CV-től a melóig – 10 tipp egy profi HR-estől, hogy biztosan te kapd meg a munkát

Az álláskeresés elképesztően finom műfaj, de ha ügyesen csinálod, márpedig mi azon vagyunk, hogy senki se söpörhessen le a pályáról, sikerül megszerezned álmaid munkáját. És fizuját, plusz feltételeit!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

CV-től a melóig – 10 tipp egy profi HR-estől, hogy biztosan te kapd meg a munkát

Gondoltad volna, hogy Európán belül átlagosan 3 hét alatt sikerül megcsípni egy új melót onnantól, hogy kiszúrod az állásajánlatot, majd beküldöd a CV-det, egészen odáig, hogy túljutsz az interjúkon? Képes Judit, a Cosmo kedvenc HR szakértője szerint ez a folyamat Magyarországon jóval tovább, akár 2-3 hónapig is eltarthat. Vagyis rengeteg idő, míg egyáltalán kiderül, tiéd-e a munka vagy sem. Úgyhogy menj biztosra (mi segítünk, ahogy mindig), és védd ki a legnagyobb buktatókat, hogy sima legyen a karrier-utad a célig.

1. Zéró struktúra, zéró siker

Egy jó CV felér egy minőségi, menő, de kényelmes cipővel – nélküle nem jutsz sokáig. Mivel a HR-es vagy a jövőbeli főnököd számára az önéletrajzod az első dolog, amit belőled (a tudásodból és a hozzáállásodból) kap, célszerű biztosra menni. Ha nem megfelelő a CV-d felépítése, Képes Judit szerint szinte biztos az elhasalás. Tipikus hiba, ha sok a vakfolt, nincs megadva, hol voltál és mivel foglalkoztál egy adott időszakban, mettől meddig dolgoztál egy adott munkahelyen, de a másik véglet is hiba, ha 3-4 oldalon keresztül fényezed magad. Ne felejtsd el, egy HR-es átlagosan 30 másodpercet tölt egy önéletrajz olvasásával.

2. Nyelvbotlás

Észrevettél egy szuper állásajánlatot, és lehet, hogy angolul szólt a hirdetés, te zsigerből magyarul jelentkezel egy magyar nyelvű CV-vel, a csatolmányban pedig ott villog a nyelvvizsgád. A HR szakértő szerint szinte biztos, hogy lesöprik az asztalról a jelentkezésed, hiszen nem véletlenül az adott nyelven adták fel a hirdetést, valószínűleg elvárás az álláshoz, vagy a napi céges kommunikáció alapkövetelménye.

CV

Fotó: Getty Images / filadendron

3. Jöhet a kísérő?

Ahogy eszedbe sem jut, hogy egy 10 évvel ezelőtt még coolnak számító ruhadarabban menj el egy szülinapi buliba, úgy érdemes képben lenned, mi a munkaerőpiac aktuális elvárása, ha úgy tetszik, trendje – mondjuk egy állásra való jelentkezéskor. Ma már nem kell külön kísérőlevéllel fárasztanod a másik oldalt, a motivációd, a céljaid, és az, merre tartasz, már mind a CV-d fejlécének része kell, hogy legyen, és ezt hangolhatod jelentkezéskor az adott helyhez.

4. Pénz beszél – de mikor?

Míg az Egyesült Államokban a legelső kérdés a jelentkező felé a pénzre és a juttatásokra vonatkozik, hogy még csak véletlenül se rabolják a felek egymás idejét, ha nem stimmelnek a számok, addig az európai üzleti etikett szerint az interjú végén illik felhozni a fizetést. Akkor viszont nem érdemes udvariaskodnod. „Határozottan kérdezzünk rá a fizetésre és a juttatási csomagra. Az interjún van arra lehetőség, hogy minél többet megtudj az adott cégről, és az ő érdeke, hogy részletesen bemutassa a csomagot, hiszen ne felejtsd el: azért interjúztat, mert emberre van szüksége.” – tanácsolja Képes Judit. Ehhez persze fontos, hogy elfelejtsd, neked tesznek szívességet azzal, ha felvesznek, hiszen ez egy kölcsönös megállapodás: te az idődet, az energiádat és a tudásodat adod, ezért nagyon is érdeked, hogy úgy alakítsd, hogy ez neked is megérje.

