4 módszer, amivel azonnal jobban érzed magad

Mit szólnál, ha mostantól profi szakemberek technikáit szállítanánk neked, hogy pillanatok alatt jobban érezd magad? Új, Segíthetünk? sorozatunkkal pont ez a célunk!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

4 módszer, amivel azonnal jobban érzed magad

Épp elengedted volna a napot, amikor beesik egy SOS kérés a főnöködtől, te pedig legszívesebben azonnal felmondanál, de minimum kiszaladnál a világból – cipő és dzseki nélkül, úgy ahogy vagy. Esetleg kapsz egy e-mailt, ami leforráz, megsemmisít, és a problémán való állandó agyalás az énidődet még is felzabálja. Na és mit szólnál ahhoz, ha mostantól rendszeresen tanítanánk neked olyan technikákat, melyekkel azonnal jobban érezheted magad? Persze kihívás az összeomlásod kellős közepén annyira észnél lenni, hogy te diktálj, de bevethetsz bizonyos bombabiztos megoldásokat: „Stresszes helyzetekben hajlamos az ember automatára kapcsolni, és elfelejteni az összes módszert, amiről valaha olvasott. Ennek evolúciós oka van, a túlélést ugyanis nem igazán segítette a gondolkodás, ezért az agyunk racionális része ilyenkor hajlamos szó szerint lekapcsolni. Ezért jó módszer, ha van néhány eszközünk, amit ezekben a helyzetekben is elő tudunk rántani, hiszen készségszinten ismerjük őket.” – magyarázza Szalai Balázs mindfulness oktató. Kifaggattuk kedvenc szakértőinket jól bevált technikáikról, és mostantól rendszeresen bombázunk velük, hogy ne legyen olyan helyzet, ami kihúzza a lábad alól a talajt.

Mágikus ölelés

Megvan az a jóleső érzés és biztonság, amit valaki más öleléséből merítesz erőt? Na de mit csinálj, ha a munkahelyed kellős közepén, vagy a nappalidban, teljesen egyedül kezd szétesni a világod? Szalai Balázs szerint az egyik legjobb módszer, ha ilyen helyzetekben átöleled magad.

Csináld így: A jobb kezedet tedd a bal hónod alá, a bal kezed pedig helyezd a jobb válladra. Akár bele is kapaszkodhatsz magadba, határozottan, hogy érezd a saját jelenléted és támogatásod, majd tölts el ebben a helyzetben néhány percet. Egyfelől – tapasztalatból írjuk – nagyon megnyugtató lesz szó szerint érezni, hogy mindig ott vagy magadnak, másfelől önmagad átölelése is képes kiváltani egy klasszikus ölelés által előidézett jóleső oxitocin fröccsöt. A szeretethormonként is emlegetett vegyület pedig csökkenti a stresszt a szorongást, és a vérnyomást.

Katonadolog!

Az amerikai különleges erők után szabadon te is bármikor bevetheted a dobozlégzés technikát, ami Szalai Balázs szerint kifejezetten hasznos, ha úgy érzed, épp szétesőben van minden, vagy kizárt, hogy pánikolás nélkül végig tudj ülni egy fontos meetinget.

Csináld így: Ahogy a katonák a bevetések előtt, úgy te is elképzelhetsz gondolatban egy dobozt, melynek minden oldala egyenlő hosszúságú. Ezek jelképezik majd a belégzést, a szünetet, a kilégzést, és az újabb szünetet. A technika azért működik, mert stresszes helyzetben gyorsan és felületesen veszed a levegőt, felpörög a szívverésed is, ami tovább pörgeti a légzésed. A dobozlégzés viszont pont az ellenkezőjére kényszeríti a tested, amiből már néhány perces gyakorlás is elég, hogy újra stabilabb legyél fejben.

technikák, hogy jobban legyél

Illusztráció: Getty Images / Ada daSilva

Nem is olyan kemény ügy

Minden olyan helyzetben, amiben nem érzed magad elégnek, valójában megkérdőjelezed magad és ezzel együtt csorbul az önértékelésed, így Bakos Zsuzsi életmódtervező coach szerint az a legjobb, ha a saját erősségeid és értékeid kerülnek fókuszba. Az ok egyszerű: csak akkor tudsz sikeresen megküzdeni bármivel is, ha tudatában vagy annak, minden a birtokodban van, amivel ez sikerülhet. A gyakorlat neve önbizalomfa, és legjobb, ha a végeredményt kitűzöd egy jól látható helyre, hogy mindig szem előtt legyen – az erősségeiddel együtt.

Csináld így: Rajzolj egy fát gyökerekkel, törzzsel és lombkoronával. Írj fel minden olyan erősséget a gyökér szintjére, melyek eddig minden bajból kihúztak (például kitartó vagy és nagyon szorgalmas), a törzsbe jöhet minden, amit értékesnek tartasz magadban (hűséges vagy, jó a humorod, igényes vagy, kreatív stb.) majd a lombkoronába írd fel azokat a dolgokat, amiket a világnak adsz, és amelyek az eredményei az erősségeidnek és az értékeidnek. „Az önbizalomfa segít tudatosítani, hogy minden, amit a fán látsz, az benned van, és ez a te erőd” – teszi hozzá Bakos Zsuzsi, aki szerint a technika a legjobb módszer a magabiztosságod erősítéséhez.

