Sötét oldal vagy maga az Erő? – Nosztalgiázz okosan!

Most nyilván azon kattogsz, hogyan lehet okosan, vagy kevésbé okosan nosztalgiázni, vagy hogy mégis mi baj történhet, ha magába szippant egy kis merengés. De mire a cikk végére érsz, sokkal tudatosabban kezeled majd a dolgot.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Sötét oldal vagy maga az Erő? – Nosztalgiázz okosan!

Szögezzünk le valamit: nosztalgiázni jó érzés. Régen minden jobb, egyszerűbb és könnyebb volt, legalábbis az agyad hajlamos veled elhitetni mindezt, amikor megadod magad a tudattalan folyamatnak. A nosztalgiázás ugyanis, ha nem bizonyos stratégiák szerint csinálod, sajnos az.

Ott van például a Jóbarátok Reunion, amire évekig vártunk türelmesen. Nyilván mindenkinek hiányzott Rachel, Ross, meg a dal a büdös macskáról, de a kollektív nosztalgián túl, ami tényleg a sorozatnak szólt, azt is átélhettük egyenként, kik voltunk és hogyan éltünk akkoriban, amikor a sorozatot néztük. Ugye sejted már, hogy az agyad szerint klasszisokkal jobban, mint most?

A jó, a rossz, és a vegyes

Bár a pszichológusok véleménye eltér arról, melyik oldalra billen a mérleg, abban viszont egyetértenek, hogy:

a nosztalgia valójában vegyes érzés.

A USC Dornsife pszichológusai úgy gondolják, hogy közel sem akkora stabilizáló erő, mint azt a másik tábor gondolja. Szerintük ahhoz, hogy szívesen merüljünk el a múltban, egy boldogtalan alapállapot szükséges, amiből mindenáron menekülni akarunk. „Ha valami rosszul megy a jelenben, az emberek nagy valószínűséggel a régi szép időkre gondolnak majd, és nem a szomorú jelenre.” – magyarázta David Newman, a tanulmány vezetője.

Nosztalgiázz okosan

Jobb meglépni a jelenből, mint szembenézni a problémáival (Fotó: Getty Images / martin-dm)

És most ne gondold azt, hogy a múltadtól automatikusan feltöltődsz, és széles mosollyal térsz vissza a félkész prezidhez, az anyagi/ párkapcsolati problémáidhoz, vagy bármilyen más elakadásodhoz. Newmannek egyszerre lelombozó és kicsit ijesztő, ugyanakkor motiváló válasza van a jelenségre: kutatásaik szerint azokon a napokon, amikor nosztalgikus hangulatban vagyunk, nemhogy nyugodtabban és vidámabban térünk vissza a jelenbe, de valójában erősebben szorongunk, sőt lehangoltabbnak és magányosabbnak érezzük magunkat, mint a kis időutazásunk előtt. De tényleg és mindenáron ennyire káros?

Megszoksz vagy megszöksz?

Gondoltál már valaha úgy a nosztalgiára, mint egy okos kis robotpilótára, ami segít abban, hogy azonnal meglépj az adott szituációból? Ez az érzelemszabályozási stratégia akkor kapcsol be, ha magányos vagy, kirekesztve érzed magad, vagy nem találsz túl sok értelmet jelenleg az életedben (SPOILER: mindig van értelme!!!). Az emlékezés segít az összekapcsolódásban – nem véletlen, hogy lájkok ezreit képes begyűjteni a ’90-es évek retinába égő szimbóluma, a cuminyaklánc, amit leporolt, és újraalkotott a Swarovski vagy többek között a Tomas Sabo is. Ahogy nem véletlen az sem, hogy a Netflix addig ügyködött, amíg felkerült a Sailor Moon Eternal, vagy hogy a Stranger Things óta csak úgy tocsog a popkultúra a nosztalgiában. Hát kell annál szebb kollektív kapocs, mint tömegesen lelépni a jelenből, amit a Wanda és Vízió című sorozatnál talán semmi nem mondott ki egyértelműbben a közelmúltban?

De a nosztalgia erősíti az önbecsülésed, és lehetővé teszi azt is, hogy visszahelyezd magad egy sokkal támogatóbb kontextusba. Gondolj arra, amikor gimibe vagy főiskolára jártál: volt rutinod, ismerted a szabályokat és okosan játszottál velük. Ezzel szemben a munkahely egy vég nélküli labirintusnak tűnik, ahol vagy eltévedsz, vagy minden második pillanatban bevered a fejed valamibe. Nem logikus, hogy órákig sztoriztok a régi kedvenc osztálytársaddal a szebb, egyszerűbb, és jóval egyértelműbb időkről? Dehogynem!

Hogyan lehet okosan nosztalgiázni?

A régi életünkben minden egyszerűbbnek és szebbnek tűnik. Akkor is, ha már rég kinőttük azt (Fotó: Getty Images / Westend61)

Aranyat érő arányok

Valentina Stoycheva klinikai pszichológus azok közé tartozik, akik szerint a nosztalgia nem feltétlenül káros dolog. Hogy megértsd, hogyan működik, ő általában a fűszereket hozza fel példaként. A megfelelő mennyiségű só, bors vagy ecet kiemeli az ételek ízeit, de ha túlzásba viszed, nem csak ehetetlen lesz a végeredmény, de akár káros is az egészségedre. Ha ügyesen használod és jókor, túlzások nélkül hívod segítségül a régi emlékeket, a nosztalgia megerősíti benned az érzést, hogy tartozol valahova (barátaid még mindig vannak, csak fel kell őket hívnod), és jót tesz az önbecsülésednek (ha egyszer már sikeres voltál egy adott területen, csak idő és gyakorlás kérdése, hogy újra tarolj valamiben).

