Szabó Ádám: „Nem tagadom, depressziós időszak volt ez számomra”

Ma jött ki a yesyes új klipje a Most még fáj című dalhoz, így gyorsan kifaggattuk kedvenc énekesedet, Szabó Ádámot.

Szabó Ádám: „Nem tagadom, depressziós időszak volt ez számomra”

Az elmúlt időszak senkinek nem volt könnyű, Szabó Ádám, a yesyes énekese is megszenvedte a tomboló pandémiát. Hogy mindez hogyan hatott a készülő számaikra, köztük legújabb, Most még fáj című balladájukra, arról a Cosmónak mesélt az énekes.

Cosmo: A Most még fáj című dalotokat az elmúlt egy év nehézségei inspirálták. Pandémia, szakítás – hogyan élte meg a civil éned, és hogyan a zenész éned az elmúlt időszakot és a veszteségeit?

Szabó Ádám: A Most még fáj kifejezetten lírai hangvételű dal lett, kicsit szomorkás is. Mindezek ellenére az üzenete mégis pozitív, hiszen a hitről és a kitartásról szól. Az elmúlt egy év senkinek sem volt könnyű. Nem tagadom, azért depressziós időszak volt ez számomra is: nem csinálhattam azt, amivel már évek óta foglalkoztam, nem léphettem fel közönség előtt. Ez elvett egyfajta szabadságérzetet tőlünk, előadóktól. De igyekeztem úgy hozzáállni, hogy csak egy átmeneti élethelyzetről van szó, és igyekeztem előre tekinteni: a dalírást például nem hagytam abba. Éppen ezért a zenész énem tulajdonképpen elégedett, hiszen számtalan demó elkészült a pandémia alatt. Tulajdonképpen akár inspirálónak is nevezhetem ezeket a hónapokat. Optimistán állok a jövőhöz, bízom abban, hogy hamarosan újra színpadra léphetünk a közönségünk előtt.

Cosmo: Ha zenéről van szó, a vidám, vagy a keserű tapasztalatokból merítesz többet?

Szabó Ádám: Ez változó. A „Te meg én” dalunknál abszolút pozitív, vidám időszakot éltünk, hiszen az egy szerelmes dal. Az „I let you run away” ennek pont az ellentéte: nagyívű, szókimondó nóta lett keserű tapasztalatok alapján, egy szakítás ihlette.

Cosmo: Már a nevetek, a yesyes is arra utal, hogy alapvetően nagyon pozitív az életszemléletetek. Mi a stratégiátok, miből merítetek, ha nem adottak a körülmények a tökéletes boldogsághoz?

Szabó Ádám: Tomival (Katona Tomi, a zenekar dobosa – a szerk.) a civil életben kimondottan életvidám srácok vagyunk. Ahogy a nevünkből is kiderül, szeretünk (majdnem) mindenre igent mondani és az a filozófiánk, hogy ha optimisták vagyunk, akkor sokkal több jut nekünk az életből. (nevet) Szerintem muszáj egy ilyen időszakban is megtalálni a jót, nem szabad keseregni. Tehát a stratégiánk mindössze annyi, legjobb barátokként megfogadtuk egymásnak, mindig a pozitívumokra fókuszálunk.

Cosmo: Hamarosan befejezed az egyetemi tanulmányaidat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem harmonika szakán. Kitűztél már újabb célt, vagy a karriered építése mellett bőven elég volt a kihívásokból?

Szabó Ádám: Idén még sajnos nem fogom tudni befejezni az egyetemet, a diploma koncertem jövő évre csúszik. Most ez az egyik fő célom, hogy ezt befejezzem, utána pedig szeretném letenni a nyelvvizsgát angolból. Persze mindig tanul az ember és képezi magát, de úgy érzem, hogy egy korszak lezárul majd az egyetemmel.

Cosmo: Kevesen tudják, hogy a szüleiddel élsz. Mennyire fér el a szabad, művész éned az otthoni világ keretei között?

Szabó Ádám: Borzasztóan szeretek velük élni Érden, de egyébként van egy külön bejáratú lakrészem, tehát bőven van terem. Nagyon összetartó család a miénk, amihez jó tartozni. Az alkotásban egyáltalán nem akadályoznak, sőt! Felépítettünk egy kis stúdiót is itt, ahol teljesen el is vagyok zárva a külvilágtól. Az, hogy a család mellettem van a mindennapokban, nem vesz el tőlem, hanem rengeteg plusz ad.

Cosmo: A 2018-as Dalban a döntőig jutottatok az „I let you run away” című dallal, aminek azóta 5 millió megtekintése van a YouTube-on. Sikerként vagy kudarcként könyveltétek el a dolgot? 

Szabó Ádám: Már azt is sikernek könyveltük el, hogy a döntőig eljutottunk A Dalban. Akkor persze rossz érzés volt, hogy nem mi nyertünk, de mivel versenyről volt szó, erre is fel kellett készülnünk. Viszont az önmagában felér egy győzelemmel, hogy ennek a számnak a remixe (amit Walston készített) felkerülhetett a Trap Nation YouTube csatornájára és már valóban több mint 5 millió megtekintésnél jár.

yesyes

Fotó: Dancs Enikő Bianka

Cosmo: Melyik sikeretekre vagytok a legbüszkébbek?

Szabó Ádám: A „I let you run away” című szerzeményünkre mindenképpen, és arra is, hogy több millió emberhez elért. Egyébként eredetileg nem ezzel szerettünk volna jelentkezni A Dal versenybe, a leadási határidő előtt egy órával vetette fel Tomi, hogy mi lenne, ha ezt küldenénk be. Szóval tulajdonképpen neki köszönhetjük, hogy ilyen sikeres lett ez a szám.

Cosmo: A Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát alapítvány támogatója vagy – el tudod képzelni, hogy a közeljövőben te is magadhoz veszel egy menhelyi kutyát?

Szabó Ádám: Abszolút! Viszont fontosnak tartom, hogy egy állatnak legyen mozgástere és kint lehessen a szabadban, ezért csak akkor vágnék bele az örökbefogadásba, ha már lenne egy saját kertes házam. Mindenképpen szeretnék segíteni a menhelyen élő gazdikereső kutyusoknak, ahogyan csak tudok. És biztos vagyok abban, hogy egy nap én is hazaviszem valamelyiküket.

Még több cikk Szabó Ádámról:

Még több

Te Te Te