Üzeneted érkezett – az erőforrásaidtól

Mi teszi lehetővé, hogy kihozd a legtöbbet a teljesítőképességedből, jól érezd magad az életedben és egészséges legyél? Az, ha felismered, és használod a saját erőforrásaidat (mert hidd el, van belőlük bőven). Vagyis pontosan tudod, mi az, ami most, azonnal a rendelkezésedre áll. Tudjuk, stresszhelyzetben ez nem olyan magától értetődő, de Kaldenecker Júlia coach szerint viszont, ha rendszeresen gyakorlod egy-egy nehezebb napon is, szokást csinálsz az erőforrásaid felismeréséből és aktiválásából, mondjuk az erőforrás-szemüveg technika segítségével.

Csináld így: A következő 10 percet szánd arra, hogy megfigyeled, mi az, ami a nehézség ellenére is jó most körülötted. Ezután képzelj el egy szemüveget – ez lesz az erőforrás-szemüveged –, és szemléld ezzel a környezetedet. Képzeld el, hogy ez a szemüveg mindent kiszűr, ami rossz, és csak azt látod, ami jól működik. Van egy teraszod, ahova kiülhetsz egy kávéra, a szomszéd szobában dolgozik életed szerelme, végre megjött a könyv, amit egy hete rendeltél, és végre kiszakadhatsz vele kicsit a mindennapokból. Kaldenecker Júlia szerint a gyakorlat segít, hogy érzékenyebb és tudatosabb legyél, amikor valami jó történik veled, és aktiválja a pozitív érzéseket. Az erőforrás-szemüveged a jó dolgoknak ad teret, és tudatosítod magadban, hogy a nehézségek mellett milyen elképesztően sok dolog működik jól az életedben.

Nekünk fontos, hogy jól érezd magad:

Címkék: coach coaching mentális egészség Mindfulness módszer technika

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Harvey Weinsteinre újabb 140 év börtön vár

Harvey Weinsteinre újabb 140 év börtön vár

Döntött a bíró a Weinstein-ügyben: a filmmogult kiadják Los Angelesnek, hogy végre ott is felelősségre vonhassák. Ha bűnös, 140 évre ítélhetik.

Reese Witherspoon őszintén mesélt betegségéről

Talán nem gondolnád, de az Oscar-díjas színésznőnek volt néhány kemény napja, mielőtt a Vadont leforgatta.

Észreveszel valami furcsát Károly herceg és Kamilla fotóján?

Hupsz, nem viseltek egy bizonyos kiegészítőt, ami kötelező lett volna. Nem, nem a kalapról van szó…

Schobert Norbi rettegett édesanyja életéért

Az elmúlt pár hét nagyon durva volt Norbi és családja életében, ugyanis az édesanyja nyakán furcsa elváltozást találtak.

Miley Cyrus nem sokat bízott a képzeletre

Azt eddig is tudtuk, hogy az énekesnő nem veti meg a meztelenkedést, de most minden eddiginél merészebb volt.

Felszólalás a homofób törvény ellen

A Central Médiacsoport nem vállal közösséget a Parlament által a mai napon megszavazott T/16365. számú törvény részeként "A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény" és "A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény" módosításaival.

Meghan Markle szünetelteti a szülési szabadságát?

Még egy hónapos sincs a kislánya, de Harry kedvéért máris visszatérne kötelességeihez.

Angelina Jolie-t ismét az exférje lakásánál kapták le

A színésznőt egy héten belül már másodjára látták kijönni exe otthonából… Mit történik itt?

Jennifer Lopez és Ben Affleck nyilvánosan romantikáztak

Eddig nagyon óvták a magánéletüket, de úgy tűnik, hogy a szerelem mindent felülír.

A kiegészítő, ami nélkül ma ne indulj útnak

Egy elengedhetetlen dolognak ma mindenképpen ott kell lapulni a táskádban: a napszemüvegnek. És igen, ezt az időjárás is indokolja, nézd meg, miért!

A pasiknak is van G-pontjuk + 4 para szextény a férfiakról

Ha azt hitted, már mindent tudsz a férfiak szexuális életéről, hidd el, akkor is tudunk újat mutatni. Tudtad például, hogy nekik is van G-pontjuk?

Dobd fel a szetted a legmenőbb bodykkal 5000 Ft alatt

A body-nál nincs coolabb és trendibb darab a nyáron, és simán beszerezheted 5000 forint alatt is. Nekünk ezek a kedvenceink.

Szuperhősök, akiknek a filmekben teljesen máshogy alakult a sorsuk, mint a képregényekben

Néha van, hogy megszalad a szerzői szabadság, ami a szuperhősök körében azt eredményezi, hogy a kedvenceidnek teljesen más sorsa lesz a filmekben, mint amit a képregényekben leírtak. Szerintünk ezek a legdurvább változtatások.