„Csak a saját jóváhagyásodra van szükséged” – 8 inspiráló nő, akik milliók életét változtatják meg

Fiatalok, okosak és a legjobb úton járnak ahhoz, hogy megváltoztassák az egész világot. Ezek a női példaképek mind elképesztően sokat tettek le az asztalra, ezért jó, ha megjegyzed a nevüket.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

„Csak a saját jóváhagyásodra van szükséged” – 8 inspiráló nő, akik milliók életét változtatják meg

Egy ember is képes világmegváltó terveket véghez vinni, és ehhez nem kell sem pénz, sem bizonyítványok, pusztán a tudás, az elhatározás és tenni akarás, ahogy a következő női példaképek is bizonyítják. Érdemes megnézni, honnan hová jutottak, mert biztosak vagyunk benne, hogy az ő erejük téged is inspirálni fog a mindennapokban. Készen állsz?

Emma Watson

Emma Watson

Getty Images/Michael Tran

Emma Watsont senkinek nem kell bemutatni, mindenki kedvenc Hermionéja gyereksztárból a feminista mozgalom egyik kulcsfigurájává nőtte ki magát. Mozis pályafutása mellett elvállalta a UN Woman nevű esélyegyenlőségi szervezet jószolgálati nagykövetének posztját és segédkezett a HeForShe szolidaritási kampányban is, ami a férfiak és nők közti esélyegyenlőség megteremtésért küzd.

2015-ben a World Economic Forumon szólalt fel a nők egyenjogúsága mellett, sőt, a Times ebben az évben beválasztotta a 100 legbefolyásosabb embere közé. Persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Emma szívesen osztja meg olyan könyvek ajánlóit is, amik nagy hatással voltak rá. Ezek a kötetek többségükben szintén valamilyen női jogokkal kapcsolatos kérdéskört boncolgatnak, mi pedig mindig kíváncsian várjuk, legközelebb mit ajánl.

Greta Thunberg

Greta Thunberg

Getty Images/Ronald Patrick

Greta Thunberget nem kell bemutatni, az elmúlt évek egyik legmeghatározóbb klíma-aktivistájáról van szó, aki – most kapaszkodj meg – még mindig csak 18 éves. Hihetetlen, de ez a svéd lány már tíz éve aktívan foglalkozik az éghajlatváltozás okozta problémákkal. Bár először – saját bevallása szerint – klímaszorongásban szenvedett, legyőzve a saját félelmeit cselekedni kezdett. Greta 15 évesen egy nap úgy döntött, nem megy iskolába, helyette a svéd parlament előtt fog sztrájkolni – mindezt tök egyedül. Persze nem kellett sok ahhoz, hogy felfigyeljenek rá és partnereket találjon a célkitűzésében.

2019-ben már meghívott vendég volt a davosi Világgazdasági Fórumon, ahová 32 óra vonatozás árán jutott el, mert nem akarta az ökológiai lábnyomát repülőre szállással növelni. Itt hangzott el az ominózus mondat is, miszerint: „Nem akarom, hogy reménykedjenek. Azt akarom, hogy pánikoljanak! Azt akarom, hogy úgy érezzenek, ahogy én érzem magam mindennap. Ezután pedig azt akarom, hogy cselekedjenek… Azt akarom, hogy úgy cselekedjenek, mintha égne a házuk. Merthogy ég is.” Ég a házunk címmel egyébként egy könyvet is kiadott az éghajlat-változásról. Greta, Winnie Harlowhoz hasonlóan szintén szerepelt a BBC 100-as listáján, 2019-ben pedig az év emberének választották. Jó, ha figyelsz arra, amit mondani szeretne!

Amanda Gorman

Amanda Gorman

Getty Images/Rob Carr

Alig néhány hónap telt el Joe Biden beiktatása óta, de Amanda Gorman, a lány, aki verset mondott az eseményen, az egyik legmeghatározóbb alakká nőtte ki magát. Amanda nemcsak a legfiatalabb költő, aki valaha beiktatáson verset mondott, de az első fekete nő, aki saját verssel készült az eseményre. A lány beszédhibás gyerekből lett mostanra az ország meghatározó alakja, pedig még csak 23 éves.

A Harvardon diplomázott szociológiából, képviselte a fiatal, amerikai költők országos hálózatát és képzeld, maga Hillary Clinton azt gondolja, hogy akár elnök is lehet belőle. Amanda mindezt csak annyival nyugtázta, hogy 2036-ban szívesen indulna a választásokon. Nagyon laza a csaj, és nagyon tehetséges, úgyhogy kíváncsian várjuk, legközelebb mivel szerez hírnevet magának.

