„Mikor veszik észre, hogy igazából nem is értek hozzá?” – Mindent az imposztor szindrómáról

Ha gyakran kérdőjelezed meg a sikereidet, sőt saját magad, akkor jó eséllyel közeli ismerősöd az imposztor szindróma. De pontosan mi ez, hogyan alakul ki és legyőzhető-e? A cikkből kiderül!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

„Mikor veszik észre, hogy igazából nem is értek hozzá?” – Mindent az imposztor szindrómáról

Mi a közös Emma Watsonban, Jennifer Lopezben, Meryl Streepben és Lady Gagában? Azon kívül persze, hogy a világ legmenőbb női, elképesztően tehetségesek, csodálatosak és hatalmas sikereket értek el. Hát az, hogy vannak pillanatok, amikor ők egyáltalán nem érzik így. Sőt! Emma Watson retteg, hogy egyszer csak valaki rájön, hogy valójában nem is érdemelte meg az elismeréseket. A legtöbb Oscar-jelölést magáénak tudható Meryl Streep egyszer azt nyilatkozta: „Nem értem, miért akarna bárki is egy újabb filmben látni engem? Nem is tudom, hogyan kell színészkedni, szóval miért csinálom ezt?”. J.Lo titokban nem tartja elég jónak a hangját, Lady Gagának pedig minden reggel emlékeztetnie kell magát, hogy már nem a gimiben van, ahol mindenki bántja, hanem konkrétan egy szupersztár.

Én is nem egyszer kapom azon magam, hogy ha a főnököm megdicsér, csak legyintek és a szerencsének tudom be az aznapi jó teljesítményemet. Pedig munka közben mindent alaposan átgondoltam és hosszas felkészüléssel vágtam bele a napba. Kíváncsi voltam, vajon mitől lehetséges, hogy nemcsak én, hanem a hollywoodi sztárok is megkérdőjelezik saját magukat (minél szuperebb eredményeket érnek el, annál inkább). Ezért megkérdeztem a jelenségről Botházy Beatrix pszichológust, aki elmesélte, hogy ezt imposztor szindrómának hívják, ami jellemzőbben a magasan teljesítő személyek körében fordul elő. Elmondása szerint „a szakirodalom szerint a nők magasabb szinten élik meg azt, hogy érdemtelenül kapnak elismerést, illetve születtek arról eredmények, hogy a szindróma fordítottan arányos a korral – tehát a fiatalabbakban jobban eluralkodnak ezek az érzések, mint az idősebbekben.”

De mi is ez az imposztor szindróma?

„Imposztor szindrómáról akkor beszélünk, amikor valaki annak ellenére, hogy objektív sikereket ért el, nem képes ezzel azonosulni, és állandóan kételkedik saját magában – magyarázza szakértőnk. – Fél attól, hogy csak becsap másokat, és egyszer le fog bukni, mert úgy hiszi, ő valójában nem teljesít olyan jól, mint ahogy azt mások látják vagy gondolják. Az imposztor szindróma egy olyan attribúciós torzításon alapul, amely szerint az egyén a sikereit magán kívülálló dolognak tulajdonítja (például a szerencsének), míg, ha hibázik, azt a saját kudarcának és szakmai alkalmatlanságának éli meg. Ez az alacsony önbecsüléssel áll kapcsolatban: a szindrómával élő személyek nem tudják elhinni, hogy képesek lennének a szerencse nélkül is ilyen teljesítményre.”

Ám a pszichológus felhívja a figyelmet, hogy attól még nem leszel imposztor szindrómás, ha néha átgondolod, hogyan is értél el bizonyos sikereket és jutottál el oda, ahol most tartasz – ebben az esetben még csak imposztor attitűdről van szó. A gond akkor van, ha folyton ezen rágódsz és ezek a gondolatok átveszik a mindennapjaid felett az uralmat.

Ismerd fel!

Botházy Beatrix szerint a szakma öt típusát különbözteti meg a szindrómának :

Imposztor szindróma

Botházy Beatrix, pszichológus

Egy vagy több kategóriát akár rólad is el lehetne nevezni? Akkor bizony gyanús, hogy a te életednek is része az imposztor szindróma. Azonban ebbe nem kell – és nem is szabad –beletörődnöd! Mert ugyan ezt az állapotot önmagában a szakemberek nem tekintik pszichiátriai zavarnak, sajnos könnyen kórossá válhat, ami viszont már konkrét pszichológiai betegségekhez vezethet. „Ilyen például a depresszió, szorongásos vagy szociális zavarok, illetve önértékelési probléma – mondja a szakértőnk, aki hozzáteszi, hogy mindez valójában csak a felszín. – Az imposztor szindróma kialakulásának hátterében a szülőktől kapott neveltetés, a magas elvárások, vagy az önbecsülést sértő, például az iskolában elszenvedett traumatikus események állhatnak.” Éppen ezért érdemes minél hamarabb foglalkozni a problémával.

Mit tehetsz ellene?

