2021.02.15.@ 11.02

Esküvő a korona alatt: erre számíts, ha idén szervezed

Te sem tudod, hogy belekezdj-e az esküvőszervezésbe? Három menyasszony és egy szakértő segít neked most eldönteni!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Esküvő a korona alatt: erre számíts, ha idén szervezed

2020 nem is indulhatott volna számomra szebben: egy meghitt lánykérés után menyasszony lettem. A felhőtlen öröm viszont nem tartott sokáig, mert pár héttel később Magyarországon is megjelent a koronavírus, mi pedig home office-ban, karanténban folytattuk az életünket. Elkeseredve figyeltem az esküvőkről szóló híreket, közben újra és újra feltettem a kérdést: mi lesz így a miénkkel?

Fotó: Rokolya Zsolt

Megannyi sztori keringett a neten az online, szűk körben megtartott, maszkos esküvőkről vagy éppen arról, hogy az utolsó pillanatban kellett mindent lemondani és átszervezni. Egyesek végképp nem bánták a megváltozott körülményeket, míg olyan is akadt, akinek hatalmas csalódás lett a várva várt nagy napja. A RoseGold Events friss kutatása szerint az esetek kétharmadában nem tudott minden meghívott vendég jelen lenni, és a megkérdezetteknek csupán 11%-a tudta kompromisszumok nélkül megtartani az esküvőt.

Mindig úgy képzeltem, hogy a hagyományokat követve, a lánykérés utáni évben megyek majd férjhez, bár most a szervezéssel teljesen hadilábon állunk. Ezer kérdés merült fel bennem és a vőlegényemben, aminek megválaszolására menyasszonytársaimat és a téma egyik szakértőjét, Madarász Zsuzsi green wedding esküvőszervezőt kértem fel. Saját sztorijukat és tapasztalataikat elmesélve kerültem közelebb ahhoz, hogy választ kapjak arra: merjek-e idén esküvőzni?

Esküvő elhalasztva: „Egy világ tört össze bennem”

Tóth Fanni Németországban él a szerelmével, és országhatárok választják el az álom esküvői helyszíntől, Magyarországtól. 2020. május 23-ra tűzték ki a dátumot, mert Fanni tavaszi esküvőre vágyott. „Ha haza is látogattunk előtte, az a néhány nap mindig a szervezésről szólt: étterem-látogatásokat, szolgáltatókkal való megbeszéléseket és minden egyebet kellett belesűríteni. Így egy ideig ezek az alkalmak nem a feltöltődésről szóltak” – meséli Fanni, aki persze cseppet sem bánta volna a dolgot, ha a leszervezett időben oltár elé állhatott volna a 60 fős vendégsereg előtt.

Csakhogy márciusban törölték a repülőjáratukat, és akkor már tudta, hogy májusra sem fog javulni a helyzet: Egy világ tört össze bennem. Messze volt még május, de már nem reménykedtem. A tervezett nagy napon persze elsírtam magam, nehéz volt feldolgozni a történteket” – mondja, és hozzáteszi, a szolgáltatók rugalmasan álltak a helyzethez, sőt volt, aki maga kereste meg a menyasszonyt.

Fotó: Rokolya Zsolt

Ahogy teltek a hónapok, Fanni kezdett lemondani arról, hogy tavaszi esküvője legyen, hiszen hosszú ideje nem jutott haza, és nem tudott új időpontot kérni az anyakönyvvezetőnél sem. A menyasszony és vőlegénye most jobb híján kivár: nincs új időpont, akkor fogják felvenni a kapcsolatot a szolgáltatókkal, ha már javulni kezd a helyzet: „Nem akartam újra beleélni magam, majd megint összetörni, így jelenleg ez a legésszerűbb megoldás, ha idén akarjuk megtartani az esküvőnket.”

Fanni bízik abban, hogy 2021-ben végre feleségül mehet a párjához, de a nászútról álmodni sem mernek: „Már a vírushelyzet előtt is Európán kívülre terveztük a nászutat, így mindenképp megvárjuk, míg feloldják a korlátozásokat. Ebből nem engedünk, ha már maga az esküvő kompromisszumokra épül.”

