„A koronavírus alkoholistává tett”

Egy húszas éveiben járó lány szomorú története.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

„A koronavírus alkoholistává tett”

Életem legnagyobb félelme mindig is az volt, hogy úgy fogom végezni, mint az anyám. Persze tudom, hogy egy rakás nő érez hasonlóan, de én nem a korai őszülés, vagy az túl hamar megjelenő ráncok miatt aggódtam. Attól féltem, hogy az alkoholizmust fogom megörökölni anyámtól. Ez a függőség rendkívül mélyen gyökerezik a családomban, és lehet, hogy sosem fogunk tudni végleg megszabadulni tőle.

A rémálom végül meg is valósult. A húszas éveim közepén járok és függő vagyok. Vörösboros palackokat dugdosok a ruháim között, vodkával ízesítem a kávémat és folyamatosan mentolos rágókat rágok, hogy a lakótársaim ne érezzék meg az alkoholt a leheletemen.  Pontosan tudom, mennyit kell innom ahhoz, hogy a szorongó, zavaró gondolataimat kikapcsolja, mégse üssem ki magam. Tudom, mi az a mennyiség, ami mellett a hétköznapokban működni tudok. Az agyam már egészen ködös, de a munkahelyi e-maileket még meg tudom válaszolni, és a Zoom-meetingeken is részt tudok venni. Utálom magam emiatt. Minél tovább csinálom, annál inkább olyanná válok, mint az anyám volt. Már észre is vettem magamon azokat a mozdulatokat, viselkedési jegyeket, amik annak idején az egész gyerekkoromat tönkretették.

11 éves voltam, amikor az anyám inni kezdett, rögtön azután, hogy apám lelépett egy másik nő miatt. Mint a függők általában, anyám sem volt hajlandó soha beismerni, hogy problémája van. Ő is az úgynevezett magasan funkcionáló alkoholisták közé tartozott. Egy jól szituált nő volt, aki fent tudta tartani a normális élet látszatát. A függőségéből a tágabb környezete semmit nem látott, én viszont rögtön észrevettem az eldugdosott üres üvegeket, és már egy szavából, a hangulatingadozásaiból meg tudtam állapítani, ha nem volt józan.

Fotó: Profimedia – Red Dot

21 évesen kerültem először kapcsolatba az alkohollal. Harmadéves egyetemista voltam, messze a szülővárosomtól és az anyámtól is távol.  Az első italom egy kis pohár Prosecco volt. Új emberek vettek körül, akik nem ismerték se családomat, se a régi életemet. Az első korty italomhoz még nem társultak negatív érzések, az alkohol inkább a barátom lett, semmint az ellenségem. Akkor még nagyon is óvatos voltam, csak bizonyos alkalmakkor ittam. Egy kis pohár bor a vacsora mellé. Egy ártatlan koccintás a barátnőm eljegyzési partiján. Munka után néhány koktél a kollégákkal. Mindez 2019 végén történt. Boldog voltam és egészséges, volt egy jó munkahelyem és egy biztonságos párkapcsolatom azzal a férfivel, akit igazán szerettem. Aztán jött 2020 és minden megváltozott. Most rajtam volt a sor: engem hagytak el egy másik nőért, és ezúttal az én szívem maradt egyedül összetörve.

Kiköltöztem az exemmel közös lakásunkból és találtam egy albérletet, amin azóta is több lakótárssal osztoztok. Ekkor változott meg az alkoholhoz fűződő kapcsolatom. Az ital egy érzelmi mankóvá, terápiává vált. Először csak a barátaimmal ittam. Ott voltam én, a frissen elhagyott nő, senki nem nézett rám furcsán, amiért egy-két pohár chardonnay-ba fojtom a bánatom. Egy idő után azonban nem tudtam megálljt parancsolni és az egy-két pohár helyett már egy-két üvegre lett szükségem. Ebben az állapotban ért a koronavírus-járvány és vele együtt a házi karantén.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Egy vagy két hónapja lehettünk már otthon, amikor végre ráébredtem, hogy súlyos problémám van. A négy fal közé bezárva már semmi másra nem tudtam gondolni, csak a következő italomra. Arra, hogy hogyan tudnék elosonni a legközelebbi boltba egy üvegért, hogy milyen kifogásokat hozzak fel a lakótársaimnak.

