Felmondanál? Csináld úgy, mint egy vérbeli profi

A felmondás rutinosok számára is kihívás, mert rengeteg tényezőn múlik, ha pedig életedben először készülsz erre a lépésre, akkor maga gyötrelem. Nyugi, segítünk, hogy olyan egyszerű legyen, mint az 1×1.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Felmondanál? Csináld úgy, mint egy vérbeli profi

Felmondani akkor sem egyszerű dolog, ha már a hátad közepére sem kívánod a melóhelyed. Sajnos csak a filmekben működik az, hogy valaki a főnök képébe vágott „Felmondok!” felkiáltással, kifutómodelleket megszégyenítően kivonul az irodából, a való életben ez nem így működik, bármennyire is felszabadítónak tűnik. Képes Judith HR szakértő nem is ajánlja, az efféle teátrális eszközöket. „Próbáljuk meg az érzelmeinket hátra hagyni és ne borítsuk rá a főnökünkre. Próbáljunk meg nyugodtan viselkedni még akkor is, ha felzaklatott állapotban vagyunk, hiszen a főnök nem tudja, hogy milyen okok állhatnak a háttérben. Az empatikus vezetőt egy felmondás még jobban megvisel, mint a minket. A másik oldalt is érdemes néznünk, nem csak saját magunkat.

Most, hogy azt már tudod, mit NEM érdemes csinálni, térjünk is át arra, hogy akkor hogyan lehet okosan borítani a bilit.

1. lépés: kezdd az alapoknál

A Munka Törvénykönyve a felmondással kapcsolatban egy csomó dolgot szabályoz, de arra persze nem tér ki, hogy milyen forgatókönyv szerint érdemes beadagolni a dolgot. Nyilván nem is tudna, hiszen nincs két egyforma szitu. A szakértő szerint arra érdemes támaszkodni, hogy milyen viszonyt ápolsz a feletteseddel. Ha barátok vagytok, és tudod, hogy egy kávé mellett ezt is meg tudjátok dumálni, az a jobbik eset. Ha sosem volt jó a viszony, akkor az ajtócsapkodáson át a kiabálásig bármi előfordulhat – persze, a szakértő hangsúlyozza, hogy ez a két legszélsőségesebb eset.

Az átlagos helyzet az, amikor e-mailben tárgyilagosan küldünk egy egy-két mondatos üzenetet, hogy felmondunk, és kérjük, hogy beszéljük meg a részleteket, mint felmondási idő, szabadságok, elszámolások és az utolsó munkanap”. Ez így korrekt, hiszen ő is felkészülhet a beszélgetésre, és nyoma is marad annak, hogy jelezted a felmondási szándékodat.

2. lépés: ne húzd az időt

Amikor eljön az idő, lépj. Ne várj még néhány napot, és ne agyalj azon, melyik lenne a megfelelő pillanat arra, hogy az e-mailt elküldd. Eláruljuk: nincs ilyen. Saját magadat kímélheted meg egy csomó cikis szitutól, ha nem húzod napokig a döntést, és a főnököddel szemben is ez a legkorrektebb. Ess túl rajta, mintha egy ragtapaszt rántanál le.

Óra

Getty Images/BrianAJackson

3. lépés: készülj fel a nagybetűs Beszélgetésre

Ha csak szimplán új munka után nézel, nem vagy köteles beszámolni a miértekről a felettesednek, nem kényszeríthetnek erre, hiszen magán jellegű oka, vagy pszichológusi javaslat is állhat az egész hátterében. Egyetlen kivétel van csak ez alól, ha saját vállalkozást indítasz, mert ott akár érdekellentét vagy verseny is felmerülhet. Képes Judith szerint jó esetben simán meglehet, hogy akár még közös együttműködésbe is kezdhettek, de ha nem fektetitek le az alapokat, akkor megütheted a bokádat és nem kizárt, hogy a bíróságon találkoztok újra.

Vésődjön be, akárcsak Jacobnak Renesmee, hogy a beszélgetés során nem kell magyarázkodnod, nem tartozol elszámolással a főnöködnek. Higgadtan, megfontoltan és lehetőleg a részletekre szorítkozva, minősítgetés nélkül beszéljétek át az utolsó időszakot. Legyél udvarias, de ne hunyászkodj meg. Ha nehezen megy, tekints magadra úgy, mint termékre. A saját idődet, tudásodat, kreativitásodat és energiáidat adtad el a cégnek. Ha fejet hajtasz előtte, azzal azt sugallod, hogy nem voltál elég jó.