„Egy zavartalan, meghitt esküvőnek is örülnénk”

Sisi Yu egyelőre nem aggódik az esküvője miatt. Bár tavaly kérték meg a kezét, szerelmével csak 2022-re tervezik a nagy napot. Már belevágott az előkészületekbe, sok mindent egyedül tervez meg, és a helyszínt is sikerült kipipálnia, vőlegényével mégsem bíznak eléggé az idei évben. „Mivel Erdélyből és Kínából is érkeznek rokonok, nagyon fontos, hogy a lehető legnagyobb esélyünk legyen a közös ünneplésre” – mondja, és hozzáteszi, a jelen helyzetből tanulva kinti esküvőt terveznek.

Fotó: Tóth Regina Photography

Ettől függetlenül nem tudnak elvonatkoztatni attól, ami jelenleg is zajlik, de próbálják a lehető leglazábban kezelni a dolgokat: „Nekünk is ott van a fejünkben, hogy simán lehet, hogy a rokonság elég nagy része mégsem tud majd eljönni, vagy el kell halasztani az esküvőnket. Ez eléggé frusztráló, de már most felkészülünk arra, hogy bármi megtörténhet, így nem lehetnek kőkemény elvárásaink. Sőt, olyan szolgáltatókat keresünk, akik rugalmasan állnak a helyzethez.”

Fotó: Wolf Mária Photo

Sisi azt is elárulta, hogy sosem vágyott óriási esküvőre, csak a legkedvesebb rokonok és barátok jelenlétére: „Igazából már annak is borzasztóan örülnénk, ha egy zavartalan, meghitt esküvőt sikerülne összehozni” – mondja, és megjegyzni, a nászútra csak jövőre fognak gondolni.

Bátran belevágni

A harmadik menyasszony, akivel beszélgettem, Király Ramóna volt, akinek szintén 2020-ban kérték meg a kezét, és egy percet sem tétlenkedett utána: azonnal szervezni kezdett. Vőlegényével idén augusztusra le is foglalták a helyszínt, ami nagyon romantikus hangulatúnak ígérkezik: rendezvénysátorral, kis tóval az udvaron, igazi falusi feelinggel. Ramiék 100-120 fővel számolnak, de B tervük nincs: „Úgy gondoljuk, sok idő van még addig, és ráérünk később is változtatni, ha kell. Szerencsére szinte minden szolgáltatónk ismerősi körből kerül ki, így nyugodtak vagyunk, hogy rugalmas lesz a hozzáállásuk, ha halasztásra kerülne a sor.”

Ramiék egyébként úgy szerveztek mindent, mintha nem lenne vírus, nem készülnek különleges intézkedésekkel, úgy vannak vele, hogy lesz idejük, ha változtatni kell. Mint mondja, leginkább azon izgul, hogy a külföldön élő vendégek is el tudjanak majd jönni: „Reméljük, minden rendben lesz és nem kell otthon maradniuk. Mindenki támogató, senki sem jelezte, hogy a vírus miatt nem szeretne részt venni az esküvőn. Mi is igyekszünk pozitívan állni a dolgokhoz, ráérünk még aggódni, ha mondjuk az esemény előtti hetekben is hasonló lesz a helyzet, mint most.”

Hasonlóan pozitívan állnak a nászút-kérdéshez is, fejben már tervezik. A munkájuk miatt viszont a téli hónapok valamelyikében fognak utazni, valószínűleg 2022 januárjában – így a szervezés még ráér.

Tavaly kivártak, most nem mernek belekezdeni

Madarász Zsuzsi már több mint 10 éve dolgozik rendezvényszervezőként, de a sablonos esküvőket látva úgy gondolta, tud valami pluszt adni a pároknak, így lett belőle green wedding szakértő, aminek a központjában a környezettudatosság áll.

Fotó: Rokolya Zsolt

Zsuzsi azt mondja, pozitív tapasztalatai vannak a tavalyi évvel kapcsolatban, ugyanis csupán 3 esküvőt kellett elhalasztaniuk 2021-re. A tavaly májusi-júniusi esküvőket nyárra tolták el, így augusztusban volt olyan hete, amikor 3-4 menyegzőt is lebonyolított.

„Az a különbség az idei és a tavalyi év között, hogy tavaly, amikor beütött a pandémia, már javában benne voltunk a szervezésben, és így kellett egy teljesen új helyzettel szembenéznünk. Én úgy látom, hogy míg tavaly a párok kivártak és tologatták az időpontokat, idén nem mernek belekezdeni a szervezésbe. Érdekes kettősség rajzolódik ki” – meséli.

