Okos gazdi, boldog négylábú: minden, amit a tudatos örökbefogadásról tudnod kell

Egy kisállat örökbefogadása évekre szóló döntés, aminek első, és egyben legfontosabb része az önismeret. Készen állsz rá?

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Okos gazdi, boldog négylábú: minden, amit a tudatos örökbefogadásról tudnod kell

Kedveskedő csaholásra, vagy szívszaggató, játékra invitáló nyávogásra ébredni hajnali háromkor nem leányálom. Ha van már legalább egy szőrös családtag a házban, nyilván tisztában vagy ennek minden előnyével és hátrányával, de ha csak most tervezel örökbe fogadni, jó, ha számolsz ezzel is. Mert egy kutyát vagy cicát befogadni nem csak játék és mese, boldog séták és összebújós pillanatok végtelenített sora. Nyilván ez is benne van. De ott a kőkemény elköteleződés, ami jó esetben hosszú évekre szól. És bár az öröm és a szeretet felülírja az állattartással járó kellemetlenségeket, muszáj, hogy alaposan mérlegelj, mielőtt úgy döntesz, megosztozol a kanapén (és úgy általánosságban a lakás egészén) egy szőrös kis négylábúval. Segítünk!

Állj a tükör elé, és légy őszinte!

Miért szeretnél kisállatot? Mert „olyan menő”? Vagy azért, mert épp nincs senki az életedben, és vele akarod kitölteni az űrt? Reméljük, a vészcsengő hangosan szól, és sűrűn rázod a fejed, hogy szó sincs erről. A jó válasz – már ha mondhatjuk ezt – talán az lenne, hogy mert társra vágysz, akitől gondoskodásért cserébe annyi szeretetet kapsz, amennyi a csövön kifér.

Azért nagyon fontos, hogy őszinte legyél magaddal, és az állatvédő szervezetekkel szemben is, mert a nagyot mondás kárát mindig az állat fizeti meg. MINDIG! Tehát, amikor bemutatkozást kérnek tőled, ne állíts valótlant. Ténylegesen mérlegeld, mennyi időt tudsz azzal az állattal tölteni, hányszor tudod napközben levinni, ki tudod-e fizetni a vele járó költségeket, tudod-e kutyasuliba járatni, összességében meg tudsz-e adni számára mindent, ami szükséges?

Varga Adri, a Kutyaovi Állatévdő Egyesület önkéntese szerint a legnagyobb probléma, hogy az emberek kész kutyát várnak:

Örökbefogadás idézet

Varga Adri, Kutyaovi Állatvédő Egyesület

Ahogyan egy állatnak sincsenek feléd irreális elvárásai, neked se legyenek. A kötődés, az összetartozás érzése idő, míg kialakul, ahogyan a közös rutin elsajátítása is. Egyik napról a másikra ne várj csodát! Ha mégis olyan mázlid van, hogy egy „tökéletes” állat gazdija lehetsz, akkor legyél érte hálás.

Balesetek mindig vannak

A szobatisztaság kérdése külön fejezetet érdemel, mert a legtöbb újdonsült gazdi, ahogyan Adri is mondta, kész állatot vár, nem számol a balesetekkel. „Nem lesz azonnal szobatiszta. Az, hogy jelezze, amikor ki kell mennie, és később az, hogy időre megtanulja elvégezni a dolgát, nem megy egyik pillanatról a másikra” – tudtuk meg tőle.

Egy kutyának akár hetekbe is telhet, hogy megtanuljon az új körülményekhez alkalmazkodni. Büntetéssel és fenyítéssel ne is próbálkozz! Még a híresen öntörvényű bársonytalpúak is könnyen taníthatók, ha jutalmazással motiválod őket, egy kutyánál pedig ez a legjobb módszer arra, hogy megtanulja a dolgát ügyesen elvégezni. Ha ránk hallgatsz, az első hetekben érdemes kutyapelust bevetni (felnőttek esetében is), hogy ne a drága perzsaszőnyeg lássa kárát a dolognak.

Ami a macskákat illeti, Nagy Évit, a rutinos ideiglenes örökbefogadót kérdeztük, hogyan lehet készülni erre.

