Mérgezőek, fanatikusok, és nem ismernek határokat – Toxikus rajongók nyomában

A rajongás összehoz minket, közös témát ad és a kedvenceid társaságában sosem unatkozol. De vannak, akik túltolják, a mérgező fanok pedig maradandó sebeket okozhatnak. Összeszedtük a legdurvább eseteket.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mérgezőek, fanatikusok, és nem ismernek határokat – Toxikus rajongók nyomában

Rajongónak lenni szuper dolog. Legyen szó zenéről, könyvről, sorozatról vagy filmről, ha valamit nagyon szeretsz, az nem csak egy új hobbit jelent, hanem a többi fant megismerve egy közösséget is, amiből akár életre szóló barátságok is köttethetnek. Csakhogy van, amikor ez a szenvedély már nem egészséges, a rajongás pedig egyfajta megszállottságba csap át – mint az 1990-es Tortúra című filmben. Megvan a Stephen King könyvéből készült adaptáció, amiben Annie Wilkes elrabolja az imádott regényeinek íróját, Paul Sheldont, kalapáccsal eltöri a lábait és arra kényszeríti, hogy írja át a kéziratát, amiben megölte volna a sorozat főhősnőjét? Na, pont ilyen egy mérgező fandom. A vaskalapácsuk pedig a közösségi média.

A hangos kisebbség

John Rogers, a Halle Berry-féle Macskanő forgatókönyvírója 2004-ben írt blogposztjában – ami a mai napig ugyanúgy, ha nem még inkább érvényes – ezeket a rajongókat Fandamentalistának hívta, párhuzamot vonva a vallási fundamentalizmussal. Azaz: elmélete szerint a radikális csoportokra vonatkozó szabályok éppúgy érvényesíthetők a toxikus rajongótáborok viszonylatában. Mindkettőnél jellemző a férfidominancia erős jelenléte: ugyan egyre csak nő a rajongó lányok száma a korábban geeknek tartott filmek/sorozatok/képregények iránt, a mérgező fandomok jelentős része férfiakból áll. Szinte diktatórikusan hisznek abban, hogy egyetlen igazság létezik, ha ezzel bárki nem ért egyet, az „nem igazi rajongó”. Valamint megvetik a modernt „a soha nem létezett aranykor utáni nosztalgia” kedvéért, vagyis: „a régi évadok jobbak voltak, az új már borzalmas” – holott ennek talán épp az ellenkezője az igaz.

Rogers szerint a Fandamentalisták

„azok a rajongók, akik erőszakosan hisznek abban, hogy az egyetlen érvényes értelmezése bármilyen szórakoztató terméknek, az a saját kedvenc verziójuk, melyhez dogmatikusan ragaszkodnak. A legapróbb változtatás is elfogadhatatlan és eszeveszett megvetést von maga után.”

A Hollywood Reporter toxikus fandomokról szóló riportja azonban kiemeli, hogy bár úgy tűnhet, ők vannak többségben, a valóság sokkal inkább az, „hogy viszonylag apró részét képezik a rajongótáboroknak”. Viszont amilyen kevesen vannak, olyan hangosak, és annál nagyobb károkat tudnak okozni – különösen a legszélesebb kört megszólító produkciók esetében, mint amilyen a Marvel, a Star Wars vagy a Doctor Who.

Ki vagy, doki?

A borzalmas magyar cím egy nagy múltú, nívós sci-fi sorozatot takar: a brit Doctor Who 1963-ban indult útjára az időn és téren át utazó titokzatos Doctor figurájával, aki minden részben megmenti a világot a kísérői segítségével. A kezdetben a gyerekeket oktató célzattal készült sorozat hamarosan olyan népszerűvé vált, hogy mikor az első Doktort alakító William Hartnell beleunt a kék telefonfülkében való időutazásba, a BBC nem akarta a távozásával abbahagyni a szériát. Ezért a regeneráció képességével ruházták fel a Doktort, aki így néhány évadonként teljesen új alakot vesz fel, de legbelül mégis ugyanaz az ember Idő Lord marad. A sorozat egy évtized szünet után, 2005-ben indult újra, és a David Tennant nevével fémjelzett második évaddal robbant akkorát, hogy onnantól kezdve Amerikától Magyarországig mindenhol IS ismerték és szerették a Doctor Who-t. Az 55 év alatt összesen 14 színész bújt a Doctor bőrébe, ebből 13-an fehér férfiak voltak. 2018-ban azonban a készítők húztak egy váratlant, és a 14. Doctor egy nő, Jodie Whittaker lett.