Eredetileg csak a szakítás fájdalmát szerettem volna az alkohollal tompítani, most viszont már úgy érzem, hogy aludni sem tudok ital nélkül. Túlságosan hangosak a gondolataim. Biztos vagyok benne, hogy mostanra már a szobatársaim is tudják, mi történik velem, hiszen nem hülyék. Úgy, ahogy én tettem 11 évesen, szépen lassan ők is összerakták a jeleket a fejükben, és tudom jól, hogy aggódnak is értem. Segítséget akarok kérni. Tudom, hogy szükségem van rá, és azt is, hogy honnan kaphatnék. Tudom, hogy ebből egyedül nagyon nehéz kijönni, anyámnak sem sikerült. De félek bárki előtt is megnyílni, főleg a családom előtt. Úgy érzem, azzal, hogy mégis anyám nyomdokaiba léptem, gyakorlatilag kudarcot vallottam.  De leginkább magamnak félek bevallani, hogy jobban hasonlítok az anyámra, mint azt valaha is gondoltam volna.

Címkék: alkohol alkohol problémák alkoholista alkoholizmus covid ivás józan karantén koronavírus koronavírus járvány névtelen vallomás őszinte vallomás vallomás

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Ezekről a dalokról azt gondoltad, hogy eredetiek, pedig nagyon nem

Ezekről a dalokról azt gondoltad, hogy eredetiek, pedig nagyon nem

Megállás nélkül hallgattad őket, kívülről tudod a dallamukat és a szövegüket, amik sajnos nem is a szám előadójának fejéből pattant ki eredetileg.

22 trükk, hogy lecsökkentsd az ökológiai lábnyomodat

Ideje szembenézni a ténnyel, hogy a Földnek szüksége van minden segítségre ahhoz, hogy ismét régi fényében ragyogjon. A jó hír, hogy te is tehetsz érte, és még csak különösebben meg sem kell erőltetned magad hozzá.

A siker titka tényleg a korán kelésben rejlik?

Biztosan te is hallottad már, hogy a sikeres emberek korán kelnek. Kíváncsiak voltunk, hogy ez a két dolog tényleg összefügg-e, ezért egy picit utána jártunk az urban legendnek.

Újra esélyt kapsz, hogy megnyerd A nagy pénzrablás rajongói ajándékcsomagot!

Money Heist-rajongók, figyelem! Felrázzuk a hétfőt egy szuper, 24 órás nyereményjátékkal, és egy menő rajongói ajándékcsomaggal.

12 mesés ajtódísz, ha máris őszi hangulatot varázsolnál otthon

Ha téged már magával ragadott az őszi feeling, akkor ideje, hogy a kecódat is az évszaknak megfelelően öltöztesd fel!

10 fontos lecke az életről Karl Lagerfeldtől, amit utólag is köszönünk

Ma lenne 88 éves Karl Lagerfeld, akinek határozott, és gyakran nem túl szimpatikus véleménye volt a világról, divatról és a menőségről. Van viszont néhány dolog, amit zseniálisan látott – na ezeket éri meg eltanulnod tőle.

Ezt jelentik a leggyakoribb szexuális álmok

Hónapok óta eszedbe sem jutott az exed, most mégis vele szeretkeztél álmodban? Esetleg arra riadtál reggel, hogy éjszaka gondolatban megcsaltad a pasid? Az agyad ilyenkor bizony üzenni szeretne neked!

Ha összeesküdött ellened a világ, nyomd meg a pyt-gombot, a dánok titkos stresszoldó fegyverét

Dánia a világ legboldogabb országa, aminek többek között az is az oka, hogy a dánok nem aggódnak feleslegesen, a mindennapos problémákat egyszerűen a helyükön kezelik. Ha neked ez nehezen megy, akkor ismerd meg a személyre szabott stresszoldó technikájukat, a pyt-et!

Meglepő, mivel töltötte a nyarat Katalin hercegné és Vilmos herceg

A pár kissé eltűnt a nyáron, állítólag nagy dobásra készülnek, de azért közben még erre is jutott idejük.

Brad Pitt semmibe vette Angelina Jolie kérését

A színésznő egy nagyon fontos dologra kérte Brad Pittet, de ő figyelemre sem méltatta a kérést.

Tolvai Reni bőrszerkójára nincsenek szavak

Az énekesnő egy nagyon merész bőrszerkót újított be, ami nem sokat bíz a képzeletre egyes részeken...

Azonnal látnod kell Palvin Barbi új haját

Őszinték leszünk: mi élünk-halunk érte, annyira egyszerű, mégis rendkívül látványos.

5 alkalom, amikor Katalin hercegné a nyilvánosság előtt fegyelmezte a gyerekeket

Vilmos herceg felesége simán megdorgálja a gyerekeit az egész világ előtt, ha rosszalkodnak.