Hikikomori: Tényleg jobb távol a világtól?

A hikikomori nagyjából azt jelenti: visszavonulva a világtól. De ez nem csak egy japán idegen szó, hanem egy nagyon is létező jelenség szerte a világban, ami a koronavírus miatt akár ijesztő mértékben elterjedhet.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Hikikomori: Tényleg jobb távol a világtól?

Neked is volt már olyan napod, amikor legszívesebben egész nap csak a tévé előtt gubbasztottál volna? Vagy a pasid ráfüggött egy számítógépes játékra és képtelen voltál elvonszolni őt a gép elől? Ilyen szituk mindenkivel előfordulnak – főleg az elmúlt egy év jelentette karanténhelyzetben –, de vannak emberek, akiknek tényleg ebből áll minden napjuk már évek óta. Ők a hikikomorik.

Japán eredet

A fogalma Saito Tamaki japán pszichológus alkotta meg 1998-ban a hiku (visszahúzódni) és komoru (elzárkózás) szavakból azokra a tinédzserekre és fiatal felnőttekre vonatkoztatva, akik visszavonultak a társadalomtól. Hónapokig ki sem teszik a lábukat a szobájukból – a pszichológusok Japánban fél év, Európában három hónap az a bezárva töltött időszak, amitől már valaki hikikomorinak számít –, nem járnak iskolába, ha dolgoznak is csak otthonról végezhető munkát vállalnak, nincsenek vagy csak nagyon kevés barátjuk van, és csak a legvégsőbb esetben hagyják el a házukat. Például akkor, ha nem a szüleikkel élnek és saját maguknak kell gondoskodniuk az ételről – ebben az esetben is csak este, a nagy tömeget kerülve ugranak le a boltba.

Videójáték

Fotó: Getty Images/
CasarsaGuru

A napjaikat tehát a négy fal között töltik, olyan elfoglaltságokkal, mint a videójátékozás, tévénézés, rajzolás és rengeteg alvás. Bár vannak kutatók, akik egyéb mentális betegséggel is összefüggésbe hozták a hikikomorivá válás folyamatát, mint a szociális szorongásos zavar, az elkerülő személyiségzavar, a klinikai depresszió, a poszttraumatikus stressz szindróma vagy az autizmus, illetve Asperger-szindróma, Saito szerint a hikikomori nem illeszthető bele egyetlen ilyen kategóriába sem. Sőt, a legújabb kutatások szintén alátámasztották, hogy alapvetően nincs látható fizikai vagy mentális oka a közösségtől való visszahúzódásnak. Ezért hozta létre Saito a hikikomori külön fogalmát, ami éppen ezért nem tévesztendő össze az agorafóbiával – még ha nagyon hasonlónak tűnik is a kettő.

Agorafóbia vs. hikikomori

A legszembetűnőbb különbség a hikikomori és az agorafóbia között, hogy míg előbbi a kutatások szerint inkább férfiakra jellemző, addig utóbbi nagyobb százalékban érinti a nőket.

Az agorafóbia a pánikbetegség egy fajtája, ami akkor alakul ki, ha valakire túl gyakran tör rá a pánikroham. Miután nem tudja, pontosan mikor számíthat újabb rohamra, ezért már előre szorong és nem akar olyan helyen lenni, ahol nem érezné magát biztonságban egy-egy ilyen epizód közben. A mozgásterük leszűkül, gyakran a biztonságos terepet kizárólag az otthonuk jelentik. Nem képesek elhagyni a házukat, mert ha kilépnek az ajtón (tehát eltávolodnak a biztonsági zónájuktól) rájuk törhet egy-egy roham. Ha láttad a Nő az ablakban című filmet a Netflixen, akkor pontosan tudod, miről beszélünk.

Nő az ablakban

Fotó: Netflix/Melinda Sue Gordon

Ezzel szemben a hikikomorik el tudnák hagyni a házukat, azonban az emberi kontaktustól és negatív reakciótól való félelmük miatt inkább a bezártságot választják. Japánban ennek elsősorban a diákokra nehezedő szociális nyomás lehet az oka: az országban egészen 1996-ig heti hat (6!) napot kellett iskolába járniuk, a jobb sulik pedig igazi versenyistállók, ahol ha rosszul teljesítesz (márpedig valljuk be, jól teljesíteni nem könnyű ilyen helyeken) szégyent hozol a családra. A bullying az osztálytársak között kifejezetten gyakori, így nem csoda, ha valaki nem akar iskolába járni. Ez azonban egy csúszós lejtő: az iskolakerülőkből sokan hikikomorik lesznek.