5. Kevés vs. kínos

A munka nagyon tetszik, a fizu már kevésbé, de egy ilyen üzleti környezetben elég nehezen tudod elképzelni, hogy alkudozni kezdj, sőt kifejezetten kínosan érzed magad már a gondolattól is. Spoiler: nincs miért! Képes Judit szerint az ajánlatra adott reakciód ugyanúgy a procedúra része, nem kell mindent azonnal elfogadnod. „Ha kevésnek érzed az ajánlatot, legyél bátor, és jelezd a dolgot. Ez az, amit alig hallok a jelentkezőktől, és csak sokkal később derül ki, általában más forrásból, hogy az illető miért nem az adott céget választotta. Nem szabad, hogy feszélyezve érezd magad a pénz miatt. Azzal, hogy jelzed, ez az összeg bizony kevés számodra, azzal egyidőben – ha reális keretek között csinálod – fel is árazod magad, így értékesebbnek tűnhetsz a másik fél számára. Az persze megint más kérdés, hogy az adott cégnek mennyi a kerete. De fontos tisztáznod, van-e lehetőség a keret kibővítésére, vagy ez már a fix összeg. Ne félj a visszajelzéstől, mert jó tárgyalási alapot adhat: ha fizetésben nem is tud többet adni egy adott cég, biztosíthat utazási lehetőséget vagy kafetériát.” – hangsúlyozza Képes Judit, azzal együtt, hogy soha ne szívódj fel, és bukj el egy jó melót, csak mert nem merted elmondani, kevésnek találod a fizetést.

Extra-tipp: Ha te döntesz úgy, hogy nem vállalsz el egy munkát, mégpedig a pénz miatt, mindenképpen indokold meg a HR-esnél. Ha ez elmarad, és te később mondjuk más pozícióra jelentkeznél a céghez, esélyed sem lesz bekerülni, legyél bármilyen jó. 

Álláskereső guide

6. Ez van és kész

Nagyon tudod, hogy mit akarsz, olyannyira, hogy a saját forgatókönyveden kívül képtelen vagy alternatívákban gondolkodni, ugyanúgy elbukhatsz egy munkát. Azzal, ha a végsőkig ragaszkodsz egy fix összeghez, a másik fél viszont tett lépéseket, hogy elégedettebb legyél, azt üzened, hogy rugalmatlan vagy – a pénzügyekben, a munkában, a mindennapokban, és kizárólag a saját érdekeid fontosak. „Ne felejtsd el, hogy a pénzről való tárgyalásnál semmi sem mutatja meg jobban a személyiséged, milyen a kompromisszumokhoz való viszonyod, és mennyire tartod szem előtt a másik érdekeit is.”

Na de mi van akkor, ha a pont másik fél tűnik túl merevnek, amikor a pénzről van szó? Képes Judit erre a helyzetre is ajánl taktikát, amit jó, ha begyakorolsz, pláne akkor, ha az asszertív kommunikáció és a saját érdekérvényesítésed nem az erősséged. „Rendben, ezt most ár alatt elvállalom, de 3 hónap múlva szeretnék kérni egy fizetés felülvizsgálatot vagy egy fix összegű emelést, csak így szerződöm le erre a munkára.” Ne felejtsd el: semmi kínos nincs abban, ha határozott vagy, és figyelembe véve a másik ajánlatát is pontosan tudod, mit akarsz és merre tartasz.

7. Van olyan, hogy túl őszinte?

A kollégáidnak bármikor bátran elmondod a tutit, a feletteseid előtt, vagy egy interjúhelyzetben viszont még az utolsó hajszálad is vigyázzban áll, mert valamiért azt érzed, született diplomataként kell viselkedned. Képes Judit szerint a patikamérlegen adagolt udvariasság nem veszi ki jól magát, az őszinteség viszont igen. „Sőt, még örülnek is neki a cégek, mert pontosan tudják, mire számíthatnak. Azt üzeni, megbízható az illető, jelez, ha probléma van, ha elrontott valamit, ami HR-es és vezető szemmel is egy jó magatartás és hozzáállás.” – magyarázza a szakértő.

8. Ex-főnökről jót vagy semmit

Lehet, hogy ez picit ellentmond majd a fenti pontnak, de hidd el, nem éri meg ekézni a régi főnidet a leendő felettesed előtt, ez ugyanis arra utal a HR szakértő szerint, hogy nem tudsz felelősséget vállalni. Hiszen kizárt, hogy mindenben az előző cég vagy főnök hibázott, és ezzel az erővel simán lehet, hogy 8 hónap múlva pont azt a céget ócsárolja majd a jelölt, ahova épp felvenni készülnek. Vagy sem, pont az előző helyhez való hangos és negatív hozzáállása miatt.

9. Vigyázz, beugratós kérdés!

Simán előfordulhat, hogy a HR-es bedob egy „mit tennél?” típusú kérdést, hogy felmérjék, mennyire jó a problémamegoldó képességed, vagy mennyire vagy elkötelezett. Ha például az a kérdés talál meg, hogy mit lépsz, ha pont a szabadságod alatt omlik össze egy projekt, aminek te vagy a felelőse, a lehető legrosszabb válasz a „Semmit, hiszen szabin vagyok, a többiek majd megoldják.”. Ahogy azt sem várják, hogy laptopot ragadj, mintha nem ketyegne a szabid ideje, az viszont igenis belefér (és optimális válasz egy ilyen kérdésre), hogy felhívd a kollégádat, és 10 perc alatt képbe hozd, hogy aztán csapatszinten legyen elég infó a megoldáshoz, míg te távol vagy.

