Készíts angol teát úgy, mint a profik

Ma van a British National Tea Day, vagyis az angol tea nemzeti világnapja. Ismerkedj meg közelebbről a hagyománnyal és csatlakozz a teafüggő britek cuki ünnepéhez!

Készíts angol teát úgy, mint a profik

Biztosan te is hallottad már, hogy az angolok kedvenc forró itala nem a kávé, hanem a tea, azon belül is a “british tea” vagyis az angol tea. Imádatuk olyan határtalan, hogy naponta kb. 165 millió csészével töltenek belőle országos szinten, éves szinten pedig 60 milliárd csészényit fogyasztanak a szigetországban. Döbbenetes számok, igaz?

Ennek fényében talán már nem is hangzik olyan furán, hogy a briteknél a teának saját ünnepnapja van, április 21-e a British National Tea Day, vagyis a Brit Nemzeti Tea Nap.

Kezdődjön a feszTEAvál!

A mai napon tehát egész Nagy-Britanniában a teát – meg persze Erzsébet királynőt – ünneplik, valószínűleg még a szokásosnál is több fogy belőle. A frissen kinyitott teraszokon ezúttal nem a sörök hódítanak majd, hanem ez a hagyományos és klasszikus ital. Ha szeretnél beszállni az ünneplésbe, nem kell mást tenned, mint 10 percre elvonulni a világtól egyedül vagy pár baráttal, tölteni egy csészével ,és elmajszolni mellé néhány kekszet, sütit. Persze a szelfi se maradjon el, a képhez pedig használd a #NationalTeaDay vagy a #BritishNationalTeaDay hashtageket.

Így készítheted el az igazi angol teát:

  • Forralj vizet!
  • Melegítsd meg a teás kannát!
  • Tedd bele a teafiltereket és a forró vizet!
  • Használj teamelegítőt, hogy a kanna ne hűljön ki olyan könnyen!
  • Körülbelül 5 perc után szűrd le a teát!
  • Töltsd csészébe a teát!
  • Önts hozzá egy evőkanál tejet, majd adj hozzá egy teáskanál cukrot – de ne többet!

Ezt fogyaszd mellé:

English Tea kekszecskék:

Hozzávalók:

  • 2 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1/2 csésze vaj
  • 3/4 csésze porcukor
  • 1/4 csésze hideg tej
  • 1 tk vanília aroma

Elkészítés:

Keverd össze egy tálban a száraz, egy másikban pedig a nedves hozzávalókat. Ha van aprítód otthon, akkor töltsd bele a két keveréket és mixeld pár percig, így a tészta hamar sütésre késszé válik. Ha nincs, alaposan gyúrd össze, majd hagyd egy kicsit pihenni. Lisztes felületen nyújtsd ki a tésztát félujjnyi vastagságúra, majd egy pohár szájával szaggasd ki egyenként a kekszeket. Tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe és süsd 180 fokon 10-15 percig őket, míg szépen meg nem barnulnak.

Cosmo-tipp: Ha tovább szeretnéd bolondítani a kekszecskéket, akkor adj a tésztához csokidarabokat is, vagy mártogasd őket olvasztott étcsokoládéba.

Egy kis történelem

A britek a 18. század óta Európa legnagyobb teafogyasztói, ez a mai napig semmit nem változott. Kezdetben azonban nem ihatta mindenki, a gazdagok, nemesek kiváltsága volt, amolyan úri mulatság. Az 5 órai tea elit helyeken és közösségekben még mindig létezik, II. Erzsébet királynő például minden délután, pontban ekkor fogyaszt el egy csészével.

Ha keksz helyett valami még édesebbre vágysz:

Még több

Te Te Te