Két zsebkendőből divatforradalom – 111 éve hordunk melltartót!

Több, mint 100 éves a modern melltartó, ennek alkalmából pedig megvizsgáltunk mindent IS, amit tudni lehet róla – spoiler: régebb óta létezik, mint hinnéd!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Két zsebkendőből divatforradalom – 111 éve hordunk melltartót!

A ruhadarab, amit néha börtönnek, néha pedig a legszexibb éned szimbólumának érezhetsz – a melltartó minden lány ruhatárának alapdarabja. Kezdetben a nők felszabadulását jelentette, később mégis az elnyomás jelképévé vált. A legelső modern darab háromszög formában született meg 1910-ben Caresse Crosby kreativitásának köszönhetően – aki ma, április 20-án lenne 130 éves.

Tű, cérna és egy kis lázadás

A legenda szerint, Caresse – akkoriban még Mary Phelps Jacob, becenevén Polly – 19 évesen egy este az amerikai társasági szezon debütáns báljába készülődött. A korszak öltözködési szokásainak megfelelően halcsonttal merevített fűzőt vett fel a kedvencévé vált selyem estélyi ruhája alá. Csakhogy a mély dekoltázsú ruhából kikandikált a fűző, ami ráadásul előnytelenül összepréselte a melleit (a Bridgerton óta pedig mi is tudjuk, hogy az ilyen bálokon a jó megjelenésen áll vagy bukik MINDEN), így Polly húzott egy váratlant, és dobta a fűzőt. „Hozd ide két zsebkendőmet és néhány rózsaszín szalagot…És tűt meg cérnát” – kérte a szobalányát, Marie-t, majd készített egy stílusos melltartót, ami szabad mozgást és pont tökéletes dekoltázst biztosított neki. A bálon persze hatalmas sikert aratott: később minden lány tudni akarta, mégis miért volt ennyire felszabadult, utána pedig ők is szerettek volna egy ilyen könnyű és kényelmes darabot.

Melltartótörténelem: Caresse Crosby melltartója

Az első bejegyzett melltartó, amit Caresse Crosby készített. (Fotó: Profimedia – Red Dot)

Polly megérezte, hogy ebben még nagy biznisz lehet, mivel a többi akkori fűző még messze nem olyan fazonú volt, mint amilyet az amerikai lány varrt a bál előtti kapkodásban. Még az úgynevezett reformfűzők is, amiket olyan meghatározó tervezők új, emelt derékvonalú, kényelmesebb ruhái alá készítettek, mint Paul Poiret vagy Lucile –, amolyan crop top-szerűen rövidebb, a derekat már nem, csak a melleket összehúzó, ám még nem igazán komfortos szabású darabok voltak. Így Polly szabadalmaztatta a designt.

1922-ben már saját vállalkozása volt, immár Caresse Crosby néven, a Fashion Form Brassière Company, amely merevítő nélküli melltartókat gyártott. Csakhogy nem igazán indult be úgy a bolt, ahogy azt remélte – második férje, Harry Crosby nagy örömére, aki meggyőzte Caresse-t, hogy adja fel és zárja be a cégét. A szabadalmat végül a Warner Brothers Fűző Vállalat (egy másik Warner Brothers) vette meg 1500 dollárért, majd 30 év alatt több, mint 15 millió dollárt keresett vele.

A modern melltartó nem is olyan modern?

„Sokan azt hitték, hogy tényleg a fűzőviselet elmúltával jött el az az időszak, hogy a nők – a fűzőhöz képest – kényelmes melltartót hordjanak. Ugyanakkor voltak arra utaló források, és a logika is azt diktálja, hogy a fűző megjelenése előtt már létezett olyan ruhadarab, ami a mellek tartására szolgált. Aztán egy nagyon érdekes lelet be is bizonyította a divattörténészek sejtését – leplezi le a melltartó valódi eredetét dr. Szatmári Judit Anna, divattörténész. – Egy ausztriai kastély 2008-ban kezdődött feltárása során a padlóba falazva találtak több ezer töredékes tárgyat, köztük sok textildarabot, és néhány nagyon érdekes lenvászonból készült fehérneműt: ingeket, alsónadrágokat és melltartókat is. Mindez egy 15. századi átépítés során került oda, de a régészek csak akkor váltak biztossá a felfedezésük valódiságában, amikor szénizotópos vizsgálat is bebizonyította, hogy a tárgyak valóban az 1400-as évekből származnak. Ráadásul nemcsak, hogy úgy néznek ki ezek a melltartók, mint amit ma is hordunk, de még a kosár is hasonlóan szabott volt.”

Melltartó történelem: 15. századi lelet

Profimedia – Red Dot

De akkor miért nem a 15. századnak tulajdonítottuk eddig is a melltartó feltalálását? A szakértő szerint egész egyszerűen elfelejtődött, hogy létezett.

Viszlát, fűző!

„A 16. századtól a fűző töltötte be a mell tartásának funkcióját: volt, hogy lapította, volt, hogy felemelte, volt, hogy formázta a melleket. Azt tudni kell, hogy nem a 20. század elején jelent meg először a kényelmesebb öltözködés igénye, a klasszicizmus hatására Jane Austen Angliájában az empire divat korszakában is legfeljebb csak rövid kis mellényke-szerű fűző volt a ruhák alatt, majdnem olyan, mint egy melltartó. A fűző azonban 4 évszázadon át alapdarab maradt, és csak akkor erősödött a nőkben a vágy a fűző elhagyására, amikor a 19. század végére egyre közeledtünk a modern életmód felé” – magyarázza dr. Szatmári Judit

Melltartó történelem: fűzők

Profimedia – Red Dot

Amikor hazaérsz egy hosszú nap után, az első dolgod lekapni a melltartód? Képzeld, ha te a melleid kínzóeszközének érzed ezt, milyen lehetett anno a fűző?! A nőket ez a ruhadarab megkötötte és gátolta a szabad mozgásban, így a 19-20. században abszolút az elnyomás jelképévé vált; ez testesítette meg mindazt, amiben egyenlőtlennek érezték magukat, mint például a tanulásban, a munkában és úgy általában abban, hogy nem lehetnek a férfiakkal egyenjogú tagjai a társadalomnak. Hogy ebből az alárendelt pozícióból kitörhessenek, az öltözék megreformálása is elengedhetetlen volt. Ezt támogatták többek között az 1848-ban alakult angol művészcsoport tagjai, a preraffaeliták, akik újra felfedezve a 16. század előtti művészet és ezzel a természetes női test szépségét, az általuk tervezett művészruhák alatt teljesen elhagyták a fűzőt. A változás szelét pedig már bőven lehetett érezni a 20. század fordulóján. Ebből merített kreativitást és bátorságot Caresse Crosby, mikor a bál előtt készített magának melltartót. A fűződivatnak pedig már csak néhány éve maradt: az első világháború végleg felszabadította a nőket a kényelmetlen alsóruha alól.

Zsebkendőtől a push-upig

A divattörténet során egy-egy korszakban általában egyetlen fazon volt a meghatározó melltartó, amit minden nő hordott, akár előnyösen állt neki, akár nem. A kezdeti, zsebkendőből született háromszög formájú trend – ami a ’20-as évek után visszatért a ’60-as –70-es évekre is – elsősorban a kis mellű lányoknak kedvezett, míg a köztes időszak dekoltázs-hangsúlyos fazonjaival a nagyobb méretű nők jártak jól.

A viharos húszas évek és a Pin-up lányok

Az 1920-as években a melltartókat a „minimizer hatás” jegyében tervezték – tudtuk meg a Triumph Training Coordinatorától, Melinda Morrisontól –, ami optikailag kicsinyítette a melleket, ez az évtized fiús testalkatú nőideálja miatt alakult így, a trend pedig még a ’30-as években is folytatódott. A ’40–’50-es években viszont a dekoltázs és a mellek kerülnek fókuszba, nem kis részben köszönhetően a bikininek, illetve a Pin-up lányok rendkívül mély dekoltázsának – ezért az ’50-es évek trendje a melleket hangsúlyozó, csúcsos formájú melltartók voltak.

Melltartótörténelem: bikini

Profimedia -Red Dot

Melltartóégetés a hatvanas években

A nőket erősen tárgyiasító ’50-es évek után a következő évtized a női test autonómiájáért való küzdelemről szólt. A szexuális forradalommal megtámogatott feminista mozgalmakhoz kapcsolódik a melltartóégetés városi legendája, ami „egy 1968-ban történt eset volt egy tüntetésen, és a feministák nem is égették el a melltartóikat, csupán levették őket és szimbolikusan belerakták egy szemetesbe. Később pedig – néhány visszaemlékezés alapján – az felgyulladt.” Az elnyomás elleni valódi küzdelem inkább – ahogy a fűző esetében is láttuk – a melltartó teljes elhagyásában mutatkozott meg.

Sportos hetvenesek

A fitt csajok egészen a ’70-es évekig küzdöttek a sima melltartóikkal edzés közben, és ahogy a fűző kiiktatásához, úgy a sportmelltartó feltalálásához is kellett a női kreativitás. Lisa Lindahl és testvére, Victoria Woodrow megunták az edzés utáni fájdalmat a melleikben, a kipirosodást és a folyton elszakadó pántokat. Így sok kísérletezés után, 1977-ben megjelent az általános sportoláshoz használható „atléta melltartó”.

Girl power a nyolcvanas-kilencvenes években

A ’80-’90-es években a power women korszaka köszöntött be: karrier és önmegvalósítás, meg persze fricska a férfiaknak. Ez utóbbi legemlékezetesebb mozzanata természetesen Madonnához köthető, aki domináns csavarral hozta vissza az ’50-es évek kúp alakú melltartóját 1990-ben, amit Jean-Paul Gaultier tervezett neki. Az évtizedben pedig újabb hatalmas mérföldkőhöz érkezett a melltartó-történelem: ekkor találták fel a push-up fazonokat. A legikonikusabb ilyen darab az úgynevezett Wonderbra volt 1994-ben, amit ezúttal nem Madonnával, hanem Eva Herzigová szupermodellel reklámoztak.

Melltartó történelem: Madonna

Profimedia – Red Dot

Egy korszak vége?

„A pandémia szerintem kétféle hatással lehet az öltözködésre, így a melltartóviseletre is – tűnődik el dr. Szatmári Judit a melltartó jövőjéről. – Az egyik véglet abból fakad, hogy egyre kevésbé szeretnének az emberek kényelmetlenséget elviselni, a melltartó pedig alapvetően kényelmetlen, ezért megvan rá az esély, hogy egyre kevesebbet fogjuk hordani. Ám maga a ruhadarab nyilván nem fog eltűnni, mert sok nő számára szükséges, így gardróbjának elengedhetetlen tartozéka. A másik irány, amit el tudok képzelni, az a szexi melltartók népszerűvé válása: mert lehet, hogy ha nincs túl sok inger házon kívül, akkor az ember házon belül próbálkozik.”

Még több fun factet a divatról erre találsz:

Címkék: divat melltartó melltartó fazonok melltartó történelem push-up melltartó sportmelltartó

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Ezeket a desszerteket már 1000 forint alatt is lazán kihozhatod

Ezeket a desszerteket már 1000 forint alatt is lazán kihozhatod

Mindig jól jönnek a filléres receptek? Akkor ne menj sehová, mert most megmutatjuk a legjobbakat 1000 forint alatt.

CV-től a melóig – 10 tipp egy profi HR-estől, hogy biztosan te kapd meg a munkát

Az álláskeresés elképesztően finom műfaj, de ha ügyesen csinálod, márpedig mi azon vagyunk, hogy senki se söpörhessen le a pályáról, sikerül megszerezned álmaid munkáját. És fizuját, plusz feltételeit!

„Csak a saját jóváhagyásodra van szükséged” – 8 inspiráló nő, akik milliók életét változtatják meg

Fiatalok, okosak és a legjobb úton járnak ahhoz, hogy megváltoztassák az egész világot. Ezek a női példaképek mind elképesztően sokat tettek le az asztalra, ezért jó, ha megjegyzed a nevüket.

Pihend ki magad az este legjobb filmjeivel

Vasárnap estére már tényleg teljesen kipörögted magad? Akkor itt az idő, hogy megpihenj a tévé előtt és megnézz egy szuper filmet! Mutatjuk a legjobbakat!

Ezekkel a filmekkel tökéletes lesz a szombat estéd

Elég volt az egész heti pörgésből? Akkor kapcsolódj ki egy szuper filmmel, mutatjuk a mai legjobbakat!

Ezekkel az olcsó és finom vacsikkal bárkit levehetsz a lábáról

Gondban vagy, mi legyen ma a vacsi, ami olcsó is, finom is, és nem is túl bonyolult? Garantáljuk, hogy a következő receptekkel szerezhetsz néhány jó pontot.

4 módszer, amivel azonnal jobban érzed magad

Nehéz volt a heted, megbántott valaki, vagy pillangók helyett egyszerűen denevérek röpködnek a gyomrodban a stressztől? Van 4 módszerünk, ami villámgyorsan segít.

6 trükk, hogy gyorsan és könnyen környezettudatosabb legyen az otthonod

A környezettudatos otthon megteremtése sokkal egyszerűbb, mint hinnéd, néhány apró változtatással is rengeteget tehetsz a fenntarthatóbb életmódért.

A legfinomabb tésztaételek, ha már hiányzik Olaszország

Ha nem tudsz ellenállni a legfinomabb olasz tésztaételek csábításának, egyszerűen dobd be magad és csempészd be otthonodba a nyár és Itália ízeit receptjeinkkel!

Kösz, Covid – Egy érettségiző lány nyílt levele

Te is nagyon szorítottál az érettségizőknek? Nem is tudod, mekkora szükségük volt rá! Idén sokkal nehezebb dolguk volt, mint eddig bármikor, Lili pedig elmesélte, hogy miért.

6 egyszerű trükk, amitől a pizzád olyan lesz, mintha profi készítette volna

Jó és finom pizzát készíteni nem nagy ügy, ha betartasz néhány aprócska jó tanácsot. Légy résen, mert most eláruljuk a titkot!

4 egyszerű Nutellás desszert, ha AZONNAL finomságra vágysz

Imádod a Nutellát? Mutatunk 4 egyszerű és villámgyors receptet, hogy a legtöbbet hozd ki a krémes finomságból!

Megvan a tökéletes palacsinta receptje!

Ne is keresd tovább, mert mutatjuk a receptet, amivel tökéletes palacsintát készíthetsz!