Mindent arról, hogyan NE égesd be magad egy online meetingen

Túl régóta pörögnek ahhoz az online meetingek, hogy minden bakit a technikára fogj anélkül, hogy egy reneszánszból idecsöppent időutazónak tűnnél. Kifaggattuk a Cosmo HR szakértőjét, mi számít cikinek, és mi az, amit bátran nyomathatsz.

Mindent arról, hogyan NE égesd be magad egy online meetingen

Eltelt egy év, és offline megbeszélések helyett még mindig modern szeánszokat ülünk Teams, Zoom vagy Google online meeting formájában, egymás hangja, arca, vagy néha wifi után kutatva. Sőt, valakinek kizárólag online meeting formájában van rá lehetősége, hogy levadássza élete melóját, és bebizonyítsa a leendő főnökének, ő az ideális jelölt. És ha már online meeting protokoll egyelőre nem létezik, pedig mennyivel egyszerűbb lenne, megkértük a Cosmo HR guruját, Képes Juditot, segítsen eligazodni, mi számít atomcikinek egy virtuális megbeszélésen, és mikor tűnhetsz álomkollégának.

Egy perccel se később!

Kínos, ha már 3 perccel korábban bent ücsörögsz a virtuális, ürességtől kongó meetingen, vagy érkezz úgy, mint egy randira: hatásos belépővel, 5 perccel később? Képes Judit HR szakértő határozottan az első opcióra szavaz, még akkor is, ha Zoomon mondjuk várnod kell rá, hogy a host beengedjen. Amint ez megtörtént, köszönj te, ezzel is üzenve, hogy első vagy az érkezők közül. Egy sima meetingről nem illik késni, még akkor sem, ha már ezer éve közösen dolgoztok a többiekkel, egy online állásinterjúnál pedig egy 5 percen túli késés esetén alapból bukod a melót. „Egy személyes első beszélgetésnél megengedőbbek a cégek, de online interjúnál egyből levonják a következtetést, hogy pontatlan és nem megbízható az illető. Egyszerűen elkönyvelik, hogy nem jelent meg, és nem érdekli a munka.” – hívja fel a figyelmet a szakértő.

Houston, baj van

Képes Judit szerint 2021-ben alap, hogy egy munkavállalónak (pláne tartós home office-ban) internet csörgedezik az ereiben, de azért jó, ha előre felkészíted magad, ha a technika aznap épp nem a barátod. Ha akadozik a wifi, a meeting idejére csatlakozz inkább a mobilnetedre. Ha valamiért nem jutsz be a meetingre, bár nagyon asszertív megoldásnak tűnhet végsőkig megoldáson pörögni, ne tartsd fel a folyamatot, küldj egy e-mailt vagy SMS-t, hogy technikai problémák miatt nem tudsz részt venni a mai meetingen, de az értekezlet után azonnal képbe hozod magad, és egyeztetsz az elhangzottakról az egyik kollégáddal.

Az a kínos csönd

Ha introvertált vagy, és eleve nehezen kezdeményezel beszélgetést, azért van nehéz dolgod, amíg valaki mással várakozol a többiekre az online meeting kezdetén. Ha pedig olyan típus vagy, akinek, ha jó reggelt kívánnak, legszívesebben megölelnéd a másikat, és 5 percben elmesélnéd az életedet, mert már olyan rég beszélgettél egy jót a szobád falai között, akkor kihívás egy keretek közé zárt small talk. A HR szakértő szerint ilyenkor ésszerű olyan témákat feldobni, amiből pillanatok alól ki is farolhattok, ha megjelennek a többiek, és végre elkezdődik a munka. Dicsérd meg az illető kiegészítőjét, ezzel máris kapcsolatot teremtettetek. Bejön a kolléganőd blézere? Kérdezd meg, honnan rendelte. Dobd be, milyen sorozatot láttál mostanában, amit szívesen ajánlasz, és kérdezd meg, mi mellett lazít a másik fél mostanában. Esetleg te vagy az, aki harmadikként csöppentél egy vad eszmecserébe, és nem tudod, illik-e bekapcsolódni, esetleg akkor tűnsz passzívnak, ha csendben ülsz? „Ha két ember nagyon beszélget, ne erőltesd, nem baj, ha csak megfigyelő vagy. Ha mindenáron megpróbálunk becsatlakozni, az nem sülhet el jól. Várd meg, amíg a 2 beszélgető fél szünetet tart, és azon a ponton elmondhatod a véleményedet a témában.” – tanácsolja a szakértő.

