Home office: hogyan vedd rá a főnököd, hogy továbbra is otthonról dolgozhass?

Tegyük fel, hogy megbékültél a ténnyel, hogy valamivel többet aludhatsz, időt spórolsz, amiért kiesik a bejárás, és összeomlás nélkül megúszod, ha nem találkozol minden egyes nap a kollégáiddal. De vajon meddig tart még a home office-éra, és hogyan kaphatsz belőle a jövőben is?

Home office: hogyan vedd rá a főnököd, hogy továbbra is otthonról dolgozhass?

Tudtad, hogy 2018-ban a magyarországi alkalmazottak mindössze 3,7%-a, vagyis 144 ezer ember dolgozott home office-ban? Na és az megvan, hogy tavaly, a járvány berobbanása után a cégek 81%-a állt át az otthoni munkavégzésre?  De mi lesz azután, ha visszakapjuk a koronavírusmentes és társadalmi távolságtartás-free életünket? Képes Judit HR szakértő szerint nem mászunk vissza zsigerből a fára, és áll vissza minden cég a jó öreg offline munkavégzésre – a Cosmo karrier guruja ugyanis úgy látja, hogy sokkal inkább a home office-é és a helyfüggetlen munkavégzésé a jövő. „Hatékonyabb a munka, gyorsabb a kommunikáció és kitárultak a lehetőségek. Bárhol, bárhonnan lehet már dolgozni, és azok a munkavállalók, akik gyorsan tanulnak, rugalmasak, bármilyen cégnél dolgozhatnak. Ráadásul kitárult a piac, és külföldi lehetőségeket is megpályázhatsz (a saját nappalidból), ahol már évek óta bevett módszer a távmunka.” – részletezi Képes Judit.

Tényleg olyan win-win?

Neked nem kell bejárnod, bérletre vagy benzinre költened, és végre nem csak aludni esel haza esténként, hogy ezzel együtt azzal/azokkal legyél a legkevesebbet (mondjuk a szerelmeddel vagy a kutyáddal/cicáddal), akit/akiket a legjobban szeretsz. De a téged alkalmazó cég is jól jár hosszú távon ezzel a felállással: 2021-e nem feltétlenül kell ahhoz iroda, hogy a munkavállalók elvégezzék a melójukat, és egyre több cég mondja vissza az irodabérlést, vagy áll át egy hibrid megoldásra (heti 1-2 nap bejárás, kisebb terület bérlése). A home office lehetőségért cserébe juttatásokat vesznek el, mint a bérlettámogatás, és rájöttek, hogy céges csapatépítő hétvége helyett elég az online coaching is, hiszen így hatékonyan tudnak költségeket optimalizálni. Sőt az új rendszerben a fővárosban is olcsóbban vehetnek fel vidéki munkavállalókat anélkül, hogy felköltöztetnék őket Budapestre vagy a nagyobb városokba.

Kell? Építsd fel!

Tegyük fel, hogy a te főnököd/munkahelyed a kevésbé rugalmas (sötét) oldalhoz tartozik, és alig várja, hogy újra visszaálljon a rend, és ezzel együtt a napi 9-5-ig tartó offline mókuskerék. Te viszont továbbra is ragaszkodnál a nappalid melegéhez, a kedvenc melegítőd trendi öleléséhez és az egészen kibírható Zoom meetingekhez. Karrier gurunk segítségével összeállítottunk neked egy stratégiát arra az esetre, ha a felettesed egy a munkaerőpiac Darth Vaderei közül.

Ha a főnököd passzív…

kezdd kicsiben, mondjuk heti 1-2 nap otthoni munkával, és érd el a heti egyszeri bejárást lépésenként, folyamatosan bizonyítva neki, hogy nem kell a hátad mögött állnia, hogy tudd, mi a dolgod, és a legjobbat hozd ki magadból akkor is, ha senki nem figyel. Adj néhány hetet, hogy megbizonyosodjon az önállóságodról/ hatékonyságodról, és később vezesd fel a teljes home office lehetőségét.

És ha lesöpri az asztalról?

Ne fogadd el az első nemet (pláne akkor, ha egyébként is hangulatember), és próbálkozz újra 1-2 hét múlva – biztat a szakértő. „Ha akkor is egyértelmű nem a válasz, érdemes más állást keresned, olyat, ahol sokkal nyitottabban kezelik a home office-kérdést – mert hidd el, egyre több ilyen cég van. Ne félj lépni, hiszen saját magadtól rabolod az időt, ha sokat adsz egy olyan rendszernek, ami nem képes innovatívan állni a változáshoz.”

Ha anyuka vagy…

…elég nagy a valószínűsége, hogy nyert ügyed van, és alapból rugalmasabban kezelik a kérésed, mint mondjuk egy szingli barátnőd esetében.

Ha valamit el kell engedni cserébe?

Erre készülj fel, amennyiben nehezebb dió a főnököd, de vigyázz, nehogy vérszemet kapjon a nagyvonalúságodtól. Felajánlhatod, hogy lemondasz a bérlettámogatásról, és pár biztosításról, ami a munkába járáshoz kellett eddig, ezzel kedvezve a munkáltatónak. Abba viszont még csak véletlenül se menj bele, hogy a home office-ért cserébe tartósan kevesebb legyen a fizetésed, mert ne felejtsd el: a melód sem csökken le, egyszerűen a munkakörülményeid változnának.” – tanácsolja a szakember.

Ha nem csíp a főnid…

Volt egy beszélgetésetek nemrég, mit szeretne, ha másképp csinálnál, vagy azt érzed, nem elégedett veled, esetleg szimplán nagyon nem vagy a kedvence? Képes Judit szerint sajnos az „örülj, hogy van munkád” kategóriás vagy nála, így nem ajánlott bedobni a kérdést, különben akár a melód is kockára teheted.

Ha épp az igazit keresed…

Új meló, tiszta lap. Nem érdemes túlgondolnod a kérdést, hiszen egy új rendszerben épp most készülsz tisztázni, és egyáltalán meghúzni a határaidat. És hidd el, nem te vagy az egyetlen, akinek prioritás, hogy otthonról nyomja: olyan szinten alakult át az elmúlt pár hónapban a munkaerőpiac, hogy a home office szinte elvárás lett a dolgozói oldalról. A szakértő viszont azt tanácsolja, már az első interjú előtt, e-mailben jelezd a HR-esnek/jövőbeli főnöködnek, hogy ilyen keretek között szeretnéd végezni a munkát, így mindkét oldalról időt spórolhatsz, ha ez számára egyáltalán nem fér bele.