Ezeket a filmeket drasztikusan megváltoztatták a próbavetítés után – és jó okkal

Lehet, hogy a kedvenc filmedet kifejezetten utáltad volna, ha a premier előtt nem mutatják be egy próbavetítésen.

Ezeket a filmeket drasztikusan megváltoztatták a próbavetítés után – és jó okkal

A próbavetítés amilyen fontos folyamata a filmkészítésnek, olyan kevés szó esik róla. Majdnem minden filmet megmutatnak egy, a lehető legváltozatosabb összeállítású tesztközönségnek, akik egy kérdőíven vagy valamilyen más formában értékelik a látottakat. Ha bejött nekik, szuper, ha nem: jöhetnek a pótforgatások és újravágások. Ezek pedig volt, hogy meglehetősen drasztikus változást hoztak magukkal, ám a végeredménynek annál jobbat tettek.

Doktor Szöszi

Doktor Szöszit mindenki imádta – egészen a végéig. Eredetileg a sztori ugyanis úgy végződött, hogy Elle megcsókolja Emmettet, majd egy évvel későbbre ugrunk, ahol Elle és a már szőke Vivian jogi szórólapokat osztogatnak. A nézők viszont úgy érezték, hogy ez nem elég nagy durranás, Elle ennél többre hivatott. Úgyhogy rögtön a tesztvetítést után még a moziban összerakták a filmkészítők Doktor Szöszi ikonikus beszédét a diplomaosztón. Ha jól megfigyeled a jelenetet, kiszúrhatod, hogy Reese Witherspoon haja picit vörösesebb, Luke Wilson pedig parókát visel, mert mindketten belekezdtek már egy másik film forgatásába.

via GIPHY

Titanic

A Titanic mindannyiunk által ismert és szeretett verzióban Billy Zane karaktere, Hockley – ahogy a hajó süllyedt – üldözőbe veszi Jacket és Rose-t, ám végül feladja. De a próbavetítésen a közönség azt látta, hogy Hockley a pár után küldi a testőrét/inasát, Lovejoyt, majd jó hosszan verekszik egyet Jackkel – ez pedig teljesen feleslegesnek tűnt a nézők szemében egy süllyedő hajón. Miután James Cameron úgy, ahogy van, megszabadult a jelenettől, a tesztvetítés pontjai az egekbe szökkentek.

via GIPHY

Végzetes vonzerő

A ’80-as évek egyik legmeghatározóbb thrillerében Glenn Close karaktere, a megszállott Alex beoson a Michael Douglas  által játszott egykori szeretője családi házába, ahol rátámad a feleségre (Anne Archer), aminek a végén a nő lelövi Alexet. Csakhogy az eredeti fináléban nagyon nem ez történt: Alex a saját torkát vágja el, hogy így sározza be a férfit gyilkosságért. Okos, de a közönség utálta. Nem érezték elég kielégítőnek, bosszút akartak állni Alexen. De az alternatív befejezés megmaradt, itt meg is nézheted:

Nagymenők

Martin Scorsese filmjét újra kellett vágni, miután a tesztközönség képtelen volt végigülni a próbavetítést: konkrétan kiviharzottak a teremből. És a probléma? Túlságosan erőszakosak voltak a jelenetek. Például a hírhedt nyitányban Joe Pesci karaktere tízszer szúrta le a csomagtartóban lévő férfit, a végleges verzióban látott négy szúrás helyett. A rendezőlegenda az Entertainment Weekly-nek mesélt az esetről, és elmondta, hogy ez egy tanulságos esete volt az emberek tűrőképességéről. Végül egy picit lejjebb tekerte az erőszakot (persze nem nagyon, elvégre a Nagymenőkről beszélünk), és inkább Joe Pesci és az anyja karaktereire irányította a fókuszt. A változások olyannyira bejöttek, hogy a filmet 6 Oscarra is jelölték.

via GIPHY

Jöhetnek még kulisszatitkok a kedvenc filmjeidről?

Még több

Te Te Te