7 sláger, aminek a jelentése valójában nagyon gáz

Ütős, igazi bulizós dalok, amiknek a szövegét üvöltve énekeled, miközben széttáncolod magad. Nem gondolsz bele a jelentésükbe – miért is tennéd? Pedig sajnos meglehetősen problematikusak…

7 sláger, aminek a jelentése valójában nagyon gáz

A kedvenc dalaidban fogadjunk, hogy elsősorban maga a zene fogott meg, pláne, ha tipikus bulizós slágerekről van szó. Ugyan lehet, hogy már a szövegük is kívülről megy, de nem csodálkoznánk, ha még egyszer sem tűnődtél volna el a  jelentésükön… Pedig a helyzet az, hogy egy-két szuper számnak meglehetősen para üzenete van.

Enrique Iglesias – I Like It

„My girlfriend’s out of town and I’m all alone, your boyfriend’s on vacation and he doesn’t have to know.”

Enrique Iglesias ebben a dalban arról próbál meggyőzni egy lányt, hogy kavarjanak össze: csakhogy mindketten kapcsolatban vannak, ezért megcsalnák a párjaikat, akik épp nem jöttek el a buliba. Kedves.

Robin Thicke – Blurred Lines ft. T.I., Pharrell-

„I hate these blurred lines – I know you want it. But you’re a good girl, the way you grab me, must wanna get nasty, go ahead get at me.”

Blurred Lines a szexuális erőszakról szól. Olyannyira, hogy Robin Thicke és a többiek konkrétan azokat a kifejezéseket éneklik, amiket az áldozatok gyakran hallatnak az erőszaktevők szájából. Például a legtöbbször ismételt: „tudom, hogy te is akarod.” A cím pedig az állítólagos „elmosódott határokra” céloz, mintha a „nem” önmagában nem lenne egész, kerek mondat.

Eminem – Love The Way You Lie ft. Rihanna

„If she ever tries to f*cking leave again, I’mma tie her to the bed and set this house on fire.”

Egy elképesztően erőszakos és toxikus kapcsolatról van szó, amiből képtelen kilépni a nő. De a vége a legdurvább, amiben Eminem mint a férfi azzal fenyegeti a barátnőjét, hogy ha még egyszer elhagyja, az ágyhoz kötözi és rágyújtja a házat. A Rihanna által énekelt refrénből pedig kiderül, hogy a fenyegetést végül beváltotta a pasi, miközben a nő gyakorlatilag önmagát hibáztatja az egészért.

Foster The People – Pumped up Kicks

„All the other kids with the pumped up kicks, you better run, better run, outrun my gun. All the other kids with the pumped up kicks, you better run, better run faster than my bullet.”

Igazi chillelős számnak tűnik, az ütem és a dallam szuper, amíg rá nem jössz, hogy az egész egy iskolai lövöldözés történetét meséli el.

 

Aqua – Barbie Girl

„Make me walk, make me talk, do whatever you please I can act like a star, I can beg on my knees.”

Nem, a címe ellenére a Barbie Girl nem arról szól, hogy egy kislány a Barbie babáival játszik. A dal jelentése valójában egy olyan férfiről szól, aki szexuális tárgyként használja a nőket. Egészen pontosan egyet, akit úgy kontrollál, mintha egy játékbaba lenne – nem kicsit para.

Taylor Swift – You Belong With Me

„But she wears short skirts, I wear T-shirts. She’s Cheer Captain, and I’m on the bleachers.”

Szerencsére Taylor mostanra már rájött, hogy a nőknek egymást támogatnia, és nem támadnia kellene, de 2009-ben, amikor a You Belong with Me-t írta, még nem volt ennyire érett. Ezért is születhetett egy egészen szexista dal egy lányról, aki el akarja szeretni egy másik csaj pasiját úgy, hogy rib@ncnak bélyegzi a barátnőt.

3OH!3 – STARSTRUKK (Feat. Katy Perry)

„Tight jeans, double D‘s makin’ me go (whistles), all the people on the street know.”

Ha a szám eleji füttyögésből nem lenne egyértelmű, az egész dal a catcalling jelenségéről szól. Vagyis tudod, amikor a random pasik utánad szólnak vagy fütyülnek az utcán. Bár ezt már sétálás közben is unjuk, nem csodáljuk, ha TikTokozás után te sem tudod napokig kiverni a fejedből számot!

Ezeken a listákon már kevésbé problematikus dalokat találsz:

Még több

Te Te Te