Doctor Who

BBC One

Ugyan a Doctor Who univerzumában nem volt példa nélküli egy Idő Lady, hiszen a Doctor legnagyobb ellensége, a Mester egy idei szintén női testben, Missyként létezett, a főszereplő nemváltását pedig egészen 1981 óta fontolgatták, a rajongók egy része teljesen elvesztette a fejét a hír hallatán. A Twitteren elterjedt a #NotMyDoctor (Nem az én Doctorom) hashtag, és petíció indult Jodie lecserélésére, miután a döntést néhányan „túlságosan politikailag korrekt”-nek minősítették. A gyűlölethullám bár elsöprőnek tűnt, Jodie-t nem rémisztette meg: „a rajongók annyi változást éltek már meg a sorozattal, ez is csak egy új, kicsit más változás, de egyáltalán nem félelmetes.”

A színésznő tehát remekül kezelte a hangos kisebbség felháborodását – az akkori showrunner, Steven Moffat szerint a közösségi médiából 80%-ban támogatást kapott a fanoktól –, ám a bojkottjukat valamennyire mégis megérezte a sorozat: a 2005-ös újraindulása óta tavaly először esett 5,5 millió alá a nézettség. A Doctor Who azonban regenerálódott, és a 2021-es különkiadást már több, mint 6 millióan nézték meg – Jodie pedig kizárólag pozitív kritikákat kapott a szakmától.

Nem túl régen, ebben a galaxisban

Ám az utálkozók haragját nem mindenki ússza meg ilyen könnyen. A Star Wars univerzumában tomboló düh több színészben is maradandó sebeket okozott – rasszizmussal, szexizmussal vagy csak szimpla gyűlölettel a háttérben.

A rajongók távolról sem építő jellegű kritikái az ezredforduló idején mozikba került előzménytrilógiával kezdődtek, amikor már bőven volt ideje mindenkinek a maga képére formálni (a megjelent könyvek és filmek alapján) a messzi-messzi galaxist. Ebbe pedig nagyon nem illett bele a gyerek Anakin Skywalker vagy Jar Jar Binks. Utóbbi egyenesen a franchise leggyűlöltebb karaktere lett, és bár teljességgel a CGI segítségével hozták létre Jar Jart, ezért sosem láttuk az őt alakító színészt, Ahmed Bestet mégis megtalálták a toxikus fanok. Ahmed 20 év után tért vissza a Baljós árnyak forgatásának helyszínére, innen posztolva árulta el, hogy a gyűlölködők majdnem öngyilkosságba kergették. A kis Anakint alakító Jake Lloyd mentális egészségére szintén hírhedten rossz hatással volt az első rész megosztó fogadtatása.

A fandom – önmagukat igazi rajongóknak beállító, de – a valóságban mérgező tagjainak lett volna néhány évük, hogy tanuljanak a hibáikból. Nem sikerült. Az ébredő Erő és Az utolsó Jedik hősnői, Rey és az Ellenállás tagja, Rose Tico kiverte a biztosítékot a szexista és rasszista nézőknél. Utóbbi karakter puszta létezése olyannyira kiakasztotta őket, hogy teljesen lehúzták a kritikusok és a közönség értékelését összegyűjtő Rotten Tomatoeson a film értékelését: a szakma 90%-ot adott rá, míg a „rajongók” csupán 42-t. Az ázsiai-amerikai Kelly Marie Tran olyan szintű rasszista indíttatású bántalmazást élt át a film premiere után, hogy a Reyt alakító Daisy Ridley példáját követve, örökre kitörölte minden közösségi oldalát.