De ha túlélted a gimit, fiatal felnőttként sincsenek óriási esélyeid bizonyítani a társadalomnak és a szüleidnek, hiszen – akárcsak a világ más helyein, úgy Japánban sem – egyszerű azonnal jól fizető munkát találnod, aminek segítségével elköltözhetnél otthonról. És ahogy a nyomás egyre nagyobb lesz, úgy válik egyre vonzóbbá az ember hálószobája, amiben legalább senki nem mondja meg, mit csináljon.

Hikikomori a világban

Bár a jelenség Japánból indult (2010-ben 700 ezer hikikomorit azonosítottak a szigetországban 31 éves átlag életkorral, 2019-ben pedig a felnőtt hikikomorik is megjelentek: 40 és 64 év között körülbelül 613 ezer ember zárkózott el a társadalomtól), azért nem mondhatnánk, hogy a hikikomori kialakulásáért felelős szituációk ne lennének ismerősek akár nekünk is. Ugyan Magyarországon (még) nem készült statisztika arról, hány hikikomori van (ha van) az országban, ám számos nyugati társadalomban számoltak be hikikomori esetekről.

Olaszországban a legmagasabb a hikikomorik száma (a becslések szerint közel 100 ezer fiatal), de a legtöbb helyen egyelőre még mindig csak néhány személyről beszélhetünk. Az ő megjelenésüket pedig szinte orvosi szenzációként élik meg a pszichológusok.

Karantén

Fotó: Getty Images/Klaus Vedfelt

Így például a 30 éves Mr. H-t, az első amerikai hikikomorit is, akinek egy teljes tanulmányt szentelek 2013-ban. Mr. H a húszas évei elején zárta el magát teljesen a külvilágtól: egy gardróbban lakott, csak készételeket evett (amit a lakótársa biztosított neki), nem fürdött és wc-re sem járt (ez utóbbit üvegek segítségével oldotta meg). És míg a japánoknál a hikikomorik általában mondjuk úgy, „jó családokból” származnak, addig Mr. H 15 évesen megszökött otthonról a drogos és bántalmazó szüleitől. Portugáliában egy 22 éves fiúról készült hasonló vizsgálat, aki négy éven át élt önkéntes száműzetésben a saját szobájába, amit Mr. H-val ellentétben ő azért enni és tisztálkodni elhagyott, de alapvetően netezéssel múlatta az idejét.

De miután a BBC lehozott egy cikket a jelenségről, világszerte, Indiától Ausztráliáig több hikikomori jelentkezett, hogy elmesélje a történetét. Közülük többeknek, akik nem szégyellték pszichológus segítségét kérni, sikerült visszatérniük a társadalomba, ám több, idősebb hikikomori a mai napig bezárva él. A 43 éves Darren egész életében a szülei londoni lakásában él, és mint mondja, már fogalma sincs, hogyan változtathatna a helyzetén. Míg az amerikai Nicholas 12 éve zárkózott be, és úgy érzi, nincs helye a világban; retteg, hogy munka hiányában hamarosan hikikomoriból hajléktalan lesz.

Taszít a társadalom

Nem csoda, hogy Amerikától Japánig a hikikomorik nem mernek előbújni a szobájuk rejtekéből: a társadalom ítélkezése abszolút nem segít rajtuk. Japánban egészen konkrétan undorodnak tőlük, lesajnálják őket, a saját családjuk pedig szégyenkezik miattuk. (Éppen ezért simán lehet, hogy annál a 700 ezer hikikomorinál jóval több él az országban, csak a megbélyegzés miatti félelem visszatartja őket attól, hogy vállalják magukat.)

2000-ben volt egy eset Japánban, amikor egy 17 éves fiú eltérített egy buszt és megölte annak egyik utasát. A srácról kiderült, hogy hikikomori volt, ezért a szülei be akarták adni egy elmegyógyintézetbe – valószínűleg emiatt követte el a gyilkosságot. Ezek után a média szinte minden súlyos mentális zavarban szenvedő elkövetőt, főleg azokat, akik kifejezetten brutális bűncselekményeket követtek el, hikikomorinak állított be.

Karantén

Fotó: Getty Images/ FOTOGRAFIA INC.

Ezzel pedig elterjedt a tévhit, hogy a hikikomorik erőszakos őrültek, ami már a popkulturális reprezentációjukban is meglátszik. Ugyan Japánban készültek animék mérsékelten pozitívnak mutatott hikikomori karakterekkel, a világ más pontjain azonban már konkrét gyilkosként ábrázolják őket. Úgy, mint a svéd Jussi Adler-Olsen Q-ügyosztály című sorozatának A 2117. áldozat című kötetében (Svédországban egyébként szintén egyre gyakoribb ez a jelenség), ahol a videójátékozó tinédzser egy szamurájkarddal öli meg a családtagjait.

