Balin ragadt egy magyar pár a koronavírus miatt, most az ő fotóikon olvadozik a világ

Épp Ázsiában utazgattak, amikor berobbant a koronavírus, így Anett és Loránd Balin ragadtak. Most az Instagramon mutatják meg, milyen az élet a paradicsomban egy világjárvány közepén.

Balin ragadt egy magyar pár a koronavírus miatt, most az ő fotóikon olvadozik a világ

Magyarországi idő szerint délelőtt 10 óra van. Túl vagyok az első kávémon, és miközben Google meetingre készülök egy Balin „rekedt” fiatal magyar párral, épp megfagyni készülök. Vicces, vagy legalábbis nagyon randomnak tűnhet, de Anett (32) és Loránd (34) pont azért döntöttek úgy, hogy bedobozolják, majd raktárban jegelik magyarországi életüket, hogy aztán Ázsiában utazgassanak néhány hónapot, mert meg akarták úszni a klasszikus értelemben vett európai cidrit. Körzővel és vonalzóval megrajzolt tervük nem volt, első úticéljuk, Thaiföld, és az ottani szállásuk volt fix. Onnantól egyetlen fontos dolgot tartottak szem előtt: „nem akartunk fázni” – hangzik a magyarázat, amit jelen pillanatban a csontomig átérzek. Úgyhogy követték a forró nyarat, kerülték az esőt, és épp Balira érkeztek, amikor beütött a Covid. Kiderült, hogy hamarosan lezárják a szigetet – vagyis se ki, se be, a világ pedig épp azt sem tudta, merre van arccal előre víruskérdésben. Anett és Loránd úgy döntöttek, maradnak, és ha már a világ egyik legszebb helyén ragadtak, kiélvezik azt.

Kelingking Beach, Nusa Penida

A Kelingking Beach híres arról, hogy nehéz megközelíteni, de a pár szerint érdemes, mert lentről is gyönyörű

Bali vs. Budapest

„Ma extrém korán keltünk, még napfelkelte előtt, hogy ezzel is hosszabbnak tűnjenek a napjaink. Itt nagyon korán, már 6 körül lemegy a nap egész évben. Hogy tartalmasnak érezzük, tényleg extrém korán kell kelnünk.” – magyarázza Anett. És bár kíváncsi vagyok, hogyan telik egy átlagos hétköznap a paradicsomban, még ennél is jobban foglalkoztat: mégis hogyan képes fenntartani magát egy pár távol a hazájától, egy világjárvány kellős közepén? Mint kiderült, pont úgy, mint bármelyik digitális nomád. Mivel 2015-ben mindketten felmondtak, mert megunták az alkalmazotti létet, és szerettek volna a maguk urai lenni, évek óta otthonról dolgoznak vállalkozóként. Loránd animációban utazik, a közgazdász végzettségű Anett pedig enteriőr fotózással foglalkozik és közösségi média menedzser. Ő kezeli 120 ezres követőtáborral rendelkező Instagram-oldalukat, a @tropicexplorers-t is, ahol utazási tippekkel, és elképesztő fotókkal látják el a Covid miatt egyre szűkülő világ utazásra éhes netezőit. Vagyis tökéletesen mindegy, a világ mely pontjáról dolgoznak. Az már csak a hab a tortán, hogy a havi 150 ezer forintból, amiből Budapesten egy 50 négyzetméteres albérletet fizettek rezsivel együtt, most egy egy hálószobás házban élnek Balin – saját medencével, szép kis kerttel. Mint megtudom, ha nem zavar, hogy a szomszéddal közös medencét kell használom, már 70 ezer forint értékben is bérelhetek kéglit a szigeten. Ennél a pontnál két kérdés zakatol bennem őrült tempóban: 1, mikor használtam utoljára egyedül medencét (#soha), 2, éltem-e valaha olyan helyen – a kolin kívül –, ami kijött volna ennyi pénzből?

Ami a napi étkezést illeti, a szigeten három árkategória létezik: a helyiek által fogyasztott felfoghatatlanul olcsó ételek, a turistáknak szánt megfizethető éttermek kínálata, és a „tipikus” európai helyek, ahol a töltött káposztáig mindent megtalálsz, ami hiányzik az európai életedből (egyébként a legdrágább helyen is maximum 1500-2000 forint értékben kell fizetned egy adag ételért.). Anett és Loránd általában a második verzióra szavaznak, ami 400 forintnak megfelelő összegbe kerül. (Bingó, újabb nap kérdése jön: te mikor ettél utoljára egytálételt ennyiért, amit nem te készítettél otthon fillérekből?)

Mount Agung vulkán

Ha Balin belül egy olyan helyre vágysz, ahonnan tökéletes kilátás nyílik a Mount Agung vulkánra, irány Bukit Cinta

Romantika remote-ban

Míg Magyarországon a home office és a hirtelen összezártság hónapok óta tépázza a kapcsolatokat, addig új barátaimnál sosem okozott különösebb feszültséget, hogy minden idejüket együtt kell tölteniük. „Mi azért mondtunk fel évekkel ezelőtt, és kezdtünk el otthonról dolgozni, hogy ne a munkatársakkal töltsük az életünk nagy részét. Szeretünk együtt lenni, és ebből akartunk többet.”. Ha most azt gondolod, ez a sztori karcsapásnyira van, hogy egy Ízek, imák, szerelmek folytatása legyen, nem tévedsz. Olyannyira nem, hogy Anett és Loránd 2020 decemberben összeházasodtak a szigeten. „Terveztük, hogy majd összekötjük az életünket, de sosem volt prioritás az esküvő. 13 éve együtt vagyunk, 8 év után kértem meg Anett kezét, és azzal poénkodtunk, hogy újabb 8 év után talán össze is házasodunk.” – mondja Loránd.

