: Ez a világon a legnépszerűbb platform. A kápés és kártyás fizetések, illetve a befektetések követése mellett célokat is kitűzhetsz, amikre fokozatosan félretehetsz a fizetésedből. Itt szerezd be: Android, iOS
  • Revolut: Nemcsak forintot, hanem szinte bármilyen valutát kezelhetsz, illetve küldhetsz a segítségével. Nyomon követheted a befektetetéseidet, sőt akár részvényt és kriptovalutát is vásárolhatsz. Itt szerezd be: Android, iOS
  • Money Manager: Bármennyi kártyádat hozzákapcsolhatod. A költségvetésedről átlátható statisztikákat készít kategóriákra bontva, szép és érthető grafikonokkal. Itt szerezd be: Android, iOS
  • Spendee: Több különböző pénztárcát hozzáadhatsz a készpénzestől az önkéntes nyugdíjig. A különböző költéseidet pedig hashtagekkel és képekkel kiegészítve viheted fel a rendszerbe. Itt szerezd be: Android, iOS
  • Koin: Az egyik legkedveltebb magyar nyelvű app, ami még a csekkek és számlák befizetésére is emlékeztet. Itt szerezd be: Android, iOS

Az anyagiakban az offline világra esküszöl? Van néhány szuper ötletünk erre is!

1. Kápé-királynőknek

A borítékos módszer a készpénzes fizetés elkötelezett híveinek ajánlott. A lényege, hogy mikor megkapod a fizut, elosztod borítékokba, amiket egy-egy címkével látsz el, például: ruhák, rezsi, kaja, szabadon költhető. A hónap során kizárólag annyit költhetsz, amennyit az egyes témákhoz rendeltél, így ezáltal rengeteg zsetont megspórolhatsz.

2. Tedd mérlegre!

Az egyensúlyszabály szerint 50-20-30 százalékos arányban kell elosztanod a béred. Azaz a teljes bevételed 50%-át a szükségleteidre költöd – rendszeres kiadások, megélhetés, rezsi –, 20%-át a megtakarításaidra – azaz gyakorlatilag a jövődbe fektetsz –, a maradék 30%-át pedig arra, amire akarod, legyen szó szórakozásról, pihenésről vagy egy vadiúj iPadről.

3. Vissza a gyerekkorba

Lehet, hogy eddig úgy gondoltad, felnőttként kinőttél már a malacperselyek világából, hiszen már zsebpénz helyett rendes fizetést kapsz, a pénztartó dobozkát pedig már banknak hívják. Csakhogy egy menő persely (mint amilyen mondjuk a képen), amibe akár csak a pénztárcád alján lapuló aprót szórod bele minden hét végén, meglepően hasznos tud lenni a céljaid megvalósításában. Gyűjts akár utazásra, egy új kocsira vagy egy saját lakásra, a kézzel foghatóan növekedő érmehalom hatalmas motivációt és valós eredményt hoz!

Beststuff, 3490 Ft

Ha kimaxolnád a spórolást, vannak még tippjeink:

  • CHERRISK GO: A spórolás és a sportolás kéz a kézben járnak ennél az appnál: mozgással cserkókat gyűjtesz, amiket kuponokra, kedvezményekre válthatsz be. Itt szerezd be: Android, iOS
  • Munch.hu: Kedvezményesen rendelhetsz ételt a legkülönfélébb menő éttermekből, miközben az ételpazarlás ellen is teszel. Itt szerezd be: Android, iOS
  • Simple: Rendszerezheted és egy helyen tarthatod a hűségkártyáidat, csak ne felejtsd el ezeken szerzett pontokat kedvezményre váltani! Itt szerezd be: Android, iOS
  • Közkutak: Ahelyett, hogy újabb palack vizet vennél, csekkold az alkalmazást, ami megmutatja, hol töltheted újra a kulacsod. Újabb win-win szitu: véded a környezetet és spórolsz is. Itt szerezd be: Android, iOS
  • Valamint ne feledkezzünk meg a különböző márkák saját applikációikról sem, ahol extra kedvezményeket találsz, amit egyébként egyes bankok is felajánlanak számláikhoz és bankkártyáikhoz.

Oké, sikeresen felhalmoztál egy jelentős mennyiségű összeget. Hogyan tovább?

Először is tisztáznunk kell, hogy az sajnos nem elég, ha a kerested csak úgy csücsül a számládon, mert az inkább viszi, mint hozza az extra forintokat. A pénzügyi influenszer szavaival élve „akkor fog kamatozni a pénz a bankban, ha lekötöd, vagyis a szerződés futamideje alatt megígéred, hogy nem veszed ki a pénzed.” Ezáltal pedig a megtakarításod is megsokszorozhatod.