Mit tegyél, ha akadályba ütközöl?

Képes Judith azt javasolja, hogy bármekkora az érzelmi nyomás, állj ki magadért. Hiszen már úgysem veszíthetsz semmit, ez a végjáték. Ha rossz szájízzel váltok el, az egész cégnek és a főnöknek is rossz PR, hiszen egyetlen barátodnak sem fogod ajánlani soha, hogy ott dolgozzon.

4. lépés: mondj köszönetet

A szakértő tippje az, hogy minden esetben köszönöd meg a vezetődnek, hogy megadta a lehetőséget, hogy ott dolgozhattál, bárhogyan is alakult a vége. Ezzel megmutathatod, hogy magasan a szitu felett állsz, büszke vagy az elmúlt időszakra, arra, amit letettél az asztalra. Mindegy, hogy jó vagy rossz munkahelyről van szó, mindenképp tanultál belőle, ha nem vettek volna fel, kevesebb tapasztalatod lenne. Téged is büszkeséggel tölt majd el, hogy ennyire felnőtt módra kezelted a helyzetet.

Förtelmes főnökök a valóságban

Vannak azok a típusú vezetők, akik személyes sértésnek veszik a felmondást. Ovis viselkedésükkel nemcsak az efeletti örömöt rontják el, de könnyen megkeseríthetik a visszaszámlálás időszakát. Ha nem akarod így végezni, jó, ha vastag bőrt növesztesz magadra, vagy páncélt húzol.

Sajnos az esetek nagy részében, nem tud mit tenni, aki felmond, csak elviseli. Érzelmileg egy nagyon nehéz állapot, hiszen egyik napról a másikra akár közellenségként kezelhet minket a környezetünk. Ha nagyon bátrak vagyunk, akkor lehet szólni az illetőnek, aki gerjeszti a megkülönböztetést, hogy ez rosszul esik, és hogy változtasson a viselkedésén. De akár ennek ellenére is dönthet úgy, hogy semmibe veszi az érzéseinket, hiszen mi már felmondtunk, ő pedig ott marad, nem veszít semmit akkor se, ha nekünk pár kellemetlen napot okoz” – mondja Képes Judith.

Lány exit

Getty Images/Klaus Vedfelt

Szerinte a másik megoldás, hogy elfogadod, hogy vannak ilyen emberek és elengeded a füled mellett a megjegyzéseiket, sőt, arra koncentrálsz, hogy a hátralévő napjaidat hasznosan töltsd. Az agresszorok általában meglepődnek az ilyen viselkedésen, mert pont nem erre számítanak. Így megmutathatod, hogy menőbb és értékesebb vagy náluk. Ha nem süllyedsz le az ő szintjükre, a végén csak te jöhetsz ki jól a dologból.

5. lépés: vagy jót, vagy semmit

Bármennyire is rossz szájízzel váltok el, soha ne okozz szándékosan kárt például azzal, hogy nem végzed el a maradék munkát, pletykálkodsz, rossz színben tünteted fel a céget, vagy győzködőd a kollégákat, hogy tartsanak veled. Ezzel a jövendő munkaadódnál is elvághatod magad egy életre, hiszen a cégek ápolják egymással a kapcsolatot, a hírek pedig gyorsan terjednek… Szóval saját magad érdekében érdemes jól viselkedni és a helyzethez mérten normálisan viselkedni.

6. lépés: kezeld a gyászodat és zárd le a fejezetet

Igen, a felmondás egyfajta gyász is, hiszen egy korszak végét jelenti. Még abban az esetben is, ha alapból örömmel tölt el a dolog, simán lehetnek kétségek benned, amit legtöbbször egy egészen egyszerű dolog vált ki.

