A 10 kedvenc magyar filmünk az elmúlt 10 évből

A magyar filmeket legalább annyira szeretjük, mint az amerikai blockbustereket, úgyhogy ma úgy döntöttünk, elengedjük Hollywood kezét és körbenézünk hazai mozis fronton. Spoiler: fantasztikusan jó alkotásokat találtunk!

A 10 kedvenc magyar filmünk az elmúlt 10 évből

Képzeld, a mai napon ünnepli a 120. születésnapját a magyar film, ekkor mutatták be ugyanis 1901-ben A táncz című első magyar mozgóképes alkotást az Urániában. Annak ellenére viszont, hogy A magyar film napjaként csak 2018 óta ünnepeljük ezt az évfordulót, szerintünk nagyon is kijár egy kis szeretet a hazai alkotásoknak. Ezért a Cosmo filmes szerkesztőjeként arra vállalkoztam, hogy összegyűjtöm a kedvenceimet – ám mivel olyan sok van, muszáj voltam leszűkíteni egy picit, így csak az elmúlt 10 évre koncentráltam. A lista nagyon nem a teljesség igényével készült, ezért ha kimaradt a kedvenced, mindenképpen add hozzá kommentben!

VAN valami furcsa és magmagyarázhatatlan

Reisz Gábor első filmjével olyan szinten eltalálta a bölcsészek (sőt: általában a fiatal felnőttek) kóválygó élethelyzetét, hogy azzal tényleg minden huszonéves, frissen végzett egyetemista képes azonosulni. Áron a szüleivel él, munkát keres és még a barátnője is elhagyta – és ebben a káoszban igyekszik rátalálni valamiféle rendre. Ehhez viszont el kell utaznia egyedül Portugáliába, már csak azért is mert egy részeg képszakadásos pillanatában ráköltötte a szülei egyhavi fizetését a Liszabonba induló repülőjegyre…

Liza, a rókatündér

Nagyon szeretjük, ha egy rendezőnek olyan egyedi koncepciója van, mint Ujj Mészáros Károlynak! A Liza, a rókatündérben egyszerre keveredik a magyar humor egy fiktív Csudapesten (hidd el, ennél a Budapest-verziónál már csak elmésebb megoldások vannak a filmben), a japán mondakör – egész pontosan a férfiakat ölő rókatündér legendája – és rock and roll meg a finn countryzene. Egyszerűen fantasztikus a sztori eklektikussága, miközben a pesti bérházak képi világától sem rugaszkodunk el túl messzire.

Saul fia

Ugye nem hitted, hogy Magyarország Oscar-díjas alkotása kimaradhat a listáról? A Saul fia egy nagyon kemény darab a holokausztról, amiben Saul az egyik halott kisfiúban a saját gyerekét látja meg, ezért elhatározza, hogy hamvasztás helyett megszerzi a neki járó, rendes temetést. Ám Nemes Jeles László nem ezzel a történettel váltotta meg a világot. Hanem azzal, ahogy a kamera a hangsávval együtt kizárólag Saulra koncentrál: a néző kizárólag azt látja és hallja, amit ő. Hihetetlenül egyedi és újító elbeszélői technika, ami ha egyszer beszippant nem ereszt a végéig. (Nem Jeles egyébként ugyanebben a stílusban készítette el a következő, Napszállta című filmjét is, ám furcsa módon ott már nem működött annyira a koncepció.)

Hurok

Madarász Isti méltatlanul elhanyagolt filmjének már a kiindulópontja is már-már hollywoodi színvonalú. Ádámot a megbízója, Dezső illegális gyógyszerek csempészére kényszeríti, ám még mielőtt ezt sikeresen teljesíthetné, időhurokba keveredik. A Hurok egy kifejezetten izgalmas thriller, amire úgy néz ki, 2016-ban még nem volt felkészülve a magyar közönség.

A martfűi rém

Ami az amerikaiaknak Ted Bundy, az a magyaroknak a martfűi rém. Mert igen, nekünk is van saját sorozatgyilkosunk, az ezt feldolgozó mozi pedig bőven felveszi a versenyt tengerentúli társaival. A ’60-as években elkövetett gyilkosságokat nem egy az egyben filmesítette meg Sopsits Árpád, de ez gyakorlatilag semmit nem vesz el A martfűi rém színvonalából. A lebilincselő nyomozás és a brutális gyilkosságok részletei olyan lebilincselően feszültek, hogy a Netflixre minisorozat-formában került fel.

Testről és lélekről

Testről és lélekről nagyon nem egy tipikus romantikus film, de éppen ezért olyan varázslatos. A lassú, különleges hangulata tökéletesen mintázza a két főszereplő esetlen közeledését egymáshoz, ahogy a néha fel-felbukkanó szarvaspár is. Enyedi Ildikó alkotásának szimbólumain még sokáig töprenghetsz, ha éppen nem a húsbavágóan igazi jelenetek emésztgetésével vagy elfoglalva.

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)

Az iskolai és az internetes zaklatás olyan jelenség, amivel mindannyian tudunk azonosulni. Ha megtörtént veled és téged rekesztettek ki az osztálytársaid azért, ha csak a szemtanúja voltál a bullyingnak, akkor azért. Mivel tehát Schwechtje Mihály elsőfilmje gyakorlatilag bárkivel megtörténhet, ezért is üthet meg nagyon a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :), aminek a passzív-agresszív szmájlival kísért címe már mindent elmond arról, milyen stílusú filmre számíthatsz.

Rossz versek

Újabb Reisz Gábor-film a listán (nem elfogultságból: egyiket sem lett volna szívem kihagyni a felsorolásból), aminek ezúttal maga a rendező a főszereplője is. Bár nem egy VAN 2.0, mégis a Rossz versek ahhoz hasonlóan egy szakítás feldolgozását meséli el egy olyan srác életén keresztül, aki Áronhoz hasonlóan csak úgy bolyong a világban. A Rossz verseket elsősorban a rendező egyedi látásmódja, és az ötletes műfaji játékok teszik különlegessé, amit egyszerűen imádunk.

Drakulics elvtárs

Már az elején szögezzük le: még több olyan ötletes alkotásra van szüksége a magyar filmiparnak, mint amilyen a Drakulics elvtárs. Bodzsár Márk meglovagolja a vámpírsztorik fantasy-vonalát, de utánozhatatlan magyar csavarral: Kádár elvtársnak és a Szovjetuniónak szüksége van az örök életre, amit az Amerikából hazaérkező vámpírtól kell megszereznie a magyar kémelhárításnak. A 2000-es évek elején unalomig ismételt vígjátékai helyett ilyen egyedi témájú, szupervicces filmeket szeretnénk látni a moziban.

 

Felkészülés meghatározhatatlan ideig tartó együttlétre

Köszönj szépen az új kedvenc rendeződnek, Horvát Lilinek! A lehetetlen hosszú (de éppen ezért jó) című film az utolsó jelentig kétségek között hagy: fogalmad sem lesz, hogy az orvosnak briliáns, de a magánéletben visszafogott Márta csak a fejében vagy a valóságban is megismerte Jánost. Nem fogod tudni eldönteni, mi az igazság, hiába tartod magad olyan nézőnek, aki már a film 10. percében megjósolja a végét. De ígérjük, a végén TÉNYLEG minden kiderül!

Szükséged lenne még néhány ajánlatra, amit nézhetnél a hétvégén?

Még több

Te Te Te