Így kérj fizetésemelést, hogy garantáltan megkapd

Utálsz beszélni a pénzről, de még jobban utálod, amikor úgy érzed, kijárna már egy csinosabb összeg a munkádért, de a fizetésemelés nem köszön be magától. HR szakértőnk segítségével rágyúrhatsz a témára.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Így kérj fizetésemelést, hogy garantáltan megkapd

Mindig csodáltad azokat a kollégáidat, akik Jediket megszégyenítő erővel járnak ki maguknak időről-időre fizetésemelést, míg te az „örülök, hogy van munkám, és különben is bocs, hogy élek” oldaláról szemléled a világot. És különben sem tudnád belőni, mikor és hogyan hozd fel a témát, vagy hogy milyen összeggel próbálkozhatsz be egyáltalán. Még jó, hogy Képes Judit HR szakértő minden – fel nem tett – kérdésedre választ adott a témában, hogy felkészülten állj ki magadért, ha a fizetésed a téma.

Szóban, írásban, kávé mellett, vagy irodában – hogyan érdemes belefogni?

A szakember azt javasolja, mindenképpen e-mailben jelezzük, hogy legyen írásos nyoma a kérésünknek, hogy még csak véletlenül se táncoljon ki a főni a téma elől, mondván, elfelejtette a dolgot. Küldj meghívót olyan egyértelmű tárggyal, amivel lélekben ő is felkészülhet (ezzel nem hagyod bizonytalanságban, hiszen egyértelművé teszed, hogy nem szeretnél felmondani, nem vársz babát, egyszerűen szeretnéd, ha újragondolnátok a fizudat).

Hány nulla legyen a végén?

Nyilván nagyon sok tényezőn múlik, megkapod-e egyáltalán a kért emelést: mennyire számítasz kulcsembernek a munkahelyeden, milyen szektorban dolgozol, milyen anyagi helyzetben van a cég. Egyik napról a másikra 100 ezer forintos emelést kérni lehet, csak nem érdemes, mert irreálisan magas összeg, pláne, ha a teljesítményünk és a feladataink nem változtak – figyelmeztet a HR-szakértő. Inkább keress aranyközéputat, és próbálkozz reálisabb célokkal: „Évente 50 ezer forint emelés nem veri ki a biztosítékot, nem sodorjuk vele magunkat a kirúgás szélére” – teszi hozzá Képes Judit, aki szerint azt is érdemes tisztázni, bruttó vagy nettó összegről beszélünk-e az emelésnél. A legtisztább, ha az így kapott nettó összegben állapodtok meg.

Mégis mire érdemes támaszkodni, amikor szeretnénk elérni egy fizetésemelést?

Túl vagytok egy keményebb projekten, amiben nem csak részt vettél, de központi szereped volt benne? Ideje időpontot egyeztetni a feletteseddel egy 1/1 meetinghez: csak te, ő és egy zseniális pitch prezentáció. Ha korábban sosem hallottad a kifejezést, ideje egy életre megtanulnod, hogyan add el magad és az elért eredményeidet. „Minden fizetésemelés megbeszélésen nekünk kell pitchelnünk felé, miért éri meg számára, hogy több pénzt adjon nekünk. Ezt nyilván alá kell támasztanunk és bizonyítanunk felé, érdemes belénk fektetnie. – magyarázza a Cosmo HR guruja. – Nagyon meggyőző tud lenni, ha prezentációban fogod össze az eredményeidet. Már azt is értékelni fogja a főnök, hogy összeraktál egy self-review prezentációt, látja az eddigi projektek haladását, és hogy képben vagy magaddal.” – magyarázza a szakember.

Ha a főnök pluszmelót varrt a nyakunkba, extra pénzt viszont nem ígért mellé, érdemes felhozni a problémát, vagy inkább lapítsunk?

A HR szakértő mindenképpen biztat az előbbire, hiszen a munkaköri leírásodba világosan le van írva, milyen feladatok elvégzésére és hány órában vettek fel. Ha pedig befigyel egy pluszmeló, sem a munkaköri leírás, sem pedig az óraszám nem stimmel többé. „Amennyiben olyan extra feladatokat végzünk el, ami a munkaköri leíráson kívül esik és pluszban jön, azt mindenképpen jelezni kell, különben előbb vagy utóbb minden extra feladat nálunk köt majd ki – ugyanazért a pénzért.” Arra az esetre, ha zavarban lennél, vagy nem tudod, hogyan állj neki, kövesd a HR szakértő által javasolt vázat:

„Kedves XY,

Köszönöm a bizalmadat, hogy ezt az extra projektet is rám bízod! Köszönöm, és jólesik, hogy ennyire szuper munkaerőnek tartasz, aki még ezt is eltudja végezni a meglévő feladatai mellett!

Szeretném jelezni, hogy a munkaköri leírásban és a szerződésünkben az alábbi feladatokban egyeztünk meg, ami a 8 órás munkavégzést takarja, valamint a fizetésemet.

