5 trükk, ha egyetlen délután alatt felfrissítenéd az otthonod falait

Sokkal egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabban megvan, mint egy profi festés – mi az? Hát persze, hogy a tapéta! Mutatjuk is, hogyan fogj hozzá.

A sima falat elképesztően jól fel lehet dobni némi textúrával. Gyakorlatilag mindegy, milyen anyagot mintázó tapétára esik a választásod, a lényeg, hogy adj hozzá valamit a szobához, ami megidézi a szövet, fa vagy esetleg kövek érzetét. Szerintünk a kicsit durvább, természetközelibb matériák a nyerők, mivel ezek extra mélységet adnak, plusz kevés energiabefektetéssel varázsolnak modern, elegáns környezetet bármilyen helyiségből. Ha pedig van egy érdekes falrészed (például egy kapuszerű rész), alap, hogy azt hangsúlyozd ki!

Egy viszonylag neutrális tapétával sem lőhetsz mellé. A nem hivalkodó szín és minta finom eleganciát kölcsönöz a szobának, de persze azt is belátjuk, hogy ha most attól félsz, hogy picit unalmassá válhat. Ne aggódj, ez lesz ugyanis a képes falad! Ide kipakolhatod az összes családi fotót, gyönyörű tájképeket, művészi festményeket – amit csak van. Öltöztesd fel a felületet, és rá sem fogsz ismerni. (A képes trükköt egyébként akkor is bevetheted, ha a tapétázást túl rizikósnak érzed, de mégis feldobnál egy egyhangú falat.)

Nézzünk szembe a tényekkel: egy jó minőségű fejtámla ugyan hatalmasat dob a hálószobádon, de általában nagyon drága. Egy fali matrica ezzel szemben tökéletes megoldás, ha még nem tartasz ott, hogy fejtámlás ágyba fektess be. Ezesetben a leginkább a méretre és a felhelyezésre kell leginkább odafigyelned: a matrica szélessége legyen egy picivel hosszabb, mint az ágy maga, mikor pedig felapplikálod simítsd le folyamatosan, hogy elkerüld az apró légbuborékokat. (Ez utóbbi amúgy az összes tapétánál érvényes). Dobj az ágy végébe néhány színben passzoló párnát extra dekornak és meg is van a luxushotel-fíling.

Idén minden divatos, ami természetközeli. A fenntarthatóság és a környezetvédelem egyre csak fontosabbá válik az életünkben, plusz valljuk be, meglehetősen keveset tölthettünk az elmúlt évben nem a négy fal között. Szóval ragadj meg minden lehetőséget, hogy behozd a természetet a lakásba! Ha pedig igazán megmutatnád, hogy a véredben van a lakberendezés, szavazz a tökéletes harmóniára: válassz egy monokróm színpalettát (esetünkben ez a zöld), és igazítsd ehhez a nappali összes kiegészítőjét. Így születik meg a szoba, amiről ezernyi #aesthetic-képet posztolhatsz Instagramra.

A minimalizmust 2020-ban hagytuk, 2021-ben a jelszó a minél több, minél nagyobb, ami csak a csövön kifér. Ebbe a trendbe simán illeszkedik az úgynevezett accent wall, vagyis amikor a szoba egyetlen falát hangsúlyozod ki – de azt nagyon. Jöhetnek a legmerészebb minták, a legélénkebb színek (ez utóbbi akár az egész helyiségben). A legfontosabb, hogy kitaláld, melyik falat érdemes ezzel a trükkel reflektorfénybe helyezni. Ideális esetben a szoba gyújtópontját kell megkeresned, ami alapvetően is vonzza az oda belépők tekintetét. Ha a maximalizmus a te asztalod, akkor az előző pontból inspirálódva akár még a dekor-cuccok mintáját is összekoordinálhatod a faléval – és most az sem baj, ha túlzásba esel!

Fillérekből dobnád fel a ház összes helyiségét?

Még több

Te Te Te