Marley Dias

Marley Dias

Getty Images/Elsa

Ha valaki lány létére Bob Marley után kapja a nevét, az már önmagában is figyelemfelkeltő, Marley Dias pedig már 10 évesen tett róla, hogy megjegyezzék az emberek, ki is ő. A kislány imádott olvasni, viszont észrevette, hogy a legtöbb történet főszereplő fehér fiú, ezért 1000BlackGirlBooks néven kampányt hirdetett. Az anyukája segítségével olyan köteteket gyűjtött össze, amelyeknek – ahogyan a kampány nevéből kitalálhattad – fekete bőrű lányok a főszereplői.

Marley célja az volt, hogy a kortársainak legyen lehetőségük olyan példaképet választani, akivel ténylegesen tudnak azonosulni. A kampány keretében 9000 ilyen könyvet szedett össze, rávilágítva arra, hogy a gyermekirodalom milyen hiányosságokkal küzd. 2015-ös akciója óta már saját kötete is megjelent, felkérték a Girls can do program társműsorvezetőjének, sőt, a Netflixen saját showt is kapott – az ismeretterjesztő részeit te is csekkolhatod a kínálatukban Bookmarks: Celebrating Black Voices néven.

Malala Júszafzai

Malala Júszafzai

Getty Images/Marla Aufmuth

Malala Júszafzai története bejárta az egész világot, talán te is emlékszel a lányra, aki ellen tálib szélsőségesek merényletet követtek el, miközben ő az iskolabuszon utazott. Malala azzal vívta ki a merénylők ellenszenvét, hogy volt mersze „nyugati tanokat” népszerűsíteni egy olyan országban, ahol a nők elnyomásban élnek és gyakorlatilag semmilyen joguk nincsen. Malala kiállt azért, amiben hitt: hogy a lányoknak is joguk van tanulni és fejlődni, és kis híján ez lett a veszte. 2012. október 9-én két fegyveres megállította az iskolabuszt, amin a lány utazott és többszörösen meglőtték őt. Malala azonban csodával határos módon túlélte a támadást, és azóta is a lányok tanulásért való jogáért küzd.

Felépülése után szülőhazájában iskolák építésébe kezdett, amivel ismét célponttá vált, de fontosabbnak tartotta, hogy a tervét megvalósítsa, minthogy örökké félelemben éljen. Elhivatottságát 2014-ben Nobel-békedíjjal jutalmazták, amivel ő lett a valaha élt legfiatalabb díjazott emberjogi aktivista. Emellett beiratkozott a híres Oxford Egyetemre, ahol 2020-ban filozófiai, politikai és közgazdaságtani diplomát szerzett, és továbbra is az az elsődleges célkitűzése, hogy minden gyerek, bárhol a világon megfelelő iskolai oktatásban részesüljön. Le a kalappal a kitartása előtt!

Winnie Harlow

Winnie Harlow

Getty Images/Rich Fury

Ha kicsit is jártas vagy a divatvilág berkein belül, akkor biztosan ismerősen cseng Winnie Harlow neve, aki a vitiligo-nevű betegségben szenved, azaz az egész testét pigmenthiányos foltok tarkítják. Winnie mindössze négy éves volt, amikor a betegséget diagnosztizálták nála, és már innentől meg kellett küzdenie a szóbeli zaklatással. Csúfolták már zebrának és tehénnek, ami miatt Winnie számtalanszor váltott iskolát, és még az öngyilkosságot is fontolgatta. A változást a Topmodell leszek! c. verseny hozta el számára, ahol hatodik helyezést ért el, innentől pedig új ajtók nyíltak ki előtte.

Ő lett a Desigual arca, a kifutók koronázatlan királynője, sőt, az összes meghatározó női magazin címlapján is szerepelt – jól gondolod, még a Cosmo is készített vele egy egészen elképesztő fotósorozatot. 2016-ban a BBC beválasztotta őt a 100 legmeghatározóbb nő közé, amit annak köszönhet, hogy betegségét felhasználva folyamatosan felszólalt a vitiligós emberekért. Még egy videót is készített „A Skin Condition, not a Life Changer” címmel, ami után a TEDx előadássorozat egyik epizódjához is felkérték vendégelőadónak. Winnie az élő példája annak, hogyan lehet életre szóló előnyt kovácsolni egy szexepilből.

Madeline Stuart

Madeline Stuart

Getty Images/El Pics

A modellek vonalát erősíti Madeline Stuart is, aki Down-szindrómásként bizonyítja: ha van egy álmod, és teszel érte, bármit elérhetsz. A lány 14 éves volt, amikor egy divatbemutatót látva elhatározta: márpedig belőle modell lesz. Fogyókúrába kezdett, hogy formába hozza magát, közel 20 kilótól szabadult meg, hogy a portfóliója elkészülhessen. Megérte a dolog, néhány kisebb szerződés után a Vouge kezébe került, innentől pedig egyenes út vezetett a New York-i Divathét kifutójáig, ezzel pedig Madeline lett az első Down-szindrómás topmodell.