Amennyiben az extra munkát és extra projektet mégis szeretnéd, hogy elvégezzem, egyeztessünk a HR-el szerződésmódosítás keretében, hiszen a munkaköri leírásom is módosul ennek fényében, valamint a bérezés és juttatási csomag is.

 Várom válaszod!
Üdv,
YZ

Hogyan kérj fizetésemelést?

Fotó: Getty Images / the_burtons

Érdemes a fizetésemelés témakört pedzegetni már az állásinterjún, vagy csak telhetetlennek tűnünk tőle?

Soha, semmilyen körülmények között nem tűnsz telhetetlennek, ha asszertívan állsz ki magadért – és a fizetésed tisztázása ezt tökéletesen fedi. A HR szakértő egyébként kifejezetten biztat rá, hogy már az állásinterjún kérdezz rá, mi a bevett szokás az emelésre a cégnél, van-e erre policy. „Még jobb, ha már az állásinterjú alatt megegyezel a leendő főnököddel, és tisztázod, szeretnél minimum félévente egy fizetésfelülvizsgálatot vagy teljesítményértékelést, mert hosszú távon tervezel a céggel, és ehhez szükséges, hogy fizetés területén is motiváltabb legyél, és lásd magad előtt a karrierutat.”

És hogyan tovább, ha nemleges választ kapunk?

A szakértő ismét bátorít: nemet kapni sokkal jobb, mint bizonytalanságban tenni a dolgod. Egyfelől látni fogod, mennyit ér a cégnek a munkád, az időd, az energiád és a lojalitásod, és ha nem ezen múlik, képet kapsz a cég anyagi helyzetéről. Ha azért nem jár ki neked a megérdemelt emelés, mert épphogy életben van a cég, nem biztos, hogy jó befektetés hosszú távon rá alapozni – tehát hiába kaptál elutasító választ, valójában sokkal közelebb kerültél egy kifizetődő lépéshez: új munkát keresni.

Nekünk fontos, hogy a karrieredben is tudatos legyél:

Címkék: állás állásinterjú felettes fizetésemelés főnök karrier munka pénz pluszfeladat

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Britney Spears állítja, a poklot járta meg

Britney Spears állítja, a poklot járta meg

Az énekesnő végre nem tudta le annyival a dolgot, hogy köszöni, jól van…

Harry herceg jogtalanul használta a címét

Egy dolog, hogy nem használhatná a megszólítást, de olyan helyen tette, aminek örökre nyoma marad.

Jennifer Aniston Brad Pittel való kapcsolatáról beszélt

Mert ugye nem gondoltad, hogy Jennifer Aniston és Brad Pitt bessziről kerülik egymást és úgy tesznek, mintha nem is létezne a másik?

Rákkal küzd a Blink 182 zenésze

Mark Hoppus, a Blink 182-ből ismert zenész őszintén mesélt róla, hogy hónapok óta rákos beteg.

Károly herceg összetört fiai miatt

A trónörökös Károly herceg nagyon rosszul viseli fiai viszályát, azt pedig különösen fájlalja, hogy abszolút tehetetlen az ügyben.

Britney Spearsnek megtiltották, hogy teherbe essen

De nem ez az egyetlen részlet, amire fény derült a tegnapi tárgyaláson, ahol Britney Spears végre maga is jelen volt.

Vilmos herceg nem látja értelmét, hogy Harry herceggel beszéljen

Úgy tűnik eldőlt, Vilmos herceg és Katalin hercegné többé nem küzdenek a békülésért: megszakítják a kapcsolatot Harry herceggel és Meghannel.

Kijött a Harry herceg és Meghan Markle meneküléséről szóló film hatásvadász előzetese

Ha valamitől lemarod az arcod, akkor az az izzadságszagú, hatásvadász film trailere, ami Harry herceg és Meghan Markle elmúlt, békésnek nem igazán mondható időszakáról szól.

Minden, amit tudnod kell, ha most szeretnél tetováltatni

Akár életedben először tervezel varratni, akár már a sokadik tetoválásodra készülsz, van néhány szabály, amit érdemes ezen a járványhelyzettel megspékelt nyáron betartani. Olvass tovább, képbe hozunk!

Ben Affleck már az eljegyzésre készül, az időpont is megvan

Hűha, a színész turbósebességre kapcsolt, hamarosan a nagy kérdést is felteszi szerelmének.

Tényleg akkora hibát követett el Dér Heni?

Egy cuki videó alatt indult meg a kommentcunami, amire valószínűleg az énekesnő sem számított.

Fekete Dávid teljesen összeomlott a börtönben

Az egykori Megasztárost nagyon megviseli a börtönlét, egyre nehezebben bírja a bezártságot.

Katalin hercegnét ennyire hétköznapi szerelésben még sosem láthattad

A hercegné magához képest „alulöltözött”, de szerintünk az outfitje egyszerűen zseniális.