Sidemen, Bali

Sidemen – egy hely Balin, amit még nem leptek el a turisták

A 300 fős lagzi nem az ő műfajuk, és mivel eredetileg is az volt a terv, hogy a nagy napot összekötik a nyaralással, év végén felvetették, miért nem házasodnak össze itt és most? Rengeteg nagykövetség felfüggesztette a járvány idejére ezt a szolgáltatást, nekik azonban szerencséjük volt – a magyar nagykövetség ugyanis épp akkor indította újra. November végén megigényelték a szükséges dokumentumokat (ez volt a legbonyolultabb procedúra), és 2020. december 20-án, két nagyobb munka között összeházasodtak másfél hetes szervezést követően. Amint lehet, hazalátogatnak, és szerveznek egy bulit a családnak és a magyarországi barátoknak is. A terv egyébként az, hogy a nyarat Magyarországon töltik, és Európán belül utazgatnak, de amint hűvösebbre fordul az idő, visszatérnek Balira, amit szeretnének megtartani egyfajta központnak.

 

Tegalalang Rizsföld, Bali

Anett és Loránd a Tegalalang Rizsföldet választotta az esküvői fotózás színhelyéül

Túl az Óperencián és a mainstreamen

„Szeretünk letelepedni, megismerni az adott hely kultúráját, igazi hétköznapjait, így Ázsiában utazgatva mindig annyit maradtunk, amennyit turistaként, különösebb ügyintézés nélkül eltölthettünk. Ebből a szempontból Malajzia például szuper hely, oda megérkezel, és 3 hónapot maradhatsz.” – magyarázzák. Ázsián belül egyébként, mint megtudom, nevetségesen olcsón utazhatsz: Bangkokból a tengerpartig egy 2 órás út már kb. 7 ezer forintból kihozható, és van, hogy 10-20 ezer forint közötti repülőjegy árakat is kifoghatsz országok között. Vicces, hogy pont Balin, otthonuk balkonján mesélik, de nem volt tervben, hogy a szigetet is felveszik a bakancslistájukra, és ez főleg a mainstream közhelyeinek köszönhető. Még jó, hogy volt idejük felfedezni a rejtett kincseket is.

Turistaként minimum 2, de inkább 3 hetet javasolnak, ha a járvány után az első komolyabb utad Balira vezetne (a sziget jelenleg le van zárva, és az első pillanattól szigorú intézkedéseket vezettek be, a maszkhasználat is kötelező a kezdetektől fogva), szerintük ennyi az az időintervallum, amiért már megéri ideutazni. Amit feltétlenül meg kell látogatnod Anett és Loránd szerint, az aktuális kedvencük, a reptértől mindössze egy órányira fekvő Virgin Beach. A víz kristálytiszta, a homok fehér, még hoz egyfajta érintetlen feelinget. A Bukit félsziget strandjaiért pedig lehet, hogy meg kell dolgoznod, mire átküzdöd magad a sziklákon, ami alapból sok embert távol tart. Viszont Loránd szerint panorámában verhetetlen, és szörfözéshez is tökéletes a nagyobb hullámok miatt. Ha pedig tipikus európai strandpartok vonzanak nyugodt vízzel és biztonságot adó turisták látványával, Nusa Dua számodra az ideális terep.

Leke Leke Vízesés, Bali

Ha Balin jársz, mindenképpen iktasd be a csodás Leke Leke vízesést 

Nem gyűjtögetnek többé

Amikor arról beszélgetünk, kinek mit adott az elmúlt egy év, szóba jön a változáshoz való viszonyuk. „Annyira természetes, hogy most épp itt élünk, de lehet, hogy jövő hónapban összecsomagolunk, és a sziget másik felén fogunk. Rengeteget költözünk, viszont attól a pillanattól, hogy beköltözünk valahova, otthonként tudunk tekinteni rá. Az állandó változás már egyáltalán nem okoz stresszt.” – magyarázza Anett, Loránd pedig a tárgyakhoz való ragaszkodást, vagyis ennek a totális eltűnését hozza fel. „A budapesti albérletünkben nagyon nehezen tudtunk megszabadulni bármitől is, mert Anett mindenhez nagyon ragaszkodott. Mostanra eléggé átrendeződött bennünk, mire van szükségünk, és mire nincs.” Anett például egy padlótól plafonig érő cipőgyűjteményt hagyott Magyarországon – most boldogan el van egy flip floppal, egy cipővel és egy szebb papuccsal. Nincs szüksége többre.

Minimalistának nem neveznék magukat, egyszerűen megtanultak nemet mondani a felesleges dolgokra. Ha nagyon akarnák, egy-egy bőröndbe el tudnák csomagolni a jelenlegi életüket, (kivéve a laptopokat és a kamerákat, vagyis a munkaeszközöket, amiknek külön bőrönd kell), és alig várják, hogy a totális ismeretlenben pakolhassanak ki belőle, ami egyelőre azért nem lehetséges, mert a járvány miatt a környező országok nem fogadnak turistákat. Hogy mindez irigylésre méltó és egyszerre felfoghatatlan minden kontrollmániásnak? Ez nem kérdés. Ahogy az sem, hogy felszabadító, és újra tervezésre ösztönző minden olyan embernek, aki túl sokáig zárta be magát kompromisszumok közé.

Bambusz ház, Gianyar, Bali

Nem is kell romantikusabb kuckó Gianyar hangulatos bambuszházainál

Fotók: TropicExplorers

Még több

Te Te Te