Kösz, Covid – Egy érettségiző lány nyílt levele

Te is nagyon szorítottál az érettségizőknek? Nem is tudod, mekkora szükségük volt rá! Idén sokkal nehezebb dolguk volt, mint eddig bármikor, Lili pedig elmesélte, hogy miért.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Kösz, Covid – Egy érettségiző lány nyílt levele

„Kedves” koronavírus,

szeretném minden érettségiző nevében megköszönni, hogy megnehezítetted az életünket. Ha te nem lennél, nekünk is csak egy szokványos érettségink lett volna. Pedig mi pont ezt szerettünk volna: átlagos stressz-szinttel nekiülni a vizsgának, kizárólag az eredményen aggódva, hogy az utolsó pillanatokban még átolvassuk Ady életrajzát, felidézzük az Árpád-házi királyokat és újra elismételjük a másodfokú egyenlet megoldóképletét. Ehelyett azt ellenőriztük, hogy megvan-e a maszkunk, nem fogyott-e ki a kézfertőtlenítőnk és nem produkálunk-e bármilyen fertőzésre utaló tünetet. Mert féltjük a családunkat, sőt önmagukat is, ami az elmúlt hónapok történéseinek fényében egyre indokoltabb.

Szorongunk azon, hogy nem kaptuk, mert nem kaphattuk meg az ilyenkor megfelelő felkészítést, ezért idén még inkább rajtunk múlt az érettségink sikere, mint eddig bármikor. Ezt különösen a vizsga előtti hajrá utolsó két hetében érzékeltük – talán azért, mert akkor kezdett mindenki riogatni engem és az összes többi érettségizőt is azzal, hogy ideje nagyon rákapcsolni a tanulásra. Csakhogy addigra már elfogyott a motivációnk, a kedvünk és már rég nem volt meg a mentális stabilitásunk. A megváltozott körülmények, a teljesen új rutin kialakítása és a helyenként igencsak megnőtt követelmények miatt a végzősök nagyrésze – a tanárokkal együtt – elfáradt: beleuntak a rendszerbe és abba, hogy nem működik.

Érettségi covid idején

Getty Images/andresr

Azokból a tárgyakból, amikből szükségünk lett volna az online oktatásra, nem mindig tartottak órát, amik pedig személyes jelenlétet igényeltek volna – mint a testnevelés vagy a rajz – minden további nélkül benne maradtak az órarendünkben itthon is. Az észszerűtlen beosztás mellett a minden tárgyból IS kapott, magunktól kidolgozandó plusz feladatok is rohamosan rombolták a motivációnkat. Ezekre a felkészülés nem olyan egyszerű: az interneten annyi a félinformáció, hogy még a nálunk tapasztaltabbak is bedőlnek egy-egy álhírnek, a tankönyveinket pedig önálló tanulásra alkalmatlannak minősíteném. Specifikusan az érettségire tanulni pedig kifejezetten nehéz, amikor este nyolcig írjuk a beadandókat a különböző óráinkra – pláne, ha azokat még délelőtt egyébként is megtartották, amik szintén nem mentek zökkenőmentesen. Nemcsak nekünk, hanem a a home office-ban dolgozóknak és a többi iskolás életét is megkeserítette a rossz internet, ami mellesleg sokkal kiakasztóbb úgy, hogy nem filmnézés céljából használnák, hanem pont a tanulás miatt. Ezért a 45 perc alatt nem egyszer hangoztak el olyan mondatok, mint „Tanárnő, nem értem, nagyon akadozik”, „Tanár úr, kidobott a rendszer”, illetve „Nem, nem látjuk a képernyőmegosztást”.

Érettségi covid idején

Getty Images/Carol Yepes

Mint tudod, Covid, az online oktatás sok szempontból más, mint a jelenléti, ám az ismeretlen jellege miatt több előítéletet generált az érettségizőkkel szemben, mint valaha. Még a saját kortársainktól is. Én ezt a típust csak „Pick me végzősöknek” hívom, a TikTok után szabadon. Ők a szerencsések, akiknek jól összeállított órarendje és követelményei vannak. Akik azt hiszik, ilyen körülmények között tanul mindenki, ha pedig valakinek nehézségei vannak, szerintük valójában nincsenek, az illető szimplán csak lusta.

Emellett sokan vonják kétségbe az eredményeinket is, mert valljuk be: puskázni, guglizni a dolgozatok közben talán még sosem volt ennyire hívogató és kézenfekvő megoldás. De a legtöbben rendelkeztünk annyi felelősségtudattal, hogy ne csaljunk, hiszen az érettségin úgysem lehet. És bár szívesebben mennénk társaságba a laptopunk vakító fényének bámulása helyett, jelenleg nem tehetjük meg. Ennek ellenére több helyről megtudhattam, hogy mi mindent megteszünk azért, hogy kerüljük az iskolát: természetesen hordákba verődve szoktunk inni – gondolom maszkon keresztül – és bulizni a plázákban a pandémia közepén, ahonnan a biztonságiőr nem tesz ki minket, vagy alkoholizálunk tinédzserként közterületen, ami szintén teljesen legális.