Baj akkor van, amikor túltolod: ahogy a túl sok só élvezhetetlenné teszi az ételt, a nosztalgia-maraton ugyanúgy megmérgezi az életedet. Stoycheva szerint a nosztalgia ugyanis az egyszerűsítésre törekszik, és kerüli a bonyolult, komplex érzelmekkel való szembenézést. Ami hosszú távon azért veszélyes, mert elveszi a motivációt, a figyelmet és az energiát, hogy hasznosabb és eredményesebb megküzdési stratégiához nyúlj, ha problémád van.

A klinikai pszichológus ezért arra biztat, hogy amikor legközelebb rád tör, hogy gyerekkori fotókat nézegess, vagy valamiért mindenáron újra akarod élni a 2000-es éveket, legalább popkultúra fronton, mozikon keresztül, tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Milyen érzelmeken mentem keresztül? Mit szeretnék újraélni a gyerekkori/régi fotókon/filmeken keresztül?
  • Hogyan segíthet ez nekem, miközben valójában a jelenben maradok, de átérezhetem a régi, pozitív emlékeket?
  • Vajon kerülöm az összetett érzelmeket? Ha a válasz igen, mik ezek és miért ennyire nehéz szembenézni velük? Hol és miben találhatok segítséget az érzelmeim kezelésében?

Így egyfelől kitörhetsz belőle, hogy robotpilóta-üzemmódban, tudattalan folyamatként történjen a nosztalgiázás, ahogy abban is segít, hogy tudd, mi a különbség az építő visszaemlékezés, az idealizálás és a múltban ragadás között. Ha a válaszaidon keresztül őszintén szembenézel azzal, ami van, térképed lesz az önerősítő raktáradhoz (pozitív emlékek), de nem veszíted el a saját jelened fonalát sem.

Nem ismerünk viccet, ha a lelked a téma:

Címkék: emlékek kollektív nosztalgia lélek megküzdési stratégia menekülés negatív hatás nosztalgia pozitív emlékek pozitív hatás pszichológia tartozni valahova

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Harvey Weinsteinre újabb 140 év börtön vár

Harvey Weinsteinre újabb 140 év börtön vár

Döntött a bíró a Weinstein-ügyben: a filmmogult kiadják Los Angelesnek, hogy végre ott is felelősségre vonhassák. Ha bűnös, 140 évre ítélhetik.

Reese Witherspoon őszintén mesélt betegségéről

Talán nem gondolnád, de az Oscar-díjas színésznőnek volt néhány kemény napja, mielőtt a Vadont leforgatta.

Észreveszel valami furcsát Károly herceg és Kamilla fotóján?

Hupsz, nem viseltek egy bizonyos kiegészítőt, ami kötelező lett volna. Nem, nem a kalapról van szó…

Schobert Norbi rettegett édesanyja életéért

Az elmúlt pár hét nagyon durva volt Norbi és családja életében, ugyanis az édesanyja nyakán furcsa elváltozást találtak.

Miley Cyrus nem sokat bízott a képzeletre

Azt eddig is tudtuk, hogy az énekesnő nem veti meg a meztelenkedést, de most minden eddiginél merészebb volt.

Felszólalás a homofób törvény ellen

A Central Médiacsoport nem vállal közösséget a Parlament által a mai napon megszavazott T/16365. számú törvény részeként "A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény" és "A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény" módosításaival.

Meghan Markle szünetelteti a szülési szabadságát?

Még egy hónapos sincs a kislánya, de Harry kedvéért máris visszatérne kötelességeihez.

Angelina Jolie-t ismét az exférje lakásánál kapták le

A színésznőt egy héten belül már másodjára látták kijönni exe otthonából… Mit történik itt?

Jennifer Lopez és Ben Affleck nyilvánosan romantikáztak

Eddig nagyon óvták a magánéletüket, de úgy tűnik, hogy a szerelem mindent felülír.

A kiegészítő, ami nélkül ma ne indulj útnak

Egy elengedhetetlen dolognak ma mindenképpen ott kell lapulni a táskádban: a napszemüvegnek. És igen, ezt az időjárás is indokolja, nézd meg, miért!

A pasiknak is van G-pontjuk + 4 para szextény a férfiakról

Ha azt hitted, már mindent tudsz a férfiak szexuális életéről, hidd el, akkor is tudunk újat mutatni. Tudtad például, hogy nekik is van G-pontjuk?

Dobd fel a szetted a legmenőbb bodykkal 5000 Ft alatt

A body-nál nincs coolabb és trendibb darab a nyáron, és simán beszerezheted 5000 forint alatt is. Nekünk ezek a kedvenceink.

Szuperhősök, akiknek a filmekben teljesen máshogy alakult a sorsuk, mint a képregényekben

Néha van, hogy megszalad a szerzői szabadság, ami a szuperhősök körében azt eredményezi, hogy a kedvenceidnek teljesen más sorsa lesz a filmekben, mint amit a képregényekben leírtak. Szerintünk ezek a legdurvább változtatások.