Fotó: Rokolya Zsolt

De nemcsak ez a jellemző tendencia, hanem felerősödtek azok a szokások és gyakorlatok, amiket Zsuzsi már korábban is megtapasztalt és jó iránynak tart. „Nálunk nem a járványhelyzet hozta elő, évek óta tartó tendencia, hogy egyre többen szervezik otthonra vagy épp a balatoni nyaralójuk kertjébe az esküvőjüket. Oda tényleg csak azokat hívod meg, akik igazán közel állnak hozzád, így nagyon bensőséges a hangulat, plusz a bérleti díjat is megspóroltad” – mondja mosolyogva – „további pozitív változás, ami Amerikában már régóta trendi, az a napközben tartott esküvő és buli. Ez azt jelenti, hogy mindenre egy kicsit hamarabb kerül sor, közös vacsora helyett ebéd van, és délután táncolnak a vendégek. Akkor is ugyanolyan jót lehet bulizni, mint mondjuk a hajnali órákban. A mikroesküvők viszont a kényszer miatt jöttek létre. Több olyan párom is volt tavaly, aki szűk körben tartotta az esküvőjét, de később, amikor a helyzet engedte, nagyobb körben is ünnepeltek.”

Fotó: Rokolya Zsolt

A maszkhasználatot és a fertőtlenítést azért Zsuzsi esküvőin sem tudták kihagyni, a templomi szertartások alkalmával ezek is előkerültek. A szakértő persze hozzáteszi, hogy alapvetően szerencsések voltak, akik hozzá fordultak, hiszen a green wedding lényege pont az, hogy kint, a szabadban történik. Bár Zsuzsi is felriadt néha álmából, amikor az esküvőket át kellett szervezni és minden egyes szolgáltatóval meg kellett beszélni az új dátumot. Azt mondja, mindenki nagyon rugalmasan kezelte a helyzetet, a menyasszonyoknak plusz költségekkel sem kellett számolnia. „A tavalyi évből kiindulva nem tudom elképzelni, hogy idén nyáron ne lehessen zavartalanul esküvőzni. Ahogy akkor is fokozatosan vezették be az enyhítéseket, szerintem idén is ez lesz a tendencia” – nyugtatott meg Zsuzsi, aki szerint merni kell idén is bátran szervezni.

Címkék: esküvő esküvő 2020 esküvő a korona alatt esküvőszervezés green wedding koronavírus madarász zsuzsi esküvőszervező menyasszonyok válaszolnak

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Végre itt a trükk, ami azt ígéri, hogy nem sírsz többet hagymaszeletelés közben

Végre itt a trükk, ami azt ígéri, hogy nem sírsz többet hagymaszeletelés közben

TikTok-on terjed, aki próbálta már, állítja, ez tényleg működik!

A női erő nem hangerő! „Ombudswomannal” erősít az nlc

Március 5-től Juhász Borbála nőtörténész, genderszakértő segíti az nlc, az első számú magyar női online magazin munkáját. A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség tagja szakmai tapasztalatával egyfajta nőjogi lektorként, „ombudswoman”-ként fogja monitorozni a portálon megjelenő, érzékenyebb témájú cikkeket.

Ezt jelenti, ha álmodban megjött

Rengeteget elárulhat a jelenlegi élethelyzetedről.

Fejtsd meg te is ezt a trükkös képrejtvényt!

Aztán írd meg kommentben, hogy milyen gyorsan sikerült!

Megtaláltuk a legcsokisabb, mégis legegészségesebb desszertet

Ráadásul nevetségesen egyszerű elkészíteni!

Kiderült, milyen gyakran kell lecserélned a párnádat

Persze, hogy többször, mint hinnéd!

Ezek a legnépszerűbb márciusi babanevek

Neked melyik tetszik a legjobban?

Ezekkel a trükkökkel könnyedén irányíthatod az álmaidat

Mostantól te mondod meg, miről szeretnél álmodni!

Az 5 legjobb film ma este a tévében

Kuckózz be a tévé elé és lazíts egy szuper filmmel!

„A koronavírus alkoholistává tett”

Egy húszas éveiben járó lány szomorú története.

Megőrül az internet ezért a desszertért, de te inkább ne próbáld ki!

A TikTok az egyik legmenőbb hely az internet bugyrában, de fontos, hogy bizonyos tartalmakat fenntartásokkal kezelj!