4 meredek teória a Titanic elsüllyedéséről, aminek elég sokan bedőltek

Ma 109 éve, hogy elsüllyedt a Titanic, az elpusztíthatatlannak tartott hajó, a körülötte keringő legendák és teóriák pedig a mai napig foglalkoztatják a netezőket.

4 meredek teória a Titanic elsüllyedéséről, aminek elég sokan bedőltek

A teljes nevén RMS Titanic óceánjáró korának leghatalmasabb ilyen hajója volt, készítői azt tartották róla, olyan mérnöki csoda, amit képtelenség elsüllyeszteni. Sajnos óriásit tévedtek! A Titanic 1912. április 10-én indult el első és egyetlen útjára, Southhamptonból előbb Queenstown-ba, majd New York-ba érkezett volna. A katasztrófa előestéjén, 1912. április 13-án a Titanic több jégjelentést kapott, de még így sem jutott el a legénységhez az összes, a távírók ugyanis túlterheltek voltak. A kapitány emiatt könnyelműen úgy döntött, nem kerülik ki a jégveszélyes vizeket, ha törik, ha szakad, időre célba juttatja az óceánjárót. Ez azért volt különösen fontos számára, mert a hajózási cégnek, a White Star-nak nagyon rosszat tett volna egy késés marketingszempontból. Így történt, hogy 1912. április 14-én – vagyis éppen ma 109 éve – a Titanic jéghegynek ütközött, kettétört, majd alig két óra leforgása alatt elsüllyedt. Sajnos mentőcsónak csak körülbelül az utasok felének jutott, ráadásul sokat közülük félig üresen eresztettek a vízre. A később nyilvánosságra hozott adatok szerint 1503-an vesztek oda, közülük a legtöbben a legénység tagjai voltak és/vagy férfiak. Mivel a White Star sokáig titkolózott, illetve a roncsok a tengerfenéken megközelíthetetlenek voltak, számos legenda terjedt el arról, miért süllyedt el az elsüllyeszthetetlennek hitt Titanic. Összeszedtük a legdurvábbakat!

Nem jéghegy, hanem egy másik hajó volt?

Elképzelhető, hogy a tragédia éjszakáján a Titanic közelében volt egy Samson névre keresztelt norvég hajó, ami azonban nem sietett a túlélők segítségére. A hajó első tisztje, Henrik Bergethon Næss 1962-ben, nem sokkal a halála előtt azt nyilatkozta, valóban ott voltak, de aznap éjjel illegális fókavadászatot tartottak. Amikor meglátták a vészjelzéseket, azt hitték, lebuktak, ezért menekülőre fogták. Emiatt terjedt el az a népszerű teória, hogy valójában a Titanic nem jéghegynek ütközött, hanem a Samsonnak. Ezt erősítette meg, amikor az egyik tiszt később azt mondta, először vitorlának nézte a jéghegyet, csak később látta meg, mi okozta valójában a hajó sérülését. A túlélők azonban nem láttak másik hajót, mind egyöntetűen jéghegyről számoltak be.

Megjövendölték?

Morgan Robertson könyve, A Titan végzete 1898-ban jelent meg, ebben pedig az emberiség leghatalmasabb és legcsodálatosabb hajójáról ír, amit mindenki elsüllyeszthetetlennek hisz. A hajó neve Titan, ami kísértetiesen hasonlít a Titanic nevére, ráadásul a sztori szerint egy hűvös áprilisi éjszakán jéghegynek ütközik és elsüllyed. Még az is stimmel, hogy a mentőcsónakok hiánya miatt nagyon sokan halnak meg! Az erre fogékonyak emiatt szentül hiszik, a Titanic katasztrófája előre meg volt írva…

El volt átkozva

Egy időben elterjedt nézet volt, hogy a Titanic azért süllyedt el, mert átok ült rajta. A White Star ugyanis egyik hajóját sem keresztelte meg, így az óceánjárót sem. Később azt is mondták, egy vallási szekta építette és azért kapta a 390904 sorozatszámot, mert az hasonlít az angol “NOPOPE” vagyis “NINCSPÁPA” szövegre. Anti-katolikus támadásnak hitték, úgy gondolták, maga Isten süllyesztette el.

Egyiptomi múmia a fedélzeten

Az egyik legmeredekebb sztori azt állítja, a Titanic magával vitt az útra egy egyiptomi múmiát, akinek ráadásul a Hajósüllyesztő volt a beceneve. A múmia korábban már sokszor gazdát cserélt, amikor pedig az óceánjáróra került, működésbe lépett az ókori átok. Nyilván nem lepődsz meg azon, hogy nem volt a fedélzeten semmilyen múmia…

Forrás: Titanic Wiki

Az 1997-es moziverzió égett be nálad? Akkor jöjjön néhány érdekesség filmről:

Még több

Te Te Te