Örökbefogadás idézet

Nagy Évi, ideiglenes befogadó

Az EGÉSZ életed megváltozik

Azzal mindenképp számolj, hogy egy új családtag érkezése fenekestül felfordítja az egész életedet, ezért fontos azt is mérlegelni, tudsz-e ehhez alkalmazkodni, készen állsz-e lemondani a spontaneitásról. Képes vagy MINDEN napot úgy alakítani, hogy a lehető legtöbbet tudj vele foglalkozni? Ez olyan, mint a gyereknevelés: nincs szabadnap…

„Nincs többé munka utáni iszogatás a kollégákkal, vagy hirtelen jött hétvégi program a barátokkal. Egy kutya esetében mindig meg kell oldani, hogy legyen, aki a leviszi, megeteti és a többi” – mondta el Adri, de Évi is pont ezt emelte ki: „Nagyon igénylik a napirendet és egyáltalán nem rugalmasak. Játék, pihenés, evés, majd ismét játék, pihenés, evés. Ha hozzászokik a rutinhoz, nem teheted meg, hogy etetési időre nem érsz haza, különben a kanapéd bánja”.

Az életed tótágast áll, ha magadhoz veszel egy állatot, de jó szervezéssel és néhány segítőkész családtaggal az ilyen kényesebb napokat is át lehet vészelni. A kérdés csak az, lesz-e, aki szívesen segít, ha szükség van rá. Mielőtt belevágnál a nagy kalandba, két dolgot mérlegelj. Az első, hogy képes vagy-e változtatni úgy, hogy az mindkettőtöknek jó legyen – és emiatt ne érezz megbánást. A másik, hogy például egy egyhetes nyaralás idejére lesz-e, aki magához veszi az állatot. Ha bizonytalan vagy a válaszokban, az sokat elárul…

A piszkos anyagiak

Mint mindenki, úgy az állatvédő szervezetek is pénzből élnek. Egy mentett állat vizsgálatokra szorul, etetni kell, sok esetben rehabilitációra is szükség van nála: gondold csak át, hogy ez milyen sokba kerülhet. Éppen ezért a legtöbb szervezetnél fizetni kell az örökbefogadásért. Adritól megtudjuk, hogy a Kutyaovi esetében ez 15 ezer forint.

Örökbefogadás idézet

Varga Adri, Kutyaovi Állatvédő Egyesület

Tehát már itt van egy nagyobb beruházás, és akkor a későbbiekről még nem is beszéltünk. Mindenképp érdemes minőségi tápot venni, kutyák esetében egy jobb hámra beruházni. Aztán kell még etető-és itatótál, bár erre egy régi, kidobásra ítélt műanyag edény is abszolút megfelel. Cicáknál számolni kell a macskaalommal havonta több alkalommal, kutyáknál a kutyasulival. És persze mindkét esetben ott vannak a kötelező oltások, a chip, a féregtelenítés és az egyéb vizsgálatok, ha az állat megbetegszik. Adri kiemelte, hogy ez utóbbi a betegség súlyosságától függően több tízezer forintra is rúghat, ráadásul az ezzel járó felelősséget nem mindenki tudja feldolgozni.

Szakértőink abban is egyetértenek, hogy drága játékokra felesleges költened, érdemes előbb kitapasztani, hogy mivel szeret játszani a négylábú. „Egy macska képes akár egyetlen fóliagolyót is órákig elpofozgatni.” Adri pedig a közös játékot emlegette, mint legjobb szórakozást: „Sétálni kell vele, és lekötni, hogy minél inkább lefáradjon. Máskülönben jön az ásás”.

Az első benyomás fog meghatározni

Harry Potter óta tudod, hogy a pálca választja a varázslót és nem fordítva, nos, ez az állatoknál is elmondható. Az állatmentő a legjobbat akarja kedvenceinek, így kell egyfajta szimpátia vagy kisugárzás, amivel őt is meggyőzöd, de a személyes találkozás során sokkal inkább az számít, hogy mennyire kerülsz kapcsolatba a négylábúval. „Volt már olyan, hogy a gazdi egyáltalán nem volt szimpatikus, de a kutya az első pillanattól kezdve bújt hozzá, így úgy voltunk vele, próbáljuk meg. Jól döntöttünk, évek óta imádják egymást” – mondta el a Kutyaovi önkéntese.