online meeting

Fotó: Getty Images/Westend61

Ha pedig első körös interjún vagy, figyelj rá, hogy pozitív legyél, ne panaszkodj arról, mennyit keresel a jelenlegi helyeden, és csak azért vagy itt, mert szeretnél egy csinosabb összeget. Ha feljön a pandémia, kerüld a politikát (ezt úgy általában kerüld egy meetingen), és mutasd meg, képes vagy átkeretezni dolgokat, és eleve pozitívan szemléled a világot, lehetőségek után kutatva. Például így: „Nehéz, hogy kicsit elszigetelve érzem magam itthon, viszont legalább többet vagyok a családommal, ki tudom magam pihenni, és a bejáráson időt spórolva hamarabb elkezdhetem a melót.”

Bocs, jött a futár!

Ki rendelt modern problémát? Na és fizetős csomagot, ami nyilván pont akkor jön, amikor a főnököd izomból magyaráz valamit? Nem kell elnézést kérned, amiért egy pillanatra ki kell ugranod, ahogy azért sem, ha eltüsszented magad, vagy mert létezel. Csak lazán, természetesen, nem kell úgy viselkedned, mint egy utolsó házimanó a Harry Potterből. Kapcsold ki a kamerát, vedd le a hangot – a 2 perc, amíg eltűnsz, nem okoz különösebb felforgást, és nem is akasztod meg a dolgot, ellentétben azzal, ha bejelented, most lépned kell, mert itt a futár, de már itt is vagy, és elnézést kérsz. Újra, meg újra. Képes Judit szerint ezek olyan dolgok, amik HR-es szemmel is simán beleférnek. Ha pedig épp te beszélsz, vagy prezentációt tartasz, akkor csak simán offold a futár hívását (a telód nyilván némítva van, igaz?), és holnap újra próbálkozik a kézbesítéssel.

Pszt!

Lenémítsd magad, ha épp úgysem te szövegelsz egy csoportos meetingen, vagy pont ezzel tűnhetsz úgy, hogy veled is csak eggyel többen vannak? Nyugi, a szakértő biztat rá, ezzel is minimalizálva a zavaró zajforrásokat – ha pedig bekapcsolódnál vagy reagálnál, eleve jelzés lesz a többiek számára, ha visszakapcsolod a hangot. Az arc nélküli, kikapcsolt kamerás megoldást viszont kerüld: ha más időt és energiát tett bele, hogy vállalhatóvá gyúrja a karantén-énjét, nem veszi ki magát jól, ha te végig a láthatatlanná tévő köpenyed alatt nyomulsz.

Ez a szobám – és a 12 macskám

A szakember egyébként kifejezetten javasolja a virtuális hátterek használatát, de ha téged alapból idegesít a műfaj, legalább egy olyan pontot válassz a lakásban, ami a kevésbé tűnik személyesnek. „Törekedj a privát szférád védelmére, és akkor is a lehető legkisebb betekintés lehetőségét add meg a kollégáidnak, ha egyébként kedveled őket.” Hiába vagy szuper a munkádban, komolytalannak tűnhetsz, ha kiderül, hogy a nappalid falán mind a 12 cicádról helyet kapott egy-egy portré. Az otthonod a tiéd, a szenvedélyedhez minden jogod megvan – ahogy ahhoz is, hogy megtartsd őket magadnak.

home office

Fotó: Getty Images/Westend61

Kell a kellék?

Hogy mikor tűnsz felkészültnek egy online meetingen, azon túl, hogy időben érkezel? Fülessel, hogy a többiek ne hallják vissza magukat, és jegyzetekkel, amikben a meeting előtt legalább 30 perccel összeírod azokat a témákat, amiket érinteni szeretnél. Egy online megbeszélésen ugyanis sosem rögtönzünk, még akkor is készülhetünk előre, ha egy közös kreatív ötletelésről van szó. És igen, mindenki tudja, hogy 24 órából 23 és felet a kedvenc mackódban töltesz, mert mások is pont így vannak ezzel, de tiszteld meg a többieket, hogy úgy jelensz meg (legalább deréktól felfelé), mintha egy átlagos, jó öreg offline munkanapon tennéd. Képes Judit egyébként is javasolja, hogy a teljes munkaidőt töltsd meló-kompatibilis outfitben, ezzel is adva a napnak egyfajta keretet. A fennmaradó időben pedig jöhet a melegítőben dagonyázás.

Rágyúrnál a karrieredre? Segítünk!

Még több

Te Te Te