10. Kérdezni ér?

Kérdezni kell, mert ezzel azt üzened, hogy motivált vagy, tudatos, és hosszú távban gondolkodsz a cégben. A következő kérdéseket Képes Judit szerint bátran dobd be, még akkor is, ha elsőre némelyik neccesnek tűnhet.

  • „Pontosan hogyan telik majd egy napom?”
  • „Tartozik karrier terv a munkakörhöz? Mert szeretnék hosszú távon elhelyezkedni és érdekelnek a lehetőségek a cégen belül.”
  • „Van lehetőség társadalmi felelősségvállalásra?”
  • „Mennyire hierarchikus a szervezet? Aki pályakezdőként indít itt, milyen hamar ér el bizonyos szinteket és ez mivel jár?”
  • „Mit ajánl fel a cég a lojalitásomért cserébe, ha 5-10 évet töltök el itt?”

Ha rágyúrnál a karrieredre:

Címkék: állás állásinterjú cv fizetés főnök hr szakértő hr-es juttatások karrier munka önéletrajz pénz

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Ben Affleck már az eljegyzésre készül, az időpont is megvan

Ben Affleck már az eljegyzésre készül, az időpont is megvan

Hűha, a színész turbósebességre kapcsolt, hamarosan a nagy kérdést is felteszi szerelmének.

Tényleg akkora hibát követett el Dér Heni?

Egy cuki videó alatt indult meg a kommentcunami, amire valószínűleg az énekesnő sem számított.

Fekete Dávid teljesen összeomlott a börtönben

Az egykori Megasztárost nagyon megviseli a börtönlét, egyre nehezebben bírja a bezártságot.

Katalin hercegnét ennyire hétköznapi szerelésben még sosem láthattad

A hercegné magához képest „alulöltözött”, de szerintünk az outfitje egyszerűen zseniális.

4 alig ismert, de csodaszép nyaralóhely Magyarországon, ha nem szeretnél külföldre utazni

Végre itt a jó idő, szóval ideje megtervezned a nyaralást is! Mutatunk négy mesés nyaralóhelyeket Magyarországon, amit biztosan imádni fogsz.

Nyílt levél azoknak, akik megszégyenítették a testem

A skinny shaming egy létező jelenség, amit talán te is tapasztaltál már, ha a vékonyabb lányok táborát erősíted. Ez az őszinte vallomás is erről szól.

3 csillagjegy, akinek próbára teszi a nyár a kapcsolatát

Vagy befigyel egy új hódoló, vagy szenvedélyes viták várnak rád a pasiddal - esetleg a kettő együtt. Egy biztos: ha az alábbi csillagjegyek közé tartozol, ez a nyár próbára teszi a kapcsolatodat.

Végstádiumú rákban szenved a Jóbarátok színésze

A betegség már a csontjaira is átterjedt, és saját bevallása szerint sem valószínű, hogy túléli. A Jóbarátok színésze, James Michael Tyler szívszorítóan őszintén mesélt állapotáról.

Khloé Kardashian szakított, és úgy tűnik, most végleg

Eddig bírta Tristan Thompson, Khloé Kardashian pasija félrelépés nélkül. Ráadásul nem is akárhogyan csalta meg kislánya anyukáját.

Ashley Graham meztelen szelfivel kampányol

Méghozzá az önbizalmadért, azért, hogy szeresd, hogy elfogadd magad, és hogy önmagad legjobb barátja legyél végre. Ashley Graham számára pedig akkora szívügy a téma, hogy egyetlen posztban képes volt tűpontosan megfogalmazni.

Tündéri babafotó került elő Vilmos hercegről

Bírod a random babafotókat, pláne akkor, ha a királyi családról van szó? Mit szólsz egy bébi Vilmos herceghez, akiről szülinapja alkalmából bukkant elő egy édes kép?

Vajna Timi falatnyi bikiniben villantott

Tökéletes az alakja, menő a bikinije, és a leghangulatosabb strandokon napfürdőzik. Vajna Timi továbbra is elhivatottan osztja meg követőivel legönfeledtebb pillanatait – lehetőleg minimál textilben.

Károly herceget titokban kihallgatta a rendőrség Diana hercegnő halála miatt

Diana hercegnő vészjósló feljegyzése miatt hallgatták ki Károly herceget évekkel felesége után, miután Diana, sorai szerint attól tartott, hogy férje autóbalesetet tervez.