Csakhogy – ahogy arra a szakértők is figyelmeztetnek – mint a legtöbb marginalizált közösséghez, úgy a hikikomorikhoz is elsősorban az elfogadással és a megértéssel kellene fordulnunk, nem pedig uszítással. Főleg 2020 után, amikor a karantén alatt megnövekedett a hikikomorik száma: a tanulmányok szerint a kényszerű bezártságunk alatt egyre többen érezték magukat magányosnak, elszigeteltnek, ezért elkerülhetetlenül elindultak a hikikomori felé vezető csúszdán. Ezért a szakemberek szerint a pandémia után az államoknak nemcsak a gazdaság és az egészségügy visszaállítása lesz a fő feladatuk, hanem a megroppant társadalom gyógyítása is. Ehhez pedig hozzátartozik az is, hogy felkutatják és segítséget nyújtanak az országaikban élő hikikomoriknak.

Érdekelnek a pszichológiai témák?

Címkék: agorafóbia bezártság hikikomori japán jelenség karantén pszichológia

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Az optimizmus tanulható, és azt is megmutatjuk, hogyan kezdj hozzá

Az optimizmus tanulható, és azt is megmutatjuk, hogyan kezdj hozzá

Optimistának senki nem születik, bár az tény, hogy egyeseknek könnyebben megy a pozitív gondolkodás, mint másoknak. Ha viszont azok közé tartozol, akik hadilábon állnak vele, akkor most nagyon figyelj, megtanítunk az optimizmusra!

3 csillagjegy, akit a veszély és a kalandok éltetnek

Vannak, akik mindent ezerszer átgondolnak és folyamatosan a kockázatok elkerülése lebeg a szemük előtt. Nos, ha megtalálod magad ezen a listán, akkor te egyáltalán nem tartozol a biztonsági-játékosok közé!

Ez a 4 csillagjegy egyáltalán nem bírja az egyedüllétet

Tele a naptárad programokkal és amint megebédeltél az egyik barátnőddel, már rohansz is kávézni egy másikkal? Akkor ne lepődj meg, ha szerepelsz a listánkon!

Rájöttél? Így kötötték össze a Fekete Özvegyet és Bosszúállók: Végtelen háborút

Bár a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani a Fekete Özvegy bemutatóját, de végre debütálhatott a mozikban Natasha Romanoff önálló filmje. És mivel Marvelről van szó, biztosan nem lep meg, ha azt mondjuk, ebben is lelepleztek egy hatalmas easter egget.

Unatkozni jó és kell is, de nem mindegy, hogy csinálod

Unatkozni mindenki tud, gondolhatnád, de spoiler: nem így van. Az unatkozás művészet, és ha mesteri szintre fejleszted, egy csomó dolgot nyerhetsz általa.

Végre kiderült, mikor jön a Lucifer 6. évada

Premierdátumot kapott az egyik kedvenc netflixes sorozatod, a Lucifer fináléja!

A lélegzeted is eláll Palvin Barbi fürdőruhás képétől

Palvin Barbi Görögországban nyaral, ahonnan egy gyönyörű és hihetetlenül szexi fürdőruhás fotóval jelentkezett be.

Már a barátai is rettegnek Harry hercegtől

Harry herceg memoárt ír, ami nemcsak a királyi családnál, de a régi barátainál is aggodalomra ad okot: az iskola- és katonatársai is félnek attól, mi kerülhet bele a könyvbe.

3 csillagjegy, aki a legügyesebben helyezkedik

Nem véletlenül olyan ügyesek és sikeresek, ha karrierről van szó, a következő csillagjegyek ugyanis egyenesen zseniálisak, ha helyezkedésről és kapcsolatépítésről van szó.

Nyílt levél az exemhez, aki túl gyáva volt szakítani

Az igazság elviseléséhez bátorság kell, de egy szakításhoz talán ennél is több. Történetünk hőséből viszont ez teljességgel hiányzott – neki szól ez a nyílt levél.

Összegyűjtöttük a legjobb vasárnap esti filmeket

Ne agyald túl ezt az estét, ideje rápihenned a hétfőre, hiszen bizonyára sok dolgod lesz ezúttal is! Dőlj hátra, kapcsold be a tévét és válassz egyet az alábbi filmek közül!

Végre kiderült, Amerika Kapitány szűz-e vagy sem

Végre megválaszolták az MCU egyik legégetőbb kérdését. Na jó, Amerika Kapitány szüzessége nyilvánvalóan nem az, és mégis mindenki tudni akarja rá a választ.

5 fantasztikus film, ha szombat este kikapcsolódnál egy kicsit

Nincs kedved kimozdulni otthonról, mert éppen elég pörgős volt ez a hét? Nyugi, ne agyald túl, csak válassz egy filmet az alábbi listából és vedd a kezedbe a távirányítót!