Hiába szeretsz bele kép alapján valamelyik cukiságba a nagy szemei, az elálló fülei vagy fekete bundája láttán, nem biztos, hogy ő lesz a megfelelő számodra. Évi szerint kell, hogy kalkulálj azzal is, beleillik-e az életteredbe.

Örökbefogadás idézet

Nagy Évi, ideiglenes befogadó

A személyes találkozást egyébként sem lehet kikerülni, de ha komolyan érdeklődsz egy állat iránt, érdemes akár 2-3 alkalommal is meglátogatnod, hogy érezd, hogyan viszonyultok egymáshoz.

A felelős döntés

Valószínűleg most még több fejtörés elé állítottunk, de pont ez volt a cél, hiszen ez tényleg egy ÓRIÁSI, évekre szóló döntés. Hogy mégis segítsünk, készítettünk neked egy listát. Ebben minden fontos kérdés benne van, ami segíthet abban, hogy a végén felelős döntést hozz saját magad és a négylábúak érdekében is. Az első lépés, ahogyan már mondtuk, mindig az önvizsgálat! Ne hamarkodd el a válaszokat és légy teljesen őszinte, ezt senki nem fogja rajtad számonkérni.

Örökbefogadó lista

 

Ha bolondulsz az állatokért, ezeket is olvasd el:

Címkék: állat hogyan fogadj örökbe kutya macska örökbefogadás

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Britney Spears állítja, a poklot járta meg

Britney Spears állítja, a poklot járta meg

Az énekesnő végre nem tudta le annyival a dolgot, hogy köszöni, jól van…

Harry herceg jogtalanul használta a címét

Egy dolog, hogy nem használhatná a megszólítást, de olyan helyen tette, aminek örökre nyoma marad.

Jennifer Aniston Brad Pittel való kapcsolatáról beszélt

Mert ugye nem gondoltad, hogy Jennifer Aniston és Brad Pitt bessziről kerülik egymást és úgy tesznek, mintha nem is létezne a másik?

Rákkal küzd a Blink 182 zenésze

Mark Hoppus, a Blink 182-ből ismert zenész őszintén mesélt róla, hogy hónapok óta rákos beteg.

Károly herceg összetört fiai miatt

A trónörökös Károly herceg nagyon rosszul viseli fiai viszályát, azt pedig különösen fájlalja, hogy abszolút tehetetlen az ügyben.

Britney Spearsnek megtiltották, hogy teherbe essen

De nem ez az egyetlen részlet, amire fény derült a tegnapi tárgyaláson, ahol Britney Spears végre maga is jelen volt.

Vilmos herceg nem látja értelmét, hogy Harry herceggel beszéljen

Úgy tűnik eldőlt, Vilmos herceg és Katalin hercegné többé nem küzdenek a békülésért: megszakítják a kapcsolatot Harry herceggel és Meghannel.

Kijött a Harry herceg és Meghan Markle meneküléséről szóló film hatásvadász előzetese

Ha valamitől lemarod az arcod, akkor az az izzadságszagú, hatásvadász film trailere, ami Harry herceg és Meghan Markle elmúlt, békésnek nem igazán mondható időszakáról szól.

Minden, amit tudnod kell, ha most szeretnél tetováltatni

Akár életedben először tervezel varratni, akár már a sokadik tetoválásodra készülsz, van néhány szabály, amit érdemes ezen a járványhelyzettel megspékelt nyáron betartani. Olvass tovább, képbe hozunk!

Ben Affleck már az eljegyzésre készül, az időpont is megvan

Hűha, a színész turbósebességre kapcsolt, hamarosan a nagy kérdést is felteszi szerelmének.

Tényleg akkora hibát követett el Dér Heni?

Egy cuki videó alatt indult meg a kommentcunami, amire valószínűleg az énekesnő sem számított.

Fekete Dávid teljesen összeomlott a börtönben

Az egykori Megasztárost nagyon megviseli a börtönlét, egyre nehezebben bírja a bezártságot.

Katalin hercegnét ennyire hétköznapi szerelésben még sosem láthattad

A hercegné magához képest „alulöltözött”, de szerintünk az outfitje egyszerűen zseniális.