Nyílt levél azoknak, akik megszégyenítették a testem

A skinny shaming egy létező jelenség, amit talán te is tapasztaltál már, ha a vékonyabb lányok táborát erősíted. Ez az őszinte vallomás is erről szól.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Nyílt levél azoknak, akik megszégyenítették a testem

„Kedves Te, aki saját magaddal sem vagy jóban,

nem tudom eléggé megköszönni, hogy „Te jó ég, de vékony vagy!” felkiáltással egy újabb „csodás” napot szereztél nekem. Tudod, csak egy egész reggelt töltöttem azzal, hogy a vadiúj rucimat, amit hetek óta terveztem felvenni, ennyivel elintézted. Gondolhatod, milyen jól esett, különösen akkor, amikor még azt is szóvá tetted, hogy ennyire vékony vádlija senkinek nem lehet. Az volt a nap fénypontja…

Tudod, engem úgy neveltek, hogyha nem tudok jót mondani, inkább ne nyissam ki a szám, és én tartom magam ehhez. Nem mondom neked, hogy „Azta, mekkora lett a feneked, vagy fú, úgy meghíztál, mint egy anyakoca”. Pedig hidd el, látom, észreveszem, hogy a koronavírus megjelenésével egyenes arányban növekedett rajtad a plusz kilók száma. De tisztellek annyira, hogy nem jegyzem meg, főleg nem hangosan, mindenki előtt, mert azt gondolom, hogy a te tested a te döntésed. És ha neked így jó, akkor én ezt elfogadom.

Kedves Te, aki meghallva a fenti beszélgetést úgy érezted, hogy mindenképp reagálnod kell a dologra,

nem tudom, milyen jogon szégyenítesz meg a testem miatt, amikor te pont ugyanilyen alkattal vagy megáldva. Tudhatnád, mennyire kínkeserves dolog akár egy-két kiló pluszt magamra szedni, vagy azt, hogy egy átlagos vásárlás is milyen frusztráló tud lenni, mert a boltok polcairól sokszor hiányzik a legkisebb méret.

Pont rólad feltételezném, hogy a body shamingre érzékenyen reagálva olyan köntösbe tudod a bókodat csomagolni, hogy az tényleg jól essen. De nem… Viszont ezzel együtt is szívből kívánom, hogy neked ne kelljen újra és újra átélni ezt az érzést.

Kedves Te, aki szerint nekem könnyű dolgom van,

elhiheted, hogy semmilyen előnyöm nem származik abból, hogy idézlek „megnyertem a genetikai lottót”. Nem könnyebb számomra sem az élet, sem a pasizás, sem a vásárlás, de még egészségesebb sem vagyok nálad. Persze, jogosan mondhatod, hogy én bármit, bármikor megehetek, de csak a külsőségeket látod. Azt, hogy évek óta tudatosan odafigyelek arra, hogy mit eszek, mert az egészségem több okból kifolyólag is megköveteli, az már csak részletkérdés. Nem fárasztalak azzal, hogy felsorolom a különböző problémáim miatt milyen szigorú vagyok magammal szemben, mert már próbáltam, és tudom, csak legyintesz rá.

Persze, tisztában vagyok azzal, hogy mekkora mázlim van, hogy nem kell az alakomra különösebben odafigyelni, de az egészség más tészta, és arra neked is ugyanúgy lehet befolyásod, ahogyan nekem is van. Te is étkezhetsz odafigyelve magadra, lejárhatsz az edzőterembe, vagy naponta kétszer jógázhatsz – senki nem tiltja meg. Szóval, kérlek, ne mondd, hogy nekem könnyű, amíg meg nem hallgatsz!

Kedves Te, aki meggyanúsítottál azzal, hogy étkezési zavaraim vannak,

elmondani sem tudom, mekkora „öröm” volt, amikor visszajutott hozzám, hogy ilyet terjesztesz rólam a hátam mögött. Csak szólok, a pletyka nem igaz. Viszont, ha igaz lenne, az sem engem minősítene, hanem téged, aki segítségnyújtás helyett csak ennyire volt képes. Gratulálok, és üzenem, soha, egyetlen gondolatot sem fogok többé rád pazarolni!

Kedves Te, aki szerint a pasik azokat a nőket szeretik, akiken van mit fogni…,

Hagyjuk ezt, rendben? Az a szép, hogy nem vagyunk egyformák és igen, vannak pasik, akiknek csak a nagy cici és formás popsi számít, mégis biztos vagyok benne, hogy nem mindenkinek csak a külsőségek számítanak. Ahogyan én sem csak a testét nézem a jövendőbeli férjemnek, úgy remélem, ő sem csak a megjelenésem alapján szeretne engem feleségének. Tehát, tégy egy szívességet, és ne fárassz ezzel az idejétmúlt, hímsoviniszta blablával, mert téged sem kizárólag a szerszámod mérete alapján ítélnek meg.

