3 egyszerű étel, amiben rengeteg a D-vitamin

A D-vitamin elképesztően fontos a szervezet számára, ha immunerősítésről van szó. Ha szeretnél belőle egy kicsit többet bevinni, mutatjuk, milyen ételekben van belőle a bőven!

3 egyszerű étel, amiben rengeteg a D-vitamin

D-vitaminból alapvetően a napsugarakkal tudunk bevinni a legtöbbet, de ételekkel és táplálékkiegészítőkkel is ügyelhetsz a megfelelő szintjére. Valójában amúgy nem is vitaminról van szó, hanem egy hormon előanyagáról, amely a kalcium felszívódásáért felelős. Utóbbi pedig a csontok számára nélkülözhetetlen. Ennek ellenére a D-vitamin hiánya komoly betegségekhez vezethet, nőhet az esélyed a szív-, és érrendszeri megbetegedésekre, sőt a teherbeesésre is negatív hatással van. Egy átlagos felnőtt igénye napi 1500-2000 nemzetközi egység: ezt ugyan csak táplálékkal nem lehet bevinni, de érdemes odafigyelni arra, hogy D-vitaminban gazdagon táplálkozz.

Vajban sült fűszeres lazac – 600 NE/100 gramm

Hozzávalók:

  • 1,5 kg filézett lazac
  • 1 db citrom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 150 g vaj
  • majoránna
  • színes bors keverék
  • 2 kk só
  • sütőpapír

Elkészítés:

Tisztítsd meg a lazacot, majd vágd fel 5 centis szeletekre. Tedd a halszeleteket egy nagyobb edénybe és jöhet a fűszerezés. Kezdd a sóval, alaposan dörzsöld bele a halba. A citrom levét öntsd a szeletekre, a reszelt héjával pedig egy kicsit masszírozd be. Fokhagymanyomóval zúzd össze a fokhagymát, és mehet az is a halra. Végül szórd rá a majoránnát. Vegyél elő egy mélyebb tepsit, tegyél bele sütőpapírt. Vajjal kend át. Bőrével lefelé tedd rá a halszeleteket, a tetejét is kend meg vajjal, majd szórj rájuk borsot. 210 fokon süsd 20 percig.

Shiitake gomba ragu – 100 NE/100 gramm

Hozzávalók:

  • 300 g barna csiperkegomba
  • 100 g shiitake gomba
  • 500 g csiperkegomba
  • 100 g erdei gomba
  • 2 ek étolaj
  • 2 ek hagymakrém
  • 1 tk fokhagymakrém
  • 1 dl fehérbor
  • 1 ek petrezselyemzöld

Elkészítés:

Mosd meg a gombákat, majd szeleteld fel őket. Forrósítsd fel az olajat egy serpenyőben, tedd bele a hagymakrémet is. Öntsd bele a bort, főzd el egy kicsit a levet, majd tedd bele a gombát is. Sózd, borsozd. Főzd krémesre a ragut, majd a végén szórj a tetejére petrezselyemzöldet.

Tojáskrém, töltött tojás – 20 NE/100 gramm tojássárgája

Hozzávalók

  • 10 db tojás
  • 180 g natúr vajkrém
  • 2 ek tejföl
  • 1 ek majonéz
  • 1 tk mustár
  • 1 kk só
  • 1/2 kk fokhagymapor
  • bors
  • 1 kk citromlé
  • snidling
  • pirospaprika
  • petrezselyem

Elkészítés:

Főzd keményre a tojásokat, majd mártsd őket hideg vízbe és gyorsan pucold meg. Felezd meg őket, a fehérjéket tedd egy tálcára, a sárgáját pedig egy edénybe. A sárgájához add hozzá a majonézt, mustárt, vajkrémet, tejfölt és citromlevet, majd botmixerrel krémesítsd. Ezután jöhetnek a fűszerek ízlés szerint. 1 órát pihentesd a hűtőben, majd töltsd a krémet zsákba és nyomd a fehérjékbe.

Nem hagyunk receptek nélkül:

Még több

Te Te Te