Érettségi covid idején

Getty Images/ valentinrussanov

Ki kell ábrándítsalak, koronavírus: nem ez a jellemző viselkedés. Pedig már nagyon vágyunk egymás társaságára! Elég ingerszegény november óta ugyanazon laptop előtt ülni, és ugyanazt a végeláthatatlan napirendet követni. Amelyik iskolásba szorult némi társadalmi felelősségvállalás – tapasztalataim szerint vannak páran köztünk – azok nem randalíroznak és főleg nem csoportosulnak a barátaikkal. Ésszel is meg lehet oldani a szociális életet, de ennek az egyik legnagyobb színtere, a suli, már nincs a kezünkben, ez pedig kifejezetten tönkrevágott minket lelkileg.

Tudjuk, hogy rengeteg embernek és társadalmi csoportnak okoztál sokkal nagyobb nehézségeket, mint nekünk. A mi nagy vágyunk viszont most az volt, hogy normális körülmények közt és nem egy világjárvány közepén vizsgázzunk. Végzősökként tehát tőletek nem sajnálatot szeretnénk, hanem megértést. Tőled, „kedves” Covid pedig azt, hogy most már kérlek, menj haza!

Nem egyszerű az élet koronavírus idején, de mi segítünk eligazodni:

Címkék: covid covid-19 érettségi koronavírus koronavírus járvány online oktatás

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Kijött a Harry herceg és Meghan Markle meneküléséről szóló film hatásvadász előzetese

Kijött a Harry herceg és Meghan Markle meneküléséről szóló film hatásvadász előzetese

Ha valamitől lemarod az arcod, akkor az az izzadságszagú, hatásvadász film trailere, ami Harry herceg és Meghan Markle elmúlt, békésnek nem igazán mondható időszakáról szól.

Ben Affleck már az eljegyzésre készül, az időpont is megvan

Hűha, a színész turbósebességre kapcsolt, hamarosan a nagy kérdést is felteszi szerelmének.

Tényleg akkora hibát követett el Dér Heni?

Egy cuki videó alatt indult meg a kommentcunami, amire valószínűleg az énekesnő sem számított.

Fekete Dávid teljesen összeomlott a börtönben

Az egykori Megasztárost nagyon megviseli a börtönlét, egyre nehezebben bírja a bezártságot.

Katalin hercegnét ennyire hétköznapi szerelésben még sosem láthattad

A hercegné magához képest „alulöltözött”, de szerintünk az outfitje egyszerűen zseniális.

4 alig ismert, de csodaszép nyaralóhely Magyarországon, ha nem szeretnél külföldre utazni

Végre itt a jó idő, szóval ideje megtervezned a nyaralást is! Mutatunk négy mesés nyaralóhelyeket Magyarországon, amit biztosan imádni fogsz.

Nyílt levél azoknak, akik megszégyenítették a testem

A skinny shaming egy létező jelenség, amit talán te is tapasztaltál már, ha a vékonyabb lányok táborát erősíted. Ez az őszinte vallomás is erről szól.

3 csillagjegy, akinek próbára teszi a nyár a kapcsolatát

Vagy befigyel egy új hódoló, vagy szenvedélyes viták várnak rád a pasiddal - esetleg a kettő együtt. Egy biztos: ha az alábbi csillagjegyek közé tartozol, ez a nyár próbára teszi a kapcsolatodat.

Végstádiumú rákban szenved a Jóbarátok színésze

A betegség már a csontjaira is átterjedt, és saját bevallása szerint sem valószínű, hogy túléli. A Jóbarátok színésze, James Michael Tyler szívszorítóan őszintén mesélt állapotáról.

Khloé Kardashian szakított, és úgy tűnik, most végleg

Eddig bírta Tristan Thompson, Khloé Kardashian pasija félrelépés nélkül. Ráadásul nem is akárhogyan csalta meg kislánya anyukáját.

Ashley Graham meztelen szelfivel kampányol

Méghozzá az önbizalmadért, azért, hogy szeresd, hogy elfogadd magad, és hogy önmagad legjobb barátja legyél végre. Ashley Graham számára pedig akkora szívügy a téma, hogy egyetlen posztban képes volt tűpontosan megfogalmazni.

Tündéri babafotó került elő Vilmos hercegről

Bírod a random babafotókat, pláne akkor, ha a királyi családról van szó? Mit szólsz egy bébi Vilmos herceghez, akiről szülinapja alkalmából bukkant elő egy édes kép?

Vajna Timi falatnyi bikiniben villantott

Tökéletes az alakja, menő a bikinije, és a leghangulatosabb strandokon napfürdőzik. Vajna Timi továbbra is elhivatottan osztja meg követőivel legönfeledtebb pillanatait – lehetőleg minimál textilben.