A siker után piacra dobta saját ruhamárkáját is, és arra is szakít időt, hogy a különböző jótékonysági szervezetekkel együttműködve a Down-szindrómások elfogadását és sokszínűségét hirdesse. Sőt, ő maga a brisbane-i Inside Outside Dance tánciskola alapítója, amit direkt a hozzá hasonlóan táncimádó, de fogyatékossággal élő fiataloknak hozott létre.

Yara Shahidi

Yara Shahidi

Getty Images/Leon Bennett

Arra, akinek maga Michelle Obama ír egyetemi ajánlót, és akit Meghan Markle beválaszt az általa tervezett Vouge címlapra, mindenképp érdemes figyelni. Yara Shahidi színésznőként kezdte a pályafutását, ám az amerikai elnökválasztás kapcsán új feladatot választott magának: az Eighteen x 18 kampány keretében arra ösztönözte a 18 éves lakosokat, hogy a félidős választáson igenis adják le a voksukat, mert minden szavazat számít.

Yara emellett a Young Women’s Leadership Network (YWLN) of New Yorkkal karöltve szorgalmazza, hogy online mentorálást tudjanak nyújtani mindenkinek. Hisz abban, hogy tanulás útján felszámolható a szegénység és mindent megtesz annak érdekében, hogy az emberek életét megváltoztassa. Nem kis célkitűzés, mi azt mondjuk, csak így tovább Yara!

Követendő példákból sosem elég:

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Kijött a Harry herceg és Meghan Markle meneküléséről szóló film hatásvadász előzetese

Kijött a Harry herceg és Meghan Markle meneküléséről szóló film hatásvadász előzetese

Ha valamitől lemarod az arcod, akkor az az izzadságszagú, hatásvadász film trailere, ami Harry herceg és Meghan Markle elmúlt, békésnek nem igazán mondható időszakáról szól.

Ben Affleck már az eljegyzésre készül, az időpont is megvan

Hűha, a színész turbósebességre kapcsolt, hamarosan a nagy kérdést is felteszi szerelmének.

Tényleg akkora hibát követett el Dér Heni?

Egy cuki videó alatt indult meg a kommentcunami, amire valószínűleg az énekesnő sem számított.

Fekete Dávid teljesen összeomlott a börtönben

Az egykori Megasztárost nagyon megviseli a börtönlét, egyre nehezebben bírja a bezártságot.

Katalin hercegnét ennyire hétköznapi szerelésben még sosem láthattad

A hercegné magához képest „alulöltözött”, de szerintünk az outfitje egyszerűen zseniális.

4 alig ismert, de csodaszép nyaralóhely Magyarországon, ha nem szeretnél külföldre utazni

Végre itt a jó idő, szóval ideje megtervezned a nyaralást is! Mutatunk négy mesés nyaralóhelyeket Magyarországon, amit biztosan imádni fogsz.

Nyílt levél azoknak, akik megszégyenítették a testem

A skinny shaming egy létező jelenség, amit talán te is tapasztaltál már, ha a vékonyabb lányok táborát erősíted. Ez az őszinte vallomás is erről szól.

3 csillagjegy, akinek próbára teszi a nyár a kapcsolatát

Vagy befigyel egy új hódoló, vagy szenvedélyes viták várnak rád a pasiddal - esetleg a kettő együtt. Egy biztos: ha az alábbi csillagjegyek közé tartozol, ez a nyár próbára teszi a kapcsolatodat.

Végstádiumú rákban szenved a Jóbarátok színésze

A betegség már a csontjaira is átterjedt, és saját bevallása szerint sem valószínű, hogy túléli. A Jóbarátok színésze, James Michael Tyler szívszorítóan őszintén mesélt állapotáról.

Khloé Kardashian szakított, és úgy tűnik, most végleg

Eddig bírta Tristan Thompson, Khloé Kardashian pasija félrelépés nélkül. Ráadásul nem is akárhogyan csalta meg kislánya anyukáját.

Ashley Graham meztelen szelfivel kampányol

Méghozzá az önbizalmadért, azért, hogy szeresd, hogy elfogadd magad, és hogy önmagad legjobb barátja legyél végre. Ashley Graham számára pedig akkora szívügy a téma, hogy egyetlen posztban képes volt tűpontosan megfogalmazni.

Tündéri babafotó került elő Vilmos hercegről

Bírod a random babafotókat, pláne akkor, ha a királyi családról van szó? Mit szólsz egy bébi Vilmos herceghez, akiről szülinapja alkalmából bukkant elő egy édes kép?

Vajna Timi falatnyi bikiniben villantott

Tökéletes az alakja, menő a bikinije, és a leghangulatosabb strandokon napfürdőzik. Vajna Timi továbbra is elhivatottan osztja meg követőivel legönfeledtebb pillanatait – lehetőleg minimál textilben.