Lehet lelkiismeretfurdalásunk a csapatunk miatt, akiket ott hagyunk a sok munkával és már nem tudunk nekik többet segíteni. Főleg, ha szomorúak és mondogatják, hogy mi lesz velük nélkülünk, így még nehezebb. Meghallgathatjuk őket, pár tanácsot is adhatunk nekik egy fröccs mellett. Viszont fontos, hogy ez az időszak ne tartson sokáig, mert mi is a múltban ragadhatunk és késleltethetjük az új életünk eseményeit” – említette Képes Judith.

Csak a munka:

Címkék: felmondás hogyan mondjak fel karrier munka tippek

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Az optimizmus tanulható, és azt is megmutatjuk, hogyan kezdj hozzá

Az optimizmus tanulható, és azt is megmutatjuk, hogyan kezdj hozzá

Optimistának senki nem születik, bár az tény, hogy egyeseknek könnyebben megy a pozitív gondolkodás, mint másoknak. Ha viszont azok közé tartozol, akik hadilábon állnak vele, akkor most nagyon figyelj, megtanítunk az optimizmusra!

3 csillagjegy, akit a veszély és a kalandok éltetnek

Vannak, akik mindent ezerszer átgondolnak és folyamatosan a kockázatok elkerülése lebeg a szemük előtt. Nos, ha megtalálod magad ezen a listán, akkor te egyáltalán nem tartozol a biztonsági-játékosok közé!

Ez a 4 csillagjegy egyáltalán nem bírja az egyedüllétet

Tele a naptárad programokkal és amint megebédeltél az egyik barátnőddel, már rohansz is kávézni egy másikkal? Akkor ne lepődj meg, ha szerepelsz a listánkon!

Rájöttél? Így kötötték össze a Fekete Özvegyet és Bosszúállók: Végtelen háborút

Bár a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani a Fekete Özvegy bemutatóját, de végre debütálhatott a mozikban Natasha Romanoff önálló filmje. És mivel Marvelről van szó, biztosan nem lep meg, ha azt mondjuk, ebben is lelepleztek egy hatalmas easter egget.

Unatkozni jó és kell is, de nem mindegy, hogy csinálod

Unatkozni mindenki tud, gondolhatnád, de spoiler: nem így van. Az unatkozás művészet, és ha mesteri szintre fejleszted, egy csomó dolgot nyerhetsz általa.

Végre kiderült, mikor jön a Lucifer 6. évada

Premierdátumot kapott az egyik kedvenc netflixes sorozatod, a Lucifer fináléja!

A lélegzeted is eláll Palvin Barbi fürdőruhás képétől

Palvin Barbi Görögországban nyaral, ahonnan egy gyönyörű és hihetetlenül szexi fürdőruhás fotóval jelentkezett be.

Már a barátai is rettegnek Harry hercegtől

Harry herceg memoárt ír, ami nemcsak a királyi családnál, de a régi barátainál is aggodalomra ad okot: az iskola- és katonatársai is félnek attól, mi kerülhet bele a könyvbe.

3 csillagjegy, aki a legügyesebben helyezkedik

Nem véletlenül olyan ügyesek és sikeresek, ha karrierről van szó, a következő csillagjegyek ugyanis egyenesen zseniálisak, ha helyezkedésről és kapcsolatépítésről van szó.

Nyílt levél az exemhez, aki túl gyáva volt szakítani

Az igazság elviseléséhez bátorság kell, de egy szakításhoz talán ennél is több. Történetünk hőséből viszont ez teljességgel hiányzott – neki szól ez a nyílt levél.

Összegyűjtöttük a legjobb vasárnap esti filmeket

Ne agyald túl ezt az estét, ideje rápihenned a hétfőre, hiszen bizonyára sok dolgod lesz ezúttal is! Dőlj hátra, kapcsold be a tévét és válassz egyet az alábbi filmek közül!

Végre kiderült, Amerika Kapitány szűz-e vagy sem

Végre megválaszolták az MCU egyik legégetőbb kérdését. Na jó, Amerika Kapitány szüzessége nyilvánvalóan nem az, és mégis mindenki tudni akarja rá a választ.

5 fantasztikus film, ha szombat este kikapcsolódnál egy kicsit

Nincs kedved kimozdulni otthonról, mert éppen elég pörgős volt ez a hét? Nyugi, ne agyald túl, csak válassz egy filmet az alábbi listából és vedd a kezedbe a távirányítót!