Ugyan a szakértő szerint tudományos területen nem foglalkoztak még ezzel igazán, ezért még nincs is kidolgozott diagnosztikai vagy kezelési eljárás, viszont Botházy Beatrixnak így is van néhány tippje, amivel leküzdheted az imposztor szindrómát.

  • Fontos, hogy azonosítsd, pontosan miből adódnak a félelmeid, és azt szakember segítségével oldd fel.
  • Hatékony lehet a csoportterápia: miután gyakori a szindrómában szenvedők közt, hogy úgy gondolják, egyedül vannak a problémával, egy csoport tagjaként, akik hasonló gondokkal küzdenek már kevésbé érezheted izoláltnak magad.
  • Az önbecsülési, önértékelési problémán dolgozni lehet és kell, a legjobb, ha pszichológus szakember segítségét kéred ehhez. A terápia hatására reálisabban tudsz majd ránézni a sikereidre.
  • Fogj egy darab papírt, és írd össze, mik azok, amik alátámasztják, és mik cáfolják az aggodalmaidat. Valószínűleg a kontra oldalon egy sokkal hosszabb listát kapsz majd – ezzel a negatív gondolataidat objektívebb megvilágításba helyezheted.
  • Ha a barátnődön (aki halálra dolgozza magát és mindig a maximumot nyújtja, mégis folyton azon aggódik, hogy bármelyik percben kirúghatják) veszed észre a szindróma jeleit, a legtöbbet azzal segíthetsz rajta, ha empatikusan, elfogadóan fordulsz az érzései felé. Ezzel együtt persze nyilván rávezetheted arra, hogy valójában milyen fantasztikus ember – akár a listás módszer segítségével.

Turbózd fel az önbizalmad a Cosmo tippjeivel:

Címkék: botházy beatrix imposztor szindróma karrier önbecsülés önbizalom önértékelés pszichológia siker szorongás

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

3 csillagjegy, akinek ez lesz a legjobb hete júniusban

3 csillagjegy, akinek ez lesz a legjobb hete júniusban

Ha szerepel a listán a csillagjegyed, akkor különlegesen csodálatos hétre számíthatsz.

Ha Károly hercegen múlik, Archie-ból soha nem lesz herceg

Királyként Károly herceg mindent meg fog tenni azért, hogy Harry herceg és Meghan Markle fia, Archie semmiképpen se lehessen herceg.

Dér Heni kisbabája felrobbanta a netet

Ugyan Dér Heni kisfia, Bendegúz még csak öt hetes, mégis már most sikerült elérnie, hogy a rajongók eldobják az agyukat.

Nem hiszed el, kinek a fiával jött össze Millie Bobby Brown 

Millie Bobby Brown újra bepasizott, a srác pedig konkrétan egy világsztár fia.

Meghan Markle két héttel szülés után máris visszatért

Alig több, mint két hete született meg a kislánya, Meghan Markle már be is vállalta az első interjúját a gyerekkönyvével kapcsolatban.

Homofóbiával vádolják a Marvel sztárját

A Marvel sorozata, A Sólyom és a Tél Katonája főszereplőjének, Anthony Mackie-nek sikerült úgy kiakasztania a rajongókat, hogy már egyenesen homofóbnak bélyegezték.

Rubint Réka olyan ajándékot adott a fiának, hogy leesik az állad

Rubint Réka fia, Norbika elballagott, ennek örömére pedig olyan hatalmas meglepetést kapott az édesanyjától, amilyet kevés gyerek élhet át.

Harry herceget látni sem akarja az apja

Károly herceg egyértelművé tette, hogy nem kíváncsi Harry hercegre, pedig ő hamarosan ismét visszatér Angliába.

Jennifer Lopez után szabadon – Tényleg olyan jó ötlet visszamenni az exhez?

Jennifer Lopez meglépte azt, amitől a legtöbben rettegnek. Bedobta régi kapcsolatát a mikróba Ben Affleckkel, és a jelek szerint jól döntött. Vagy ki tudja, és néhány hónap múlva már szóba sem állnak egymással. Mindenesetre az énekesnő milliók fejében ültette el a kérdést: érdemes új esélyt adni valaminek, ami nem működött? Szakembert faggattunk ki a témáról!

Weisz Fanni ébredés utáni fotóját azonnal látnod kell

A modell ébredés utáni képe mellett nem tudunk szó nélkül elmenni…

Katalin hercegné 10 éve erre a lépésre készült

Le a kalappal előtte, ugyanis nagyon fontos dologgal állt elő, amit hosszútávon is küldetésének tekint.

Tanúskodni akartak a gyerekei Brad Pitt ellen

Azt eddig is lehetett sejteni, hogy az ügy nem volt könnyű menet, de az újabb részlet olaj a tűzre…

Ezekről a koktélokról még tuti nem hallottál, pedig jobbak bárminél!

Itt a nyár, vagyis eljött a hűsítő, jeges koktélok ideje! Mutatunk is néhány különleges receptet, amit garantáltan imádni fogsz!