„Ha nem lép, maga is a probléma része lesz” – A Moxie az a film, amit minden fiatal nőnek látnia kell

Hogy miért kihagyhatatlan minden lány számára a Netflix újdonsága, arról Winkler Zsuzsannával, a NANE szakemberével beszélgettünk.

„Ha nem lép, maga is a probléma része lesz” – A Moxie az a film, amit minden fiatal nőnek látnia kell

Amikor azt hiszed, hogy minden létező húst lerágtak a #metoo mozgalomról, hogy már nincs több kérdés, ami válaszra vár és köszi, de lapozhatunk, a Netflix készít egy filmet a zaklatásról, a szexizmusról, a kirekesztésről, és arról, hogyan lázadnak fel a fiatal lányok mindez ellen. Ha nevezhetjük lázadásnak, hogy a társadalom már középiskolában fát vág a hátadon, és tőled kér gyufát a tábortűzhöz, amihez pont nincs kedved asszisztálni. Jennifer Mathieu 2015-ben megjelent regényét Amy Poehler színésznő, komikus és producer vitte filmre, és jelenleg kevés, kifejezetten tiniknek készült film létezik, ami a Moxie-nál határozottabban teszi fel a kérdéseit, miközben mainstreambe csomagolja magát, hogy tömegekhez juthasson el. Felveti annak a fontosságát, hogyan húzd meg a határaidat, vagy hogy bátran kérhetsz segítséget, ha sérelem ér. Akkor is, ha lepattintanak. És ha már itt tartunk: a címben kiragadott idézet a film irodalomtanárának szól, aki nem akar beleugatni, hogy egy diáklányt kiemelnek az órájáról, amiért spagetti pántos felsőt visel, miközben az iskola fiú tanulói akár le is vehetik magukról a pólójukat, senkinek sem jelent gondot a látvány.

„Elkezdtek listázni”

Képzelj el egy introvertált 17 évest, aki – az iskola többi női diákjával együtt – azzal szembesül, hogy a neve felkerül egy fiúk által összeállított, meglehetősen terjedelmes és tárgyiasító listára. Van itt „legjobb mell, legjobb segg, legjobb numera”, vagyis minden, amitől egy üres fehérneműnek vagy tejesdoboznak érzed magad. A feminista felütés csak még határozottabb lesz, amint képbe kerül Lucy, az új lány, akit kiszemel magának a gimi sztárfocistája, a helyes, de végletekig manipulatív Mitchell, a patriarchátus megtestesítője.

Képzelj el minden olyan necces helyzetet a két karakter között, amit a popkultúra, vagy egyáltalán a kultúra megtanított elmaszatolni két zavart mosoly között. És ebben a helyzetben Lucy lesz a benned élő legőszintébb szólam, aki nem akarja, hogy egy számára (még csak nem is szimpatikus) idegen flört néven megsimítsa a karját. Ahogy arra sincs szüksége, hogy meghívják egy kólára. Ami a másik oldalból nyílt agressziót (beleköp a kólába, amit nem fizethetett ki) és támadások sorozatát váltja ki. Amikor Lucy jelzi mindezt az igazgatónőnek, az egyszerűen leszereli, hogy zaklatás helyett használják inkább a zavar szót, az nem jár annyi adminisztrációval. Majd jobb híján elküldi az iskolai zenekarba, hogy ott kiélhesse az energiáit. Vivian, az introvertált főhős ennek hatására indítja el a Moxie nevű underground feminista kört az iskolában, hogy a lányok, ha már a vezetéstől nem várhatnak segítséget, egymást biztosítsák támogatásukról. Mindezt kézfejre firkált csillagokkal és szívecskékkel fejezik ki, sőt vannak olyan fiúk is, akik ugyancsak kiállnak az ügy mellett (még mielőtt valaki azt gondolná, hogy a film minden férfiból alanyi jogon gyúr galacsint, hogy aztán elégedett kacajjal húzza le WC-n). Ez a látszólag képletes, de súlytalan gesztus a legszkeptikusabb nézők számára is értelmet nyer a történettel együtt, amikor az iskola egy diákja a Moxie hatására vállalja a nyilvánosság előtt, hogy volt barátja és egyben iskolatársa a saját hálószobájában erőszakolta őt meg.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Zaklatás számokban

Vajon az „elvadult nyugaton” kell élni ahhoz, hogy egy nő 18 éves kora alatt megtapasztalja azt, amit a film szereplői nap mint nap átélnek? Nem egészen. Winkler Zsuzsanna, a NANE segítője elárulta, hogy az egyesület felmérése szerint a magyar lányok több mint fele kapott már kéretlen intim képeket, 14 százalékukat zsarolták már meg azzal, hogy intim fotókat közölnek róluk, ha nem hajlandóak valamilyen szexuális tevékenységre, és 19 százalékuk látott már viszont magáról olyan fotót a közösségi médiában, amit privát küldött valakinek. További elkeserítő statisztika, hogy a fiatal lányok 23 százalékát fenyegették már meg erőszakkal, 27 százalék pedig fizikailag is részese volt erőszaknak. Ami a lányokat érő szexuális bántalmazást illeti, a fiatal nők 15-25 százaléka válik erőszak vagy szexuális visszaélés áldozatává még 18 éves kora előtt. „Tudomásom szerint a legtöbb iskolában nincs egy mindenki által megismerhető protokoll ezekre az esetekre, pedig rendkívül fontos lenne. Sokan vannak, akik egyébként szeretnének jól segíteni, jó támogatást nyújtani akár a bajba jutott barátjuknak, akár a tanítványuknak. Ugyanakkor ezek a helyzetek nagy körültekintést kívánnak, és sokan elakadnak, mit is kellene tenni. Ez a helyzet pedig egyáltalán nem az áldozatokat szolgálja, hanem az elkövetőket segíti.” – magyarázza a NANE szakembere.