Star Wars: Az utolsó Jedik

RTL Sajtóklub

A szuperhősök sem sebezhetetlenek

A Marvel már a kezdetek óta meglehetősen sokszínű szereplőgárdával meséli el a történeteit – de persze ők sem hibátlanok: a jelentősebb szerepeket és önálló filmeket meglehetősen sokáig csak fehér férfiak kapták meg –, a fandomnak mégis nehezére esett elfogadnia, ha a stúdió a diverzitás mellett döntött a képregény-hűség kárára.

Ilyenkor pedig a haragjuk Thanost megszégyenítő kegyetlenséggel csap le. Mikor 2017-ben kiderült, hogy Tessa Thompson alakítja Valkűrt a Thor: Ragnarökben, a Marvel-rajongók egy része elárasztották a színésznő Instagramját és Twitter-oldalát a rasszista kommentjeikkel. A probléma? Valkűr a képregényekben egy fehér, szőke nő volt. „Csináljuk, amit csinálunk és reméljük, hogy az emberek azonosulni tudnak vele, akiknek ez nem megy, azt meg ignoráljuk…” – nyilatkozta a dologról Tessa.

Két évvel később a Marvel észbe kapott, és a Wonder Woman után ők is hoztak egy önálló, női szuperhősfilmet Marvel Kapitány személyében, ezzel azonban a trollok nem tudtak megbirkózni. Így még a mozis debütálása előtt elárasztották negatív értékelésekkel a Rotten Tomatoest, de a lelki nyugalmukon a főszereplő, Brie Larson sem segített. A színésznő ugyanis társadalmi szerepvállalásra tervezte használni a Marvellel szerzett világhírt, a szexista trollok máris előhúzták a jolly joker „feminácizást”. A végére pedig már abba is belekötöttek, hogy Brie nem mosolyog a Marvel Kapitány poszterén. A színésznőnél ez volt az utolsó csepp a pohárban: fogta és vigyorgó fogsorokat szerkesztett a férfi kollégái posztereire.

Marvel Kapitány

RTL Sajtóklub

Idén aztán az is kiderült, hogy a fehér férfiak sem nyerhetnek a Marvel-fanoknál. A Sólyom és a Tél Katonája című sorozatban ugyanis Wyatt Russell vállalta azt a kicsit sem hálás feladatot, hogy megformálja a Marvel Univerzumának legújabb rosszfiúját, John Walkert, aki átveszi Amerika kapitány helyét. A karakter önelégült volt és álszent, egyáltalán nem méltó Steve Rogers pajzsához. Pontosan ez volt a széria célja, ám azzal nem számoltak, hogy néhány netező annyira komolyan veszi Steve emlékének védelmét – és nem tudják különválasztani a színészt a szereptől –, hogy konkrétan halálos fenyegetéseket küldtek Wyattnek, aki ennek következtében visszavonult a közösségi médiából.

Toxikus fandom – stúdiók 1:0

A mondjuk ki: netes trollokkal szemben a legtöbb stúdió taktikája Tessa Thompsonéhoz hasonló: nem foglalkoznak velük, abban a reményben, hogy így negatív energiáikkal a partvonalra kerülnek. Azonban, „ha ignorálod őket, csendben elnézed nekik a tetteiket. Megértem a zéró tolerancia-elvét” – idézi a Hollywood Reporter Sean O’Connellt, a Snyder Cutként elhíresült újraforgatott Zack Snyder-féle Az Igazság ligájának történetét elmesélő újságírót. Csakhogy van, amikor a stúdiók nem érvényesítik a zéró toleranciát, és a a fanok perzselő haragjától tartva kiszolgálják a rajongókat.

fan service-re egészen sok példát hozhatunk fel Hollywoodból – elég csak a Star Wars: Skywalker korára gondolnod, aminek minden pillanata kimerítette a rajongók kiszolgálásának fogalmát –, de olyan nagy volumenű, online kampánynak álcázott cyberbullying kevés volt a filmtörténelemben, mint ami Az Igazság ligája körül alakult ki.

