Most akkor menő vagy ciki posztolni, miután beoltottak?

Mert most már arra is van etikett, hogyan oszd meg a közösségi médián a nagy hírt: végre megkaptad a vakcinát!

Most akkor menő vagy ciki posztolni, miután beoltottak?

Végre hozzád is elért a lista, jött a hívás, hogy mehetsz az első oltásodraNyilván elképesztően izgatott vagy, hiszen a vakcina beadásra nem is fájt annyira, mint hitted és már csak egyetlen lépésre vagy attól, hogy teljesen védett legyél. Ez egyértelműen ünnepi szelfiért kiált, nem? Még jó, de azért nem mindegy mit és hogyan posztolsz – de ne aggódj, segítünk.

Kérj beleegyezést

Az orvosod lehet, hogy boldogan belenéz egy pillanatra a telód kamerájába, miután beadta a szurit, sőt az is lehet, hogy az is rendben van neki, ha oltás közben lősz egy szelfit (legalább addig sem a tűtől parázol-alapon). De mindenképpen vedd figyelembe, hogy az egészségügyi dolgozók a végsőkig hajszolják magukat azért, hogy minél hamarabb minél több védett páciens legyen. Úgyhogy, ha mindenképpen ragaszkodsz a fotóhoz a rendelő közepén, kérd előtte a doki beleegyezését. Aztán ha ez még Instára is kikerül (mert nyilván kikerül), akkor a dupla beleegyezés alap.

Ne oszd meg a vakcina kártyád

Ha már a védettségi igazolványod is megkaptad (szuper!), azt semmiképpen se pakold ki a netre, mert hát rengeteg infót meg lehet így rólad tudni. Szóval bárki, aki láthatja az Instagram-posztjaidat, egy vakcina kártyával pózolós képről azonnal megtudja, hogy mi a teljes neved, mikor születtél, milyen védőoltást kaptál és pontosan hol. Ezek a részletek könnyen felhasználhatók kamu igazolványok gyártására. Jaj.

Maszkot fel!

A kötelező poszt-vakcina szelfi elmaradhatatlan felszerelése az oltás helyét védő tapasz mellett egyértelműen a maszkod. Mert hát a nagy lelkesedésben már rögtön az utcán el akarod készíteni azt a képet, és ott persze tilos levenni. De ezzel együtt a követőidben is lerombolhatsz mindenféle tévhitet, miszerint az első szuri után már le is kaphatod a maszkot. Ez sajnos nem így van, csak akkor hagyhatjuk el biztonságosan a maszkokat, ha már elértük a nyájimmunitást, de ez addig nem fog megtörténni, amíg legalább a társadalom 70-80%-át be nem oltották.

Ne magyarázkodj

Nagyon fontos, hogy az emberek megnyíljanak akár a közösségi média felületeken is a különböző mentális vagy fizikai problémáikról – a láthatóság fontos az ítélkezés elleni harcban. De ha valamilyen alapbetegség miatt hamarabb kerülsz sorra a barátaidnál, ne érezd úgy, hogy muszáj elmondod nekik mindent, hogy igazold a vakcina-szitut. A helyzet az, hogy senkinek semmi köze hozzá!

Minden fontos infó a koronavírusról és a vakcináról itt:

Még több

Te Te Te