Vallomás, de minek kinek?

A mai napig rengeteg zaklatási ügy süllyed el, mert az elszenvedőjük úgy érzi, nem remélhet támogatást a másik oldaltól. „Annak, hogy valaki nem fordul segítségért, legtöbbször jó oka van: tudja, vagy sejti, hogy nem fognak mellé állni. A közösség támogatását élvező sztárfocista, vagy a problémákat szőnyeg alá söprő igazgató mellett jogosan számíthat rá, hogy ha beszélne az őt ért erőszakról, akkor nem hinnének neki, sőt, még őt sértegetnék.” – utal Zsuzsanna arra, miért csak hónapokkal később mesélt az esetről a Moxie megerőszakolt diákja. „Rengeteg lány hallja, hogy ne öltözzön túl kihívóan, hogy vigyázzon magára, mert különben megerőszakolják. Még véletlenül sem az erőszaktevők felelősségét vizsgálja a társadalom. Emellett a legtöbb elkövető szándékosan hibáztatja az áldozatot (te is akartad, neked is jó volt, nem tudtam neked ellenállni), így hárítva át az erőszak felelősségét az áldozatra. Szexuális erőszak áldozatává válni nem szégyen, mert nem az áldozat tehet róla.” – hívja fel a figyelmet a NANE szakembere, buzdítva ezzel arra, hogy jelezd, amint készen állsz erre, számodra biztonságot jelentő felnőtteknek, ha hasonló dolog történt veled.

A legfontosabb, hogy tisztában legyél azzal, a szexuális erőszak nem merül ki a nemi erőszakban: szexuális erőszaknak számít egy csók vagy egy érintés, amit nem akarsz. Ha valaki eszméletlen, drog, alkohol, vagy gyógyszer hatása alatt áll, és nem képes kifejezni a saját akaratát, ezzel pedig visszaélnek szexuálisan. Sőt még az is ide számít, ha egy fiú szex közben nem hajlandó óvszert használni, mert sokkal jobban élvezi nélküle. De nem kell idegennek lennie az elkövetőnek ahhoz, hogy erőszaknak hívják: ha egy Tinder match után, offline történik, azt randierőszaknak hívjuk, ha pedig valakit a saját barátja vesz rá a szexre erőszakkal, párkapcsolaton belüli erőszakról beszélünk – derül ki a NANE szexuális erőszakról szóló kézikönyvéből.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Segítség okosan

Az, hogy a zaklatás és az erőszak ilyen fontos témává vált az elmúlt években, nagyban érzékenyítette a társadalmat Zsuzsanna szerint, így kevesebben legyintenek, ha szexuális zaklatásról értesülnek. Magyarországon is léteznek már iskolák (pl. a Pannonhalmi Bencés gimnázium), ahol – a Moxie által bemutatott iskolával ellentétben – túlléptek a hallgatás általi beleegyezés kultúráján, és létezik a diákokat ilyen esetben védő protokoll. Ahogy az ELTE is foglalkozott hasonló eszközök kidolgozásával – ad körképet Zsuzsanna az itthoni helyzetről. De az is nagy előrelépés, amikor egy iskola meghívja a NANE Együtt Egyenlően prevenciós programját, ami az egyenlő párkapcsolatokról szól, esetleg a Patent Egyesület beszélhet a szexuális önrendelkezésről a Kapcsolódj be! programjuk keretében. Ott pedig, ahol hiánycikk a protokoll és az előadássorozat, marad a szülők, a tanárok és a barátok magánakciója, akik azért hívják a NANE segélyvonalát, hogy megfelelően segíthessenek egy érintett diákon, osztálytárson vagy baráton.

Zaklatás, erőszak, kirekesztés, szexizmus – ha nem te vagy az elszenvedő, ahogy a film Vivianje, akkor sem kell tétlenül, a sarokból figyelned, ezzel is erősítve a „nem beszélünk róla, tehát tök oké” normát. „Az érintett nem biztos, hogy ki tud állni magáért, mert fél vagy lefagyott, esetleg nem tudja, mit tegyen.” A közösség támogatása, ahogy a Moxie-ban is, persze erőt ad. De Winkler Zsuzsanna szerint jó úgy gondolnod magadra, mintha önmagad legjobb barátnője lennél, aki mellett gondolkodás nélkül kiállsz.

A Cosmo.hu-nak fontos vagy, ezért ha úgy érzed, elakadsz, kérdéseid vannak, amit senki mással nem tudsz vagy nem akarsz megbeszélni, írj a cosmolv@centralmediacsoport.hu címre, hogy szakemberek segítségével, másoknak is segítve dolgozzuk fel a témát. 

Még több

Te Te Te