Az történt ugyanis, hogy Zack Snydernek ott kellett hagynia a már majdnem kész projektet egy családi tragédia miatt, így Joss Whedon vette át Az Igazság ligája utómunkálatai feletti irányítást. Whedon teljesen a maga képére formálta a filmet (nemrégiben pedig az is kiderült, hogy ő maga is mérgező környezetet teremtett a forgatáson), amivel a DC rajongói kicsit sem voltak megelégedve. Ezzel kezdetét vette a netes zaklatás: a fanok petíciót indítottak, és a kritikusokat, illetve magas beosztású vezetőket támadtak Snyder változatának kiadásának reményében. Úgy, mint a DC Entertainment egykori elnökét, Diane Nelsont, akit azzal vádoltak meg, hogy egyenesen ellehetetlenítette Zack Snydert, csak mert tetszett neki, amit a forgatás közben a Jokernél látott. Nem fogsz meglepődni, ha azt mondjuk: Nelson arra kényszerült, hogy kitörölje magát a Twitterről.

Mindezek után a DC megadta magát az erőszakos rajongóknak, s mikor Zack Snyder: Az Igazság Ligája címen végül mégis kiadták az új verziót, a premiert mindenki győzelemként ünnepelte. Pedig, ahogy a Collider újságírója, Drew Taylor figyelmeztetett, a Snyder Cutnak zöld utat adni veszélyes lépés volt és a legrosszabb üzenetet közvetítheti: „ha zaklatással akarod elérni a céljaid, megkapod a jutalmad.”

Olvass vidámabb infókat a kedvenc filmjeidről:

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Harvey Weinsteinre újabb 140 év börtön vár

Harvey Weinsteinre újabb 140 év börtön vár

Döntött a bíró a Weinstein-ügyben: a filmmogult kiadják Los Angelesnek, hogy végre ott is felelősségre vonhassák. Ha bűnös, 140 évre ítélhetik.

Reese Witherspoon őszintén mesélt betegségéről

Talán nem gondolnád, de az Oscar-díjas színésznőnek volt néhány kemény napja, mielőtt a Vadont leforgatta.

Észreveszel valami furcsát Károly herceg és Kamilla fotóján?

Hupsz, nem viseltek egy bizonyos kiegészítőt, ami kötelező lett volna. Nem, nem a kalapról van szó…

Schobert Norbi rettegett édesanyja életéért

Az elmúlt pár hét nagyon durva volt Norbi és családja életében, ugyanis az édesanyja nyakán furcsa elváltozást találtak.

Miley Cyrus nem sokat bízott a képzeletre

Azt eddig is tudtuk, hogy az énekesnő nem veti meg a meztelenkedést, de most minden eddiginél merészebb volt.

Felszólalás a homofób törvény ellen

A Central Médiacsoport nem vállal közösséget a Parlament által a mai napon megszavazott T/16365. számú törvény részeként "A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény" és "A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény" módosításaival.

Meghan Markle szünetelteti a szülési szabadságát?

Még egy hónapos sincs a kislánya, de Harry kedvéért máris visszatérne kötelességeihez.

Angelina Jolie-t ismét az exférje lakásánál kapták le

A színésznőt egy héten belül már másodjára látták kijönni exe otthonából… Mit történik itt?

Jennifer Lopez és Ben Affleck nyilvánosan romantikáztak

Eddig nagyon óvták a magánéletüket, de úgy tűnik, hogy a szerelem mindent felülír.

A kiegészítő, ami nélkül ma ne indulj útnak

Egy elengedhetetlen dolognak ma mindenképpen ott kell lapulni a táskádban: a napszemüvegnek. És igen, ezt az időjárás is indokolja, nézd meg, miért!

A pasiknak is van G-pontjuk + 4 para szextény a férfiakról

Ha azt hitted, már mindent tudsz a férfiak szexuális életéről, hidd el, akkor is tudunk újat mutatni. Tudtad például, hogy nekik is van G-pontjuk?

Dobd fel a szetted a legmenőbb bodykkal 5000 Ft alatt

A body-nál nincs coolabb és trendibb darab a nyáron, és simán beszerezheted 5000 forint alatt is. Nekünk ezek a kedvenceink.

Szuperhősök, akiknek a filmekben teljesen máshogy alakult a sorsuk, mint a képregényekben

Néha van, hogy megszalad a szerzői szabadság, ami a szuperhősök körében azt eredményezi, hogy a kedvenceidnek teljesen más sorsa lesz a filmekben, mint amit a képregényekben leírtak. Szerintünk ezek a legdurvább változtatások.