Ha viszont a cél a Leonardo DiCaprio-üzemmód a Wall Street farkasából, akkor még ennél is tovább mehetsz! Egyrészt felturbózhatod a bevételed némi mellékes melóval – a side hustle-tippjeinket olvasd el ebben a cikkben –, másrészt pedig választhatsz kis kockázatú befektetéseket, amikbe akár még kevés pénzzel is be lehet szállni.

via GIPHY

Csenge tippjei a bankbetétek, a lakossági állampapírok és a nyugdíjbiztosítások.

A mostani nyugdíjrendszer nem lesz képes arra, hogy 40 év múlva elég nyugdíjat fizessen nekünk, egyszerűen azért, mert a társadalom elöregedik, és egyre kevesebb fiatalnak kellene eltartania egyre több idős embert. Szerencsére a nyugdíjbiztosítások erre jó megoldást nyújtanak. Az állampapírokat és a bankbetétet általában eléggé kockázatmentes befektetésnek tekintjük, mivel az állam elvileg soha, a bankok pedig meglehetősen ritkán mennek csődbe. Emiatt aztán az állampapír nem is fizet olyan magas kamatokat, de azért nem rossz befektetés. Ha pedig a bankok csődbe is mennének, akkor is ott van az országos betétbiztosítási alap (OBA), ami ilyen esetben kifizeti a betétet 100 ezer eurónak megfelelő forintösszegig.”

Viszont nagyon nem mindegy, hogy mibe fektetünk bele. „Olyanba nem szabad befektetni a pénzünket, amiről nem értjük pontosan, hogy micsoda – legyen szó akár részvényekről, akár más kockázatos ügyletekről, akár kriptovalutákról” – mondja Csenge, aki óva intene mindenkit a tőzsdézéstől is.

A legjobban azzal jársz, ha egy profi szakembert bízol meg a „felesleges milliók” négyzetre emelésével. Óvakodj a szűk körű opciókat kínáló cégektől, akik elsősorban a saját, rövidtávú érdekeiket nézik! Helyettük inkább érdemes egy régóta a piacon tevékenykedő befektetési tanácsadó vállalkozást megkeresni – vagyis a vállalat legyen legalábbis középkorú –, ami nemzetközi szinten is elismert. Itt, a szerződés megkötése után folyamatosan tájékoztatni fognak arról, mi történik a pénzeddel, amit – a személyiségedtől függően – kockázatos vagy óvatosabb befektetésekbe raknak. Neked pedig nincs más dolgod, mint hátradőlni és várni a hatalmas hozamot!

Címkék: anyagilag tudatos befektetés félretenni fiatal felnőtt kiadások költekezés munka pénz pénzgazdálkodás spórolás

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Megőrül az internet ezért a desszertért, de te inkább ne próbáld ki!

Megőrül az internet ezért a desszertért, de te inkább ne próbáld ki!

A TikTok az egyik legmenőbb hely az internet bugyrában, de fontos, hogy bizonyos tartalmakat fenntartásokkal kezelj!

5 hatásos tipp, ha mostanában mindenhez fáradt vagy

Ne hagyd, hogy legyőzzön a tavaszi fáradtság!

Ez az édes tortilla recept tarol most a neten

Gyors, variálható és nagyon finom!

Azonnal ki kell próbálnod a világ legkülönlegesebb hamburgerreceptjét!

Fogadjunk, hogy ezentúl ez lesz a kedvenc kajád!

Mit árul el a személyiségedről a celeb crush-od?

Mert tudjuk, ki(k)ért dobog a szíved, ha Hollywood a téma…

Kiderült, milyen ízű palacsintáért rajong legjobban a világ

Ezen azért nem fogsz meglepődni annyira!

Esküvő a korona alatt: erre számíts, ha idén szervezed

Te sem tudod, hogy belekezdj-e az esküvőszervezésbe? Három menyasszony és egy szakértő segít neked most eldönteni!

3 lehetőség, ha jó ügyet ajándékoznál Valentin-napra

Ha már megvan mindenetek, ideje, hogy mást is boldoggá tegyetek ezen a különleges napon.

Te megfejted ezt a képrejtvényt mindössze 9 másodperc alatt?

Ez nem a legnehezebb játék, de 9 másodperc nagyon kevés!

8+1 kérdés Kevinhez, Magyarország legmenőbb kutyusához

Meghatározó arc az Instagramon, borkollekciót inspirált, és ha nem a kanapén hentereg, az örökbefogadást népszerűsíti. Gazdiján, Molnár Kareszon keresztül faggattuk ki az ország egyik leghíresebb négylábúját, Kevin kutyát.

Kiderült: ezekben a városokban legjobb élni a világon

Ha az egészség és a mentális egészség a legfontosabb szempont, ezeken a helyeken garantált a happy end.