Nagyon bevállalósnak kell lenned a legújabb trendhez

Vigyázz, kész, jön 2021 legmeglepőbb trendje, és nem kér elnézést, amiért egy pillanatra eláll a lélegzeted.

Nagyon bevállalósnak kell lenned a legújabb trendhez

Hogy mi a közös Erzsébet királynőben és egy Matrjoska babában? A nagy gonddal csomózott, szebb időket látott fejkendőjük, amiről azt hitted, 70 éven alul törvény tiltja a használatát. Az a nagy helyzet, ha láttál néhány, az idei divatheteken elsuhanó modellt, jó eséllyel szúrtad ki ennek az ellenkezőjét. Fiatal, hamvas csajokat, Erzsébet királynőt megszégyenítően nagyis fejkendőkben. 2021 legváratlanabb trendje szinte a semmiből kopogtatott be, de jobb, ha már most elkezded megszokni: egyelőre még mi is furán méregetjük, de a bársonyfürdőruha és a melegítőnadrág is újra menőbb, mint valaha, szóval mindenkinek jár egy esély.

Praktikus és trendi

Amanda Hallay New York-i divattörténész professzor szerint az 50-es és 60-as években igazi jolly joker darabnak számítottak a fejkendők. Egyfelől védett a hideg ellen – micsoda meglepetés –, másfelől elrejtette a számtalan apró hajcsavarót, ami órákig pihent viselőjük tincsei között a tökéletes végeredmény eléréséhez. Ezek a kis hengerek ugyanis sokszor egész álló nap a hajukra erősítve lazultak, amit valamivel nyilván leplezni kellett. A szélmentes lakást elhagyva pedig biztosítani kellett valamivel a göndör végeredményt, ami ismét csak a kendő feladata volt.

Innen pedig már csak lépés volt, hogy a ruha anyagát és mintáját figyelembe véve hangolják szettjükhöz az új befutót az azt viselő nők, szépen lassan pedig olyan mikrotrendek is bekapcsolódtak, mint a kézitáska markolatára erősített kendő.

Újra divat a fejkendő

A New York-i divathét csak úgy hemzsegett az újragondolt kendőktől (Getty Images)

Mikor, ha nem most?

Arról persze vitatkozhatnánk egy sort, mégis mi értelme visszahozni valamit, ami a hajvasalók és hajformázók korában nem tűnik túl funkcionálisnak, Amandának viszont erről is van egy elmélete, átpörgetve a divathetek felhozatalát. „A kollekciók túlnyomó többsége jól szabott, viselhető, politikától, és sokkoló trükköktől mentes, inkább sötétebb, szezonális árnyalatokban bővelkedik. Az áll alatt megkötött kendők egy olyan korszakot és kultúrát idéznek, ami megalapozott és kevésbé komolytalan volt, mint amilyenné a nyugati világ vált a COVID-19 rémisztő megjelenése előtt, így valószínűleg a divat is rájött, hogy különösen érzékeny, megfontolt – és valljuk be –, komoly időket élünk.” – magyarázta a POPSUGAR újságírójának.

Tokióban sapkával párosítva is menő (Getty Images)

Kapaszkodj a nosztalgiába!

Roksanda Ilinčić szerb divattervező számára például, aki maga is erőteljesen emelte be kollekciójába a túlméretezett selyemkendőket, a biztonságot jelentő, nosztalgikus gyerekkort hozza vissza a kiegészítő, imádott nagyszüleivel együtt. A Diornál Maria Grazia Chiuri tervező a klasszikus mesékből merített inspirációt, Ian Griffiths pedig a brit gyökereiből táplálkozott, amikor a Max Mara számára készített kollekciót, ami csak úgy hemzsegett a virágos és geometrikus nyomatokkal tuningolt fejkendőkben. De a Versace sem akart kimaradni a nosztalgikus hátraszaltóból, és csini kendőkkel tette teljessé 70-es évekbeli sziluettjeit. Persze high fashion ide vagy oda, egy trend akkor kezd el globálisan dübörögni, ha a hírességek is rábólintanak. Kendő téren pedig pipa, pipa, és pipa ez a tétel is, hála az olyan sztároknak, mint Chloë Sevigny, Kendall Jenner, Tracee Ellis Ross vagy Raveena Aurora. Az persze más kérdés, hogy villognál-e vele a saját Instádon, szóval be is dobjuk a nap kérdését:

Menő vagy ciki?
Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Semmi sem pörög most úgy trend témában, mint:

Még több

Te Te Te