Kedves Testem,

mindannak ellenére, amit más emberek véleménye miatt kellett elszenvedned, én nagyon hálás vagyok neked. Számomra tökéletesen működsz már sok-sok éve, és díjazod a törődést, ezt minden nap érzem. A tükörbe nézve is abszolút elégedett vagyok veled. Nem érdekel, hogy itt vagy ott esetleg kiáll a bordám, vagy az, hogy a fenekem nem olyan kerek, mint JLo-é. Az sem, ha éppen nem tökéletesen passzol rám egy ruha, mert egy csomó olyan trükköm van, amivel ezt ellensúlyozni tudom. Nem fogom magam rosszul érezni a strandon csak azért, mert én vagyok a legvékonyabb és ezért megbámulnak az emberek, és akkor sem, amikor nem eszek végig egy három fogásos ebédet, mert éppen nem kívánom, és ezért a pincér csúnyán néz rám.

Én így szeretlek, ahogy vagy. Nem kerekebb cicikkel, vagy magasabban, nem kisebb lábakkal vagy formásabb vádlival. Pontosan így, vékonyan, ahogy vagy.”

XOXO, A.

Senkinek nem egyszerű az élet, de mindig van döntési lehetőség:

Címkék: body shaming nyílt levél skinny shaming test vékony lányok

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

6 dolog, amit soha ne adj nászajándékba

6 dolog, amit soha ne adj nászajándékba

Személytelennek érzed, hogy pénzt adj a barátnődnek és az újdonsült férjének a házasságkötésük alkalmából? Vigyázz, mert hatalmas bakikat véthetsz a nászajándék kiválasztása közben. Például erről a listáról TILOS megvenned bármit is.

Te beszéled a kutyád szeretetnyelvét? Ha nem, most megtanulhatod!

7 éve vagyok kutyás, és nem csak az Instám, a szívem is csordultig van kutyákkal. De miközben Esterházy Miklós és Kovács Dóra Az új kutyád című könyvét olvastam, rájöttem, hogy hiába éreztem magam expertnek a témában, lehet ezt sokkal jobban is csinálni. Hogy hogyan, arról a könyv szerzőpárosát faggattam ki az Ezt BOOKold cikksorozat első állomásaként.

Donald Trump betiltotta volna, 732 millió ember viszont megőrül érte – Mi a TikTok titka? 

Az elmúlt három évben a fél világ ráfügött, a TikTok mégis sokak számára egy rejtélyes app maradt. Miért olyan addiktív, mi vele a probléma és mi is maga a TikTok? Ezt próbáltuk most megfejteni.

Az optimizmus tanulható, és azt is megmutatjuk, hogyan kezdj hozzá

Optimistának senki nem születik, bár az tény, hogy egyeseknek könnyebben megy a pozitív gondolkodás, mint másoknak. Ha viszont azok közé tartozol, akik hadilábon állnak vele, akkor most nagyon figyelj, megtanítunk az optimizmusra!

3 csillagjegy, akit a veszély és a kalandok éltetnek

Vannak, akik mindent ezerszer átgondolnak és folyamatosan a kockázatok elkerülése lebeg a szemük előtt. Nos, ha megtalálod magad ezen a listán, akkor te egyáltalán nem tartozol a biztonsági-játékosok közé!

Ez a 4 csillagjegy egyáltalán nem bírja az egyedüllétet

Tele a naptárad programokkal és amint megebédeltél az egyik barátnőddel, már rohansz is kávézni egy másikkal? Akkor ne lepődj meg, ha szerepelsz a listánkon!

Rájöttél? Így kötötték össze a Fekete Özvegyet és Bosszúállók: Végtelen háborút

Bár a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani a Fekete Özvegy bemutatóját, de végre debütálhatott a mozikban Natasha Romanoff önálló filmje. És mivel Marvelről van szó, biztosan nem lep meg, ha azt mondjuk, ebben is lelepleztek egy hatalmas easter egget.

Unatkozni jó és kell is, de nem mindegy, hogy csinálod

Unatkozni mindenki tud, gondolhatnád, de spoiler: nem így van. Az unatkozás művészet, és ha mesteri szintre fejleszted, egy csomó dolgot nyerhetsz általa.

Végre kiderült, mikor jön a Lucifer 6. évada

Premierdátumot kapott az egyik kedvenc netflixes sorozatod, a Lucifer fináléja!

A lélegzeted is eláll Palvin Barbi fürdőruhás képétől

Palvin Barbi Görögországban nyaral, ahonnan egy gyönyörű és hihetetlenül szexi fürdőruhás fotóval jelentkezett be.

Már a barátai is rettegnek Harry hercegtől

Harry herceg memoárt ír, ami nemcsak a királyi családnál, de a régi barátainál is aggodalomra ad okot: az iskola- és katonatársai is félnek attól, mi kerülhet bele a könyvbe.

3 csillagjegy, aki a legügyesebben helyezkedik

Nem véletlenül olyan ügyesek és sikeresek, ha karrierről van szó, a következő csillagjegyek ugyanis egyenesen zseniálisak, ha helyezkedésről és kapcsolatépítésről van szó.

Nyílt levél az exemhez, aki túl gyáva volt szakítani

Az igazság elviseléséhez bátorság kell, de egy szakításhoz talán ennél is több. Történetünk hőséből viszont ez teljességgel hiányzott – neki szól ez a nyílt levél.