Kutyakozmetikázás otthon? Profi segít, hogy büszke lehess a végeredményre

Te megtanultál fodrász, körmös és kozmetikus nélkül élni, de a kutyád bundája egyszerűen nem várhat tovább? Mester-kutyakozmetikust faggattunk ki arról, meddig mehetsz el az otthoni ápolásban, mielőtt ollóval és nyírógéppel esel neki kedvencednek.

Kutyakozmetikázás otthon? Profi segít, hogy büszke lehess a végeredményre

Egy éve ilyenkor Chris Evans, a Marvel-filmek sztárja úgy gondolta, jó ötlet a karantén kellős közepén fogni egy nyírógépet, és laikusként lenyírni kutyája, Dodger szőrét. A célig mondjuk nem jutott el, csak néhány kellemetlen kopasz foltig, és egy ígéretig az Instán: a kutyakozmetikázás tipikusan az az eljárás, amit legközelebb garantáltan profi szakemberre bíz. De hogyan tovább most, amikor fogalmad sincs, mikor látogathatsz el kedvenceddel újra a jól bevált kozmetikushoz, és ha ki is nyitnak, mikorra sikerül ténylegesen időpontot szereznetek a nagy rohamban? Szakasits Edit, a Zöld Kutya Grooming alapítója és mester-kutyakozmetikusa elárulta nekünk, mi az, amiről minden további nélkül gondoskodhatsz, hogy otthon, a káosz kellős közepén is ápoltabb legyen a kutyusod.

Szakasits Edit mester-kutyakozmetikus

Szakasits Edit mester-kutyakozmetikus (Fotó: Mosberger Róbert és tanítványai)

Állati jó rutin!

Ahogy te magad odafigyelsz a hajadra, és elképzelhetetlen számodra, hogy akár egyetlen napra is pihentesd a hajkeféd, ugyanez legyen az alapszabály hosszabb szőrű kedvenced esetében is: „A szőr borzasztó könnyen összeáll, gubancos lesz, hamar bekövetkezik, hogy csak a nyírógép segít. A legjobb, ha a napi rutinba beépítjük a fésülködést – a kutyusodnál is. Fontos, hogy testrészről testrészre haladva a szőr tövétől a szőrvégekig haladjunk a kefével az alaposan kibontott végeredményért.” – magyarázza a szakember. De csak óvatosan, ha rögtön a fürdetésig mennél, és ezzel együtt a piperepolcod kedvenc samponjáig. Ami ugyanis beválik neked, az nagyon nem megfelelő a kutyád számára. „A humán samponok és kozmetikumok az ember savas kémhatású bőrére vannak kitalálva. A kutya bőre semleges kémhatású, így nem szabad emberi hajra készült termékkel ápolni. Másrészt pedig az általános kutyasamponok elsődleges célja a szőr mélytisztítása, ami nem feltétlenül jellemző a humán samponokra.” – figyelmeztet Szakasits Edit. „Érdemes beszerezni egy általános tisztító sampont (haladóknak emellett egy szőrspecifikus sampont) és egy balzsamot. Vannak nagyon jó készítmények a piacon, minden szőrtípusra meg lehet találni a megfelelőt, érdemes kikérdezni a kozmetikust, mit ajánl. Aki pedig gyakran fürdeti otthon a kedvencét, inkább válasszon bio vagy valamilyen érzékeny bőrre ajánlott kozmetikumot, hogy ne irritálja a bőrt.”

Legyen tényleg tiszta ügy!

Fésülés, fürdetés, szárítás – apróságnak tűnhet, de ha ügyesen csinálod, tényleg simán kihúzhatja kedvenced két kozmetikázás között. Ehhez viszont fontos, hogy betarts néhány alapszabályt:

  • Mielőtt a kádban landol a kutyusod, fésüld ki alaposan a szőrét, a sampontól ugyanis csak még jobban összeáll a gubancos rész.
  • A sampont a flakonon feltüntetett hígítási arányban keverd össze vízzel, és az így keletkezett habot egyenletesen vidd fel a szőrre. Edit szerint nagyon fontos, hogy soha ne dörzsöld a sérülékeny szőrt, bánj úgy vele, mint a kedvenc, és persze legkényesebb gyapjúpulcsiddal.
  • A hatóidő letelte után alaposan öblítsd le, nyomkodd ki a vizet, és jöhet a törölköző. Ahogy a te hajszálaid is sérülnek, ha határozott mozdulatokkal dörzsölöd rajta a textilt, úgy a kutyusodnál is inkább arra használd, hogy felitasd a vizet. A hajszárítónál figyelj, hogy ne ragadj le egyetlen területnél, így biztosan nem égeted meg a kutya bőrét. „A szárításnál az a legfontosabb, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a kutya tényleg száraz a szőrtövektől egészen a szőrvégekig. Egy-egy nyirkosan hagyott terület átnedvesítheti az egész testet, megfázhat, de a nedvességtől be is gombásodhat a bőr. Egy kisebb, vékonyszőrű kutyánál (pl.: Máltai selyemkutya, Yorkshire terrier) működhet egy hajszárító, de egy többrétegű szőr (mondjuk egy Golden retriever vagy északi fajták) teljes kiszárítása nagyon hosszú idő.” – hívja fel a figyelmet rá Edit. Mivel az ilyen szőr szárítása speciális berendezést igényel, menj biztosra, és enélkül inkább hagyd a kutyakozmetikusodra. Persze vannak kifejezetten kutyák számára fejlesztett szárazsamponok, de ahogy nálunk, úgy kedvenceinknél is inkább egy gyors SOS trükk, mint valódi megoldás, ezért csak óvatosan vesd be.

hogyan szárítsd helyesen a kutyusod szőrét?(Fotó: Getty Images/Sally Anscombe)

Nyírni vagy nem nyírni?

Ha az apukád vagy a barátod haját simán meg tudod igazítani, miért ne boldogulnál egy kutyával? Bár azért vagyunk, hogy izomból építsük az önbizalmad, ez az a terep, ahol csak lassan a testtel. Szakasits Edit szerint nem azzal van a legnagyobb baj, hogy az otthoni nyírásnak általában vicces végeredménye van, hiszen a szőr visszanő, a kozmetikus pedig utólag majd kialakítja a megszokott fazont. „Nagyobb gond az, amikor a gazdi nem megfelelő nyírófejet választ, és teljesen csupaszra nyírja a kis barátját. Ilyenkor a nagyon vékony és sérülékeny bőrnek nem marad semmi, ami védené a környezeti hatásoktól. De a trimmelés is olyan ellátás, amit célszerű szakavatott kezekre bízni” – figyelmeztet Edit. A speciális technikával fájdalommentesen távolíthatóak el a szálkás vagy drótos szőrzettel élő kutyák elhalt, fakó szőrszálai. De ha nem vagy benne profi, csak kopasz lyukakat ejtesz a kutyusod bundáján, amit hidd el, egyikőtök sem akar.

Tappancs-para a covid alatt

Rendszeres kézmosás, fertőtlenítés és hidratálás – te így (is) védekezel a koronavírus-járvány ideje alatt. Viszont fontos, hogy kedvenceddel kapcsolatban se ess túlzásokba, vagy vondd meg az érzékeny talppárnáktól a tápanyagokat: „Amikor kirepedezik, már kicsit elkéstünk. Fontos, hogy folyamatosan puhán tartsuk – mancsápoló krémekkel tökéletesen karbantartható a talppárna érzékeny bőre. A koronavírus berobbanásakor sokan gondolták, hogy fertőtlenítő oldatokkal tisztítják a kutya lábát, sőt hallottunk olyanról is, hogy felületfertőtlenítőt használt a gazdi. Ez aztán kimarta a bőrt, ami kisebesedett, és hetekig kezelésre szorult. A tisztításra használhatunk direkt erre a célra kifejlesztett törlőkendőt, de egy kis langyos vízzel való tisztítás is tökéletesen működik. Utána jöhet mancsápoló, és megtettünk mindent, amire a mancsnak szüksége van.” – ajánlja a rutint a mester-kutyakozmetikus.

Minimál szett maximalistáknak

Mielőtt fejest ugrasz a webshopokba, és megpakolod a virtuális kosaradat kutyakozmetikai eszközökkel, fogadd meg a profi tanácsát, és menj biztosra: „Azt gondolom, otthoni ápolásnál maradjunk meg a kefénél és fésűnél, ne próbálkozzunk olyan eszközökkel (furminátor, coat king aljszőrkiszedő, trimmelőkés), amik tapasztalt kezeket igényelnek. Sokszor érkeznek négylábú vendégek, akiknek tönkretette a szőrét egy-egy ígéretesnek tűnő csodakütyü, majd hosszú hónapok alatt tért magához újra a szőr. Fontos, hogy tisztában legyünk vele, a szőr másodlagos szerepe a kutya ékesítése. Elsősorban nagyon nagy védelmi funkciót lát el!”

sampon, balzsam és mancsápoló kutyáknak

Groom Professional Dirty Dogs sampon gyümölcs kivonatokkal, 6000 Ft (450 ml) (petgroom.hu)
Nature’s Groom Creme Rinse With Coconut balzsam, 7000 Ft (400 ml) (petgroom.hu)
My Bulldog Cream orr- és mancsápoló krém, 2190 Ft (mybulldogshop.com)

Ha tovább fokoznád az elképzelés vs. valóság közötti szakadékot, nézz szét szakértőnk Instagramján, majd ha késztetést érzel, hogy ollót ragadj, szörnyülködj az ambiciózus gazdik #doggroomingfail hashtag alatt feltöltött karantén-merényletein.

Mert kutyából sosem elég:

Még több

Te Te Te