5 mérgező növény, amit tilos a hálószobában tartani

Hiába nagyon szépek, semmiképpen nem teheted őket a hálószobádba, ha jót akarsz magadnak! Azt is eláruljuk, miért kell vigyázni ezekkel a szobanövényekkel!

5 mérgező növény, amit tilos a hálószobában tartani

Sajnos nem minden szobanövény alkalmas arra, hogy a hálószobád éke legyen, sőt, akadnak olyanok, amikkel kimondottan vigyázni kell. Egyes növénykék ugyanis mérgezőek, allergiás tüneteket okozhatnak, irritálhatják a nyálkahártyát, szapora szívverést és légszomjat okozhatnak. Ha pedig tényleg túl sok időt töltesz a közelükben, megnőhet az émelygés, hasmenés, depresszió kialakulásának, megjelenésének esélye is. Nyugi, pánikra semmi ok, megmutatjuk, melyek ezek a szobanövények!

Buzogányvirág

Nagyon mutatós és nem igényel sok törődést, mégis érdemes vigyázni vele. Ha ugyanis megsérül a levele, olyan anyagokat juttathat a bőrre vagy a szembe, melyek könnyezést, égő és viszkető érzést okoznak, súlyosabb esetben fokozott nyáltermelést, nyelési és légzési nehézségeket is tapasztalhatsz.

Anyósnyelv

Afrikából származik, extra menőn néz ki és nem igényel sok gondoskodást. Ennek ellenére azonban biztos, hogy nem raknánk a hálószobába, mert ennek is veszélyes a nedve. Ha megsérül, ezek a felszabaduló anyagok irritálhatják a nyálkahártyát, görcsöket, hányást, hasmenést okozhatnak.

Könnyezőpálma

Szerencsére a levele nem mérgező, de amikor évente egyszer virágba borul, érdemes nagyon óvatosnak lenni vele. Ha hozzáérsz a virághoz és aztán a nedve a szemedbe kerül, komoly irritációt okozhat. A gyökeréből kinyert mérget amúgy Afrikában nyílméregként használták.

Begónia

A begónia úgy, ahogy van mérgező, ezért olyan helyiségben érdemes tartani, ahol tutira soha nem sérül meg. A levelei, hajtásai is veszélyesek, irritációt, a torokba kerülve duzzanatot okozhatnak.

Ciklámen

A ciklámennek a gumója a legveszélyesebb, ezért azt szokták tanácsolni, hogy olyan ne tartsa otthon, akinek kisgyermeke vagy kisállata van. Ha ugyanis lenyelnék, az erős görcsöket okozhatna. A leve és virága szintén kiválthat allergiás reakciókat, a nyálkahártya megduzzadhat, a szem könnyezhet, bepirosodhat, a tünetek olyanok, akár egy náthánál.

Imádod a növényeket? Nem kell kétszer mondanod:

Még több

Te Te Te