Oscar-rekorderek: ismerd meg a legfiatalabb, a legidősebb és a legpechesebb jelölteket

Volt, akit már nyolc évesen Oscarra-jelöltek, míg más 82 évesen vihette haza a díját. Mutatjuk kik azok, akik végérvényesen beírták magukat az Oscar történetébe!

Oscar-rekorderek: ismerd meg a legfiatalabb, a legidősebb és a legpechesebb jelölteket

Igaz ugyan, hogy a koronavírus-járvány miatt az idei díjszezon kicsit késve indult, de már nem kell sokat várnunk, hogy elkezdődjön a 93. Oscar-díjátadás. Az idei jelöltek listáját március 15-én tették közzé, maga a gála pedig az amerikai keleti parti idő szerint április 25-én este nyolc órakor kezdődik – vagyis a mi időzónánk szerint 26-án éjjel kettőkor.

Hollywood legfontosabb estéjének tiszteletére a következőkben összegyűjtöttünk néhány meglepő érdekességet és rekordot a díjátadó kilenc évtizedes történetéből.

A legtöbb Oscar-díj egyetlen este alatt

Egészen a 2020-as Oscarig Walt Disney volt az, aki egy este alatt a legtöbb díjat bezsebelhette. Disney 1954-ben Az élő sivatag című filmjéért hazavihette a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat, de mellette megnyerte a  legjobb rövid dokumentumfilm díját is a The Alaskan Eskimo című filmért, a legjobb rövid rajzfilm díját a Toot Whistle Plunk and Boom című rajzfilmért, végül pedig a  legjobb kéttekercses rövidfilmnek járó díjat a Medveország című filmjéért. Ezt a bámulatos teljesítményt tavaly az Élősködök című film rendezője, Bong Joon-ho tudta megismételni, aki az Élősködőkért megkapta a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb rendező, a legjobb nemzetközi játékfilm és az este legrangosabb kitüntetését, a legjobb filmnek járó díjat is.

Oscar rekorderek: Bong Joon-ho

Getty Images/Kevork Djansezian

Martin Scorsese az Oscar-történelem legtöbbször jelölt élő rendezője

Bár a tavalyi évben nem vihetett haza díjat Az ír rendezőjeként, a jelöléssel így is rekordot döntött. Scorsese összességében kilenc jelölést kapott a karrierje során: a Dühöngő bika, a Krisztus utolsó megkísértése, a Nagymenők, a New York bandái, az Aviátor, A tégla, A leleményes Hugo, A Wall Street farkasa és Az ír című filmjeiért. Egészen meglepő, de a kilenc jelölésből csak egyet tudott díjra váltani, 2007-ben A tégláért kapta meg az Oscart.

Oscar rekorderek: Martin Scorsese

Getty Images/Michael Caulfield

A legendás zeneszerző, John Williams kapta az Oscar történetében a legtöbb jelölést

Összesen 52 jelölést kapott, és öt alkalommal haza is vihette a díjat: a Hegedűs a háztetőn, A cápa, az E. T., a földönkívüli, a Schindler listája és a Csillagok háború című filmek zenéjéért.

Szintén John Willliams az egyetlen, aki hét különböző évtizedben is ott volt a jelöltek listáján

Az 1968-as Valley of the Dolls című film óta minden évtizedben kapott legalább egy jelölést.

Oscar rekordok: John Williams

Getty Images/ Bettmann

Christopher Plummer volt a legidősebb, akit valaha is jelöltek Oscar-díjra – és a legidősebb, aki valaha nyert.

82 éves volt, amikor a Kezdők című filmért elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó díjat és 88 éves volt, amikor A világ összes pénze című filmért jelölést kapott. A legendás színész 2021 februárjában, 91 évesen hunyt el.

Oscar rekorderek: Christopher Plummer

Getty Images/Jason Merritt

A 8 éves Justin Henry volt a legfiatalabb, akit valaha is Oscar-díjra jelöltek

Az 1979-es Kramer kontra Kramer című filmben nyújtott alakításáért kapta meg a jelölést. Justin most 49 éves és hébe-hóba elvállal egy szerepet.

A legfiatalabb Oscar-győztes mindössze 10 éves volt

A 10 éves Tatum O’Neal az 1974-es Papírholdban nyújtott alakításáért vihette haza a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat. A filmben egyébként az apjával, Ryan O’Nealal együtt játszott.

Shirley Temple 6 évesen nyert

De legfiatalabb nyertes valójában Shirley Temple volt, aki 6 évesen 1935-ben elnyerte az Academy Juvenile Awardot tehát az Akadémia Fiatalkorúak Díját. Ez a kategória azóta már nem létezik.

Oscar rekorderek: Tatum O'Neal

A legfiatalabb Oscar-győztes, Tatum O’Neal (Fotó: Getty Images/Hulton Archive)

A legtöbb díjat bezsebelő filmek

Három film is felkerült erre a listára: az 1959-es Ben-Hur, az 1997-es Titanic és a 2003-es A Gyűrűk Ura: A király visszatér. Mindhárom 11 díjat nyert.

A legtöbb jelöléssel büszkélkedő filmek

Ezt a címet is három film érdemelte ki: az 1950-es Mindent Éváról, az 1997-es Titanic és a 2016-os Kaliforniai álom. Mindhárom 14 jelölést kapott, ebből a Titanic 11-et tudott díjra váltani, a másik kettő pedig 6 díjat vihetett haza.

Meryl Streep az Oscar-történelem legtöbbet jelölt színésze

A karrierje során 21 jelölést kapott és háromszor tudott nyerni. Díjat kapott a Sophie választása,  A Vaslady és a Kramer kontra Kramer filmekben nyújtott alakításáért.

Oscar rekorderek: Meryl Streep

Getty Images/Steve Granitz

Walt Disney pedig az abszolút csúcstartó, ő gyűjtötte össze a legtöbb díjat és jelölést

22-szer nyert és 59-szer volt jelölve. És ő volt az is, aki egy este alatt a legtöbb díjat be tudta zsebelni.

Katharine Hepburn az egyetlen színész, aki négyszer el tudta nyerni az Oscart

Hepburn 1933-ban, 1967-ben, 1968-ban és 1981-ben is nyert a Morning Glory, a Találd ki, ki jön vacsorára, Az oroszlán télen és Az aranytó című filmekért. Érdekesség, hogy soha nem vett részt a díjátadón, ezért egyik díját sem vehette át személyesen.

Hattie McDaniel volt 1939-ben az első fekete színész, aki Oscar-díjat nyert

A legjobb női mellékszereplő díját vihette haza az Elfújta a szél című filmért, amelyben Mammyt alakította.

Oscar rekorderek: Hattie McDaniel

Getty Images/ Bettmann

A legbalszerencsésebbek

Peter O’Toole az a színész, aki úgy gyűjtötte össze a legtöbb Oscar-jelölést, hogy egyet sem tudott díjra váltani. Nyolcszor jelölték, de egyet sem nyert meg, mígnem 2003-ban az Akadémia egy tiszteletbeli Oscarral meg nem jutalmazta. A színész eleinte nem akarta elfogadni, mivel mint mondta, még mindig versenyben van és szeretné, ha egy szerepe miatt tüntetnék ki. Végül mégis belement és részt vett az átadáson is.

Mellette Glenn Close az, akit szintén nyolcszor jelöltek, eddig mindhiába. De reménykedhetünk benne, hogy idén megszakad a pechsorozata és a Vidéki ballada az amerikai álomról című filmjéért végre megkapja az Oscart.

Oscar rekorderek: Glenn Close

Getty Images/ Frazer Harrison

Készülj velünk az idei